Заради силните валежи: Бедствено положение в Перник, Трън и Радомир Снимка: © Getty Images

Западна България е под вода, след като прогнозите за обилни валежи се оправдаха и дъждът нанесе множество щети.

В Трън е обявено бедствено положение още от тази сутрин, след като река Ерма излезе от коритото си и наводни къщи и дворове. Няма данни за пострадали хора и животни, съобщиха БНТ и bTV.

„Имаме залети дворове плюс една къща“, каза кметът Цветислава Цветкова. „Дворът на училището – също, но учебният процес продължава нормално. Няма пострадали хора. За момента отводняваме мазетата“.

Пътят към един от кварталите в Трън е затворен, защото под него минава реката. В града започна изграждането на дига.

В Пернишко също е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът Станислав Владимиров пред националната телевизия. То ще важи за град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора. Улици в трите населени места са превърнати в реки заради проливните дъждове и последвали наводнения.

Най-сериозна е ситуацията в Батановци, където бяха евакуирани 20 души. Очаква се нивото на река Струма там през следващите часове да се повиши още, съобщи кметът.

Контролираното изпускане на язовир „Студена“ заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото ѝ. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци, довело до заливане на къщи и селскостопански площи. На помощ са се притекли доброволци от общината.

Частично бедствено положение е обявено и в Радомир. То ще е в сила за 7 дни, съобщи националното радио. Изпускането на яз. "Студена" и обилните валежи са причината за нанесените щети - наводнени къщи, стопански дворове и ниви, обясни кметът Пламен Алексиев.

В Костинброд и Сливница има залети пътища, остнесени мостове, наводнени дворове и къщи. Заради обилните валежи – преля реката и под железопътния мост между Нови Искър и Курило, предаде bTV. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич, а язовирът край село Петърч също прелива.

Реката в село Калотина е преляла и е наводнила дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи. На място са извикани пожарникари и полицаи, които са спасили възрастна жена от водите.

Обстановката в София-област също е усложнена. Проблеми има в района на Годеч, където полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

Девет населени места от община Враца останаха без ток заради повреда на електропреносната мрежа. Част от градовете и селата в Северозападна България ще останат без ток и през нощта заради усложнената обстановка в региона и счупените електрически стълбове, съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Редица населени места във Видинско и Монтанско, както и в района на Своге, също имат проблеми с електрозахранването.

Затруднено е придвижването на превозни средства в района на пътя до село Чирен. Аварийни екипи са на място и разчистват участъка. По трасето до пещерата Леденика има множество паднали клони на дървета. Екипи на пожарната са на място и разчистват пътя.

Проходът "Петрохан" остава затворен за движение и днес.

Наводнение затруднява движението и по един от ключовите пътища между България и Румъния. Преминаването през участъка Румянцево – Златна панега край Луковит е повече от затруднено. Път I-3 е наводнен от 148-и до 149-и км, съобщи АПИ. По този път преминават много тирове за северната ни съседка и за Русе.

Заради обилни валежи - в пет области у нас днес действа оранжев код (за количества до 60 л/кв.м.). Става въпрос за Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

За Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг, а на територията на областите Бургас, Варна и Добрич е в сила и жълт код за силно вълнение, което ще достига 4 бала. Максималните температури ще са от 0 до 5 градуса по Целзий в Северна България и между 5 и 10 градуса в южната част на страната, сочи прогнозата на НИМХ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024