Байдън ще разговаря с Путин след новото предупреждение за война в Украйна Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е поискал да разговаря по телефона с руския държавен глава Владимир Путин, като разговорът ще се проведе вечерта на 12 февруари.

Информацията е потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след като съветникът на Байдън Джейк Съливан анонсира, че предстои това да се случи, без да уточнява дата.

Според източник на Reuters от САЩ - руската страна е предлагала диалогът да се проведе в понеделник, докато от Белия дом са поискали разговорът да бъде още в събота и са получили ответното съгласие. За последен път Байдън и Путин разговаряха по телефона в края на 2021 г., отново заради напрежението около границите на Украйна и струпването на руски войски в региона.

В петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия може да осъществи инвазия в Украйна до дни, като допусна, че това може да се случи и по време на Олимпиадата в Китай (т.е. преди 20 февруари).

САЩ и Великобритания официално предупреждават своите граждани да напуснат територията на Украйна незабавно заради опасността от непосредствено избухване на война.

Politico цитира свои източници, според които Джо Байдън е предупредил съюзниците от НАТО за евентуално руско нападение над Украйна на 16 февруари. По данните на изданието той е дал тази информация по време на онлайн-разговори с представители на ЕС, НАТО, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Полша и Румъния.

Русия междувременно започна учения на Черноморския си флот около полуостров Крим, в което ще участват над 30 кораба в близост до териториалните води на Украйна.

"РИА Новости" също съобщава за това, че сътрудници на руските консулства и дипломати напускат Украйна, като цитира "информиран източник".

От своя страна, Министерството на външните работи на Русия описва предупрежденията на Вашингтон като "истерия на Белия дом" (по думите на Мария Захарова).

В официално съобщение на МВнР на Русия се твърди, че има "сговор между западните страни и медиите с цел нагнетяване на изкуствено напрежение около Украйна чрез масово и координирано пускане на лъжлива информация".

САЩ и ЕС многократно предупреждават Москва, че ако бъдат предприети военни действия на територията на Украйна, ще се стигне до тежки санкции спрямо руската държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024