БДЖ рискува да се превърне в подвижно епидемично огнище заради неадекватна организация и липса на контрол за спазване на мерките срещу Covid-19. 

Снимки на претъпкан вагон по най-натовареното направление на железниците - Своге-София - показват, че липсва каквато и да е възможност за спазване на дистанция и хигиенна защита във влака. 

От кадрите, направени на 28 октомври, се вижда, че поне половината от пътниците не носят предпазни маски. 

"Само заради тях трябва да си подадат оставките всички отговорни - от министъра на транспорта, през директора на БДЖ, та до този, който е пуснал такъв влак, че хората да пътуват, натъпкани като сардели", пише потребител във Facebook, споделил снимките.

"Нито един от пътуващите във влака не е тръгнал на екскурзия в 06.00 часа сутринта. Мрачните лица, които виждате на снимките, ползват скапания влак, за да изхранват семействата си и семействата на онези, които са задължени да им осигурят най-малкото нормално и сигурно пътуване до работното място особено в ситуация като сегашната", казва още той. 

Това не е първият сигнал за нарушения на правилата по линията Мездра-Своге-София.

Още през юни бяха подадени сигнали, че сутрешният влак няма достатъчно вагони, за да поеме броя на редовните пътници. Обяснението тогава: повреден локомотив, който довел до пренасочване на влаковете в района. 

Повреда на дизелова мотриса беше и причината за спирането на всички влакове между Варна и Добрич в продължение на целия месец октомври, а пътниците ползваха автобусен транспорт. 

Тежкото финансово състояние на БДЖ в последните години доведе до рязко ограничаване на инвестициите в нови и бързи влакове. Само преди дни стана ясно, че ръководството на "Пътнически превози" е прекратило процедура за наем на локомотиви. Единственият участник в поръчката, който е дал достатъчно ниска цена за 5 машини, не е предоставил документацията си навреме. 

Предложените параметри на останалите участници "надвишават моментните финансови възможности на дружеството", а процедурата няма да се поднови до края на годината. 

Според данни от 2019 г. пътниците по линията между Своге и София са средно 8000 на ден, което прави отсечката най-натоварената в трафика на държавните железници. 

Преди дни проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19 се обърна към БДЖ с призив да се включат в контрола по спазване на мерките за сигурност както във влаковете, така и по чакалните на гарите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"