Байдън отново ще говори с Путин и ще търси мирен подход за Украйна Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще проведат втори разговор в рамките на този месец - в опит да преговарят за деескалация на напрежението около Украйна.

Двамата лидери ще говорят по телефона в четвъртък – 30 декември, като инициативата за дискусията е на Путин.

Сред темите ще са сигурността, разполагането на силите на НАТО, руските военни около границата с Украйна и ситуацията в Европа, заяви високопоставен служител от Белия дом, цитиран от AFP. Според него Байдън ще търси „дипломатически път“ за разрешаване на проблемите, предизвикани от струпването на над 100 хиляди руски войници около границата.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да се намери дипломатическо решение, но има готовност и за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна. Всичко това ще стане в случай на по-нататъшна руска инвазия, която, според източника, може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.

По негова информация все няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна. „Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане“.

По-рано през декември двамата лидери проведоха видеоразговор, в който Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява още на изток, а Байдън заяви, че при нахлуване на Русия в Украйна Кремъл ще срещне „множество санкции“, включително икономически.

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори на най-високо политическо ниво. На 12 януари 2022 г. ще се проведе заседание на съвета НАТО-Русия, а на следващия ден ще разговарят представители на руското правителство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представители на Москва и Вашингтон ще започнат да преговарят за "контрола на въоръжението и ситуацията в Украйна" още на 10 януари.

Темата "Украйна" е актуална и в България, след като министърът на отбраната Стефан Янев се обяви "против" разширяването на контингента на НАТО у нас. Междувременно Русия иска да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г. България е сред тези държави, тъй като става член на Алианса през 2004 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024