Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция Снимка: © https://euroradio.fm/

Една от водещите фигури в опозиционното движение на Беларус Олга Ковалкова е изгонена от страната и е изпратена в Полша. Ковалкова (лидер на Беларуската христиандемократическа партия) съобщава, че властите са я поставили пред избор: или да си тръгне, или да остане в затвора за дълъг период от време.

Последните 15 дни тя прекарва в централния арест в Окрестина. В неделя обаче Ковалкова се оказа във Варшава, където даде пресконференция за медиите.

"Не планирах и нямах намерения да си тръгна от Беларус. Скоро ще се върна там", казва тя пред журналистите.

Tut.by цитира разказа й, според който представители на режима на Лукашенко са дошли в ареста и са и дали да разбере, че мярката за неотклонение срщеу нея може да бъде удъжена дълго, ако не напусне Беларус.

"Дойдоха в изолатора. Качиха ме на автомобила си. Сложиха ми качулка, дадоха ми маска, поставиха ме на задната седалка и ме откараха. Не знаех къде отиваме. Но пристигнахме на пропускателния пункт "Брузги". Преминах границата, пренесоха вещите ми и предложха да ме откарат. Но оттам минава автобус до Варшава. Полските граничари помолиха полския шофьор да ме вземе. Шофьорът ме разпозна, защото следи новините и каза, че се радва, че съм на свобода. Нямах телефон в себе си, имах само визитка на полския посланик Артур Михалковски. Позвъних му и той помогна за пътуването ми до Варшава", разказва Ковалкова.

Инцидентът се е случил около 2 ч. през нощта на 5 септември. Граничната комисия на Беларус официално съобщава, че Ковалкова е пристигнала на границата "в пешеходен порядък" и е преминала през пункта "Брузги".

Олга Ковалкова е една от близките сътруднички на Светлана Тихановска.

Арестувана е на 24 август от специалните сили на милицията ОМОН по време на стачка при Тракторния завод в Минск.

Първоначалната заповед за ареста й трябваше да изтече на 3 септември. В същия ден обаче тя беше осъдена на 15 дни затвор заради участие в по-ранен протест срещу правителството.

Опозицията в Беларус настоява за оставка на президента Александър Лукашенко и за нови избори след обвиненията в груби манипулации на вота от 9 август. Лукашенко твърди, че е спечелил над 80% от доверието на избирателите, но протестиращите смятат Светлана Тихановска за реалния победител. ЕС не признава резултата от изборите, но все още не е наложил санкции срещу режима в Минск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023