Снимка: © https://euroradio.fm/

Една от водещите фигури в опозиционното движение на Беларус Олга Ковалкова е изгонена от страната и е изпратена в Полша. Ковалкова (лидер на Беларуската христиандемократическа партия) съобщава, че властите са я поставили пред избор: или да си тръгне, или да остане в затвора за дълъг период от време. 

Последните 15 дни тя прекарва в централния арест в Окрестина. В неделя обаче Ковалкова се оказа във Варшава, където даде пресконференция за медиите. 

"Не планирах и нямах намерения да си тръгна от Беларус. Скоро ще се върна там", казва тя пред журналистите.  

Tut.by цитира разказа й, според който представители на режима на Лукашенко са дошли в ареста и са и дали да разбере, че мярката за неотклонение срщеу нея може да бъде удъжена дълго, ако не напусне Беларус. 

"Дойдоха в изолатора. Качиха ме на автомобила си. Сложиха ми качулка, дадоха ми маска, поставиха ме на задната седалка и ме откараха. Не знаех къде отиваме. Но пристигнахме на пропускателния пункт "Брузги". Преминах границата, пренесоха вещите ми и предложха да ме откарат. Но оттам минава автобус до Варшава. Полските граничари помолиха полския шофьор да ме вземе. Шофьорът ме разпозна, защото следи новините и каза, че се радва, че съм на свобода. Нямах телефон в себе си, имах само визитка на полския посланик Артур Михалковски. Позвъних му и той помогна за пътуването ми до Варшава", разказва Ковалкова. 

Инцидентът се е случил около 2 ч. през нощта на 5 септември. Граничната комисия на Беларус официално съобщава, че Ковалкова е пристигнала на границата "в пешеходен порядък" и е преминала през пункта "Брузги". 

Олга Ковалкова е една от близките сътруднички на Светлана Тихановска.

Арестувана е на 24 август от специалните сили на милицията ОМОН по време на стачка при Тракторния завод в Минск. 

Първоначалната заповед за ареста й трябваше да изтече на 3 септември. В същия ден обаче тя беше осъдена на 15 дни затвор заради участие в по-ранен протест срещу правителството.

 

Опозицията в Беларус настоява за оставка на президента Александър Лукашенко и за нови избори след обвиненията в груби манипулации на вота от 9 август. Лукашенко твърди, че е спечелил над 80% от доверието на избирателите, но протестиращите смятат Светлана Тихановска за реалния победител. ЕС не признава резултата от изборите, но все още не е наложил санкции срещу режима в Минск. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон