Байдън обеща военната помощ за Украйна да продължи, след като тя изпадна от плановете на Конгреса Снимка: © Getty Images

Президентът Джо Байдън обеща да продължи подкрепата за Украйна, след като в последния момент помощта за Киев изпадна от споразумението за бюджета, постигнато в Конгреса.

Висшият законодателен орган на САЩ постигна временно бюджетно споразумение, което да осигури финансиране на американското федерално правителство за следващите 45 дни. То обаче засега не предвижда финансиране на военни дейности, включително и обещаната за Киев помощ в размер на 6 млрд. долара.

Ходът идва само седмица след визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Той показва засилващата се през последните месеци опозиция срещу подкрепата за войната, която идва предимно от страна на твърдо десните републиканци в Камарата на представителите.

Републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите имат крехко мнозинство в Сената. И двете групи трябва да одобрят закона за бюджета, преди той да бъде подписан.

Байдън заяви, че Украйна може да "разчита" на подкрепата на САЩ.

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската подкрепа за Украйна", каза държавният глава.

"Мога да уверя [Украйна], че ще стигнем дотук, че ще се справим. Искам да уверя нашите американски съюзници... че можете да разчитате на нашата подкрепа, ние няма да се оттеглим", допълни той.

По думите му, републиканците са обещали да предоставят помощта за Украйна чрез отделно гласуване.

САЩ вече са предоставили около 46 млрд. долара военна помощ на Украйна, откакто Русия започна агресивната си война на нейна територия. През последните месеци Вашингтон изпрати на Киев модерно военно оборудване - включително ракети с далечен обсег и танкове Abrams. Това се случва в момент, когато украинските сили продължават да провеждат бавна, но успешна контраофанзива.

Без да споменава пряко американския законопроект, Зеленски заяви в неделя, че нищо няма да отслаби борбата на страната му срещу Русия и че никой не може да "изключи" стабилността, издръжливостта, силата и смелостта на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024