Снимка: © Getty Images

Интервюто на принцеса Даяна за предаването "Панорама" на BBC от 1995 г. ще остане в историята на телевизията.

Това е моментът, в който 35-годишната съпруга на престолонаследника принц Чарлз решава да разкаже своята история за токсичните отношения в брака й, изневерите, липсата на подкрепа от кралското семейство и натиска върху психическото й здраве. 

"Имаше трима души в този брак, затова беше малко пренаселен", казва тя по повод аферата на съпруга й с Камила Паркър-Боулс. 

Разговорът й с журналиста Мартин Башир - по това време той е слабо известен репортер от BBC - се случва само няколко месеца преди финализирането на развода.

Почти 26 години по-късно обаче BBC беше принудена да поднесе публично извинение за прословутия брой на "Панорама" с покойната принцеса. Причината е изводът от независимо разследване, което доказва, че водещият на разговора с Даяна е използвал недопустими тактики, за да си осигури лична среща с принцесата и да я склони към публичната й изповед.  

Башир е показал фалшиви банкови извлечения пред нейния брат Чарлз Спенсър. Подправените документи са съдържали данни за две разплащания на обща стойност 10 500 паунда, прехвърлени към компания, притежавана от бившия началник на сигурността на Спенсър - Алан Уолър. Твърдението на Башир е било, че Уолър е получавал пари срещу изтичане на информация към таблоид и към службите за сигурност. 

Чарлз Спенсър твърди, че Мартин Башир му е представил и други подправени документи, свързани с бивши служители на кралското семейство, за да си осигури възможност за лична среща с принцесата. 

В крайна сметка братът на Даяна наистина я е запознал с Башир, а два месеца след първия им разговор е направен и записът на интервюто за "Панорама". 

77-годишният бивш върховен съдия лорд Джон Дайсън беше натоварен със задачата да провери ролята на BBC в този скандал. Докладът му стига до извода, че използването на фалшиви документи за привличането на интереса на принцесата е станало в нарушение на редакционните правила на телевизията към онзи момент. 

Още през 1996 г. BBC прави вътрешна проверка за действията на Башир, но не намира повод да го санкционира. 25 години по-късно обаче отговорникът по контрола на редакционната политика на BBC Ричард Ейр свидетелства за очевидно етично нарушение. 

"Използването на заблуда при създаването на информационни предавания би било допустимо само в случаи на разследване на тежки престъпления... и ако вече са събрани неоспорими данни за вината на разследваното лице. Тези обстоятелства очевидно не са приложими по отношение на интервюто с принцесата на Уелс", казва той в показанията си. 

58-годишният Мартин Башир подаде оставка от BBC само преди няколко дни - в последните пет години той работеше като кореспондент на медията по религиозните въпроси. Формалното основание за напускането му е влошено здравословно състояние. 

Башир поднесе извинения за начина, по който е стигнал до интервюто с Даяна, и определя фалшифицирането на документите като "действие, за което дълбоко съжалява". 

В същото време той твърди, че изборът на Даяна да говори за "Панорама" е нейно лично решение, а документите "не са изиграли каквато и да е роля" в убеждението й да излезе пред публиката. 

Генералният директор на BBC Тим Дейви заяви "пълно и безусловно извинение" след доклада на лорд Дайсън. 

Извинение дойде и от бившия генерален директор на британската обществена телевизи лорд Тони Хол, който е бил директор на новините и актуалните предавания в периода на интервюто. 

"Приемам, че нашата проверка от преди 25 години около обстоятелствата на уговарянето на интервюто в "Панорама" с принцеса Даяна не е постигнала целите си. Поглеждайки назад, виждам, че имаше мерки, които можеше и трябваше да предприемем след жалбите срещу поведението на Мартин Башир", казва Тони Хол. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Математикът на НОЩ Николай Витанов също е сред новоизбраните академици на БАН

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу дял от дружеството

Енергийният холдинг иска да вземе част от "Топлофикация София"