БДЖ рискува да се превърне в подвижно епидемично огнище заради неадекватна организация и липса на контрол за спазване на мерките срещу Covid-19. 

Снимки на претъпкан вагон по най-натовареното направление на железниците - Своге-София - показват, че липсва каквато и да е възможност за спазване на дистанция и хигиенна защита във влака. 

От кадрите, направени на 28 октомври, се вижда, че поне половината от пътниците не носят предпазни маски. 

"Само заради тях трябва да си подадат оставките всички отговорни - от министъра на транспорта, през директора на БДЖ, та до този, който е пуснал такъв влак, че хората да пътуват, натъпкани като сардели", пише потребител във Facebook, споделил снимките.

"Нито един от пътуващите във влака не е тръгнал на екскурзия в 06.00 часа сутринта. Мрачните лица, които виждате на снимките, ползват скапания влак, за да изхранват семействата си и семействата на онези, които са задължени да им осигурят най-малкото нормално и сигурно пътуване до работното място особено в ситуация като сегашната", казва още той. 

Това не е първият сигнал за нарушения на правилата по линията Мездра-Своге-София.

Още през юни бяха подадени сигнали, че сутрешният влак няма достатъчно вагони, за да поеме броя на редовните пътници. Обяснението тогава: повреден локомотив, който довел до пренасочване на влаковете в района. 

Повреда на дизелова мотриса беше и причината за спирането на всички влакове между Варна и Добрич в продължение на целия месец октомври, а пътниците ползваха автобусен транспорт. 

Тежкото финансово състояние на БДЖ в последните години доведе до рязко ограничаване на инвестициите в нови и бързи влакове. Само преди дни стана ясно, че ръководството на "Пътнически превози" е прекратило процедура за наем на локомотиви. Единственият участник в поръчката, който е дал достатъчно ниска цена за 5 машини, не е предоставил документацията си навреме. 

Предложените параметри на останалите участници "надвишават моментните финансови възможности на дружеството", а процедурата няма да се поднови до края на годината. 

Според данни от 2019 г. пътниците по линията между Своге и София са средно 8000 на ден, което прави отсечката най-натоварената в трафика на държавните железници. 

Преди дни проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19 се обърна към БДЖ с призив да се включат в контрола по спазване на мерките за сигурност както във влаковете, така и по чакалните на гарите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"