Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще проведат втори разговор в рамките на този месец - в опит да преговарят за деескалация на напрежението около Украйна.

Двамата лидери ще говорят по телефона в четвъртък – 30 декември, като инициативата за дискусията е на Путин.

Сред темите ще са сигурността, разполагането на силите на НАТО, руските военни около границата с Украйна и ситуацията в Европа, заяви високопоставен служител от Белия дом, цитиран от AFP. Според него Байдън ще търси „дипломатически път“ за разрешаване на проблемите, предизвикани от струпването на над 100 хиляди руски войници около границата.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да се намери дипломатическо решение, но има готовност и за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна. Всичко това ще стане в случай на по-нататъшна руска инвазия, която, според източника, може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.  

По негова информация все няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна. „Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане“.

По-рано през декември двамата лидери проведоха видеоразговор, в който Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява още на изток, а Байдън заяви, че при нахлуване на Русия в Украйна Кремъл ще срещне „множество санкции“, включително икономически.

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори на най-високо политическо ниво. На 12 януари 2022 г. ще се проведе заседание на съвета НАТО-Русия, а на следващия ден ще разговарят представители на руското правителство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представители на Москва и Вашингтон ще започнат да преговарят за "контрола на въоръжението и ситуацията в Украйна" още на 10 януари.

Темата "Украйна" е актуална и в България, след като министърът на отбраната Стефан Янев се обяви "против" разширяването на контингента на НАТО у нас. Междувременно Русия иска да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г. България е сред тези държави, тъй като става член на Алианса през 2004 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори