Журналистът Роман Протасевич и приятелката му София Сапега изненадващо са били освободени под домашен арест. Смекчаването на мярката им за неотклонение се случва един месец след като Беларус принуди пътнически самолет на Ryanair да кацне извънредно в Минск под предлог за бомбена заплаха, след което Протасевич и Сапега бяха арестувани на летището.

Аферата с приземяването на пътническия полет на 23 май доведе до международен скандал, а преди ден ЕС наложи икономически санкции срещу режима на Александър Лукашенко.

26-годишният бивш главен редактор на опозиционния Telegram-канал Nexta е обвинен по три дела заради масовите протести в Беларус през 2020 г. срещу Лукашенко.

След задържането му, Протасевич беше "показван" няколко пъти пред беларуските медии, като в публичните си появи той твърдеше, че се признава за виновен "по свое желание". Родителите му обаче твърдяха, че синът им е принуждаван да прави самопризнания под натиск и физическо насилие от страна на службите за сигурност. В един от видеозаписите с негово участие се виждаха белези и подувания по лицето.

Семейството на София Сапега казва пред BBC, че освобождаването й под домашен арест е било пълна изненада. В момента тя се намира в апартамент под наем в Минск, където e длъжна да спазва ограничителен режим.

Обвиненията срещу нея и Роман Протасевич все още не са свалени.

"Адвокатът не казва нищо, властите не казват нищо. Ако мярката за неотклонение е променена, това е подобрение на условията им на живот. Но иначе нямаме представа какво предстои да се случи", казва пред BBC бащата на Роман - Дмитрий Протасевич.

Пред РБК той описва като "издевателство" поведението на властите спрямо семейството.

Той допуска, че синът му може да е "бил въвлечен в някаква политическа игра", заради която службите в Минск да са решили да го извадят от ареста.

Родителите на журналиста се намират в Полша. Самият Протасевич трябваше да пътува от Атина към столицата на Литва Вилнюс на 23 май, когато самолетът му беше отклонен извънредно.

Още през 2011 г. той е изгонен от училище заради участие в протест срещу Александър Лукашенко.

Години след това напуска Държавния университет на Беларус по същата причина. Протасевич емигрира през 2019 г., като работи в екипа на опозиционната онлайн-медия Nexta. По време на масовите протести след президентските избори през лятото на 2020 г. той пише в друг канал в Telegram – Belamova.

Максималната присъда за Протасевич може да стигне до 15 години лишаване от свобода.


Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024