БДЖ се "бори" срещу Covid-19 с претъпкани влакове и липса на маски

БДЖ рискува да се превърне в подвижно епидемично огнище заради неадекватна организация и липса на контрол за спазване на мерките срещу Covid-19.

Снимки на претъпкан вагон по най-натовареното направление на железниците - Своге-София - показват, че липсва каквато и да е възможност за спазване на дистанция и хигиенна защита във влака.

От кадрите, направени на 28 октомври, се вижда, че поне половината от пътниците не носят предпазни маски.

"Само заради тях трябва да си подадат оставките всички отговорни - от министъра на транспорта, през директора на БДЖ, та до този, който е пуснал такъв влак, че хората да пътуват, натъпкани като сардели", пише потребител във Facebook, споделил снимките.

"Нито един от пътуващите във влака не е тръгнал на екскурзия в 06.00 часа сутринта. Мрачните лица, които виждате на снимките, ползват скапания влак, за да изхранват семействата си и семействата на онези, които са задължени да им осигурят най-малкото нормално и сигурно пътуване до работното място особено в ситуация като сегашната", казва още той.

Това не е първият сигнал за нарушения на правилата по линията Мездра-Своге-София.

Още през юни бяха подадени сигнали, че сутрешният влак няма достатъчно вагони, за да поеме броя на редовните пътници. Обяснението тогава: повреден локомотив, който довел до пренасочване на влаковете в района.

Повреда на дизелова мотриса беше и причината за спирането на всички влакове между Варна и Добрич в продължение на целия месец октомври, а пътниците ползваха автобусен транспорт.

Тежкото финансово състояние на БДЖ в последните години доведе до рязко ограничаване на инвестициите в нови и бързи влакове. Само преди дни стана ясно, че ръководството на "Пътнически превози" е прекратило процедура за наем на локомотиви. Единственият участник в поръчката, който е дал достатъчно ниска цена за 5 машини, не е предоставил документацията си навреме.

Предложените параметри на останалите участници "надвишават моментните финансови възможности на дружеството", а процедурата няма да се поднови до края на годината.

Според данни от 2019 г. пътниците по линията между Своге и София са средно 8000 на ден, което прави отсечката най-натоварената в трафика на държавните железници.

Преди дни проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19 се обърна към БДЖ с призив да се включат в контрола по спазване на мерките за сигурност както във влаковете, така и по чакалните на гарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024