Още като тийнейджър – през 2011 – той е изгонен от училище заради участие в протест срещу Александър Лукашенко. Години след това напуска Държавния университет на Беларус по същата причина. Днес е в ареста, след като властите в Минск принудиха самолет на Ryanair да кацне принудително на летището, за да го задържат.

26-годишният опозиционен журналист Роман Протасевич е едно от най-коментираните имена от неделя насам, след като той и приятелката му София Сапега бяха задържани в Минск още с кацането на самолета. Бомба на борда не беше открита, какъвто сигнал имаше от белоруските власти, а машината получи разрешение да отлети до Вилнюс, но без няколко пътници.

Освен Протасевич и Сапега, има съмнения, че на борда са били и членове на КГБ от Беларус.

Директорът на Ryanair: Агенти на КГБ от Беларус са пътували в отклонения към Минск самолет

Защо властите в страната, управлявана от „последния диктатор в Европа“ Александър Лукашенко, толкова много настояват да задържат журналиста? Причината се крие в неговия канал Nexta в мрежата Telegram, който създава заедно с друг критик на властта – Степан Путило.

Той се появява през 2015 като музикален канал в YouTube, но основателите му бързо го превръщат в място за политическо съдържание. Лукашенко управлява Беларус от 1994 г. насам и режимът му заглушава гласовете на журналистите и арестува опозиционерите му. В опит да променят това Протасевич и Путило тръгват на мисия.

Nexta и Nexta Live се превърнаха в един от малкото достоверни източници по време на масовите протести срещу президента през лятото и есента на 2020 г. Те показаха истинската картина на полицейско насилие срещу мирни демонстранти, която иначе нямаше как да достигне до света през каналите на държавните министерства и окупираните от Лукашенко медии. Двата канала в момента имат близо 2 милиона абонати, като успяват да заобикалят наложената от властите цензура.

Именно заради това Протасевич и Степан Путило бяха поставени в списъка на „личностите, свързани с терористична активност“, изготвен от белоруските власти. Това се случи миналата година, а причината е, че двамата подклаждали „незаконните“ протести чрез своите публикации в Telegram.

2 милиона белоруси научаваха истинските новини именно там, но това не се хареса на Лукашенко, който обяви Путило и Протасевич за издирване, а външното министерство на Русия го подкрепи.

Протасевич напусна Беларус още през 2019, а през януари миналата година кандидатства за полско гражданство. Родителите му също се преместиха в Полша миналия август. Баща му Дмитрий е офицер от белоруската армия.

Журналистът казва, че се е нанесъл в Полша заради ареста на неговия приятел Владимир Чуденцов, който също е опозиционер на режима в Минск. „Бях първият човек, който научи за неговото задържане на път за Полша. Аз поех информационната вълна и започнах да споделям активно в социалните мрежи“, казва той, цитиран от BBC.

Попитан от британската медия преди време дали Nexta е медия или протестен „хъб“, Протасевич отговаря, че е трудно да се определи кои са всъщност. „Мисля, че сме просто белоруси, които искат да се завърнат у дома и да живеят в една свободна държава без диктатура“.

Екипът на Nexta се намира в Полша, защото няма как да действа от Беларус. Разчита и на опозиционни лидери, които живеят в съседна Литва – като Светлана Тихановская, която се яви на президентските избори през август 2020 г. Когато Лукашенко обяви смазваща победа над опонентите си, тя нарече изборите "фалшифицирани" и успя да избяга зад граница, за да не бъде арестувана.

От известно време насам журналистът Протасевич не е част от Nexta, а работи за друг канал в Telegram – Belamova. Пише в блога от юни 2020 насам, след като редакторът Игор Лосик също е бил арестуван от белоруските власти.

Протасевич пътуваше към Литва тази неделя, където приятелката му София Сапега щеше да защитава магистърската си теза в Европейския хуманитарен университет във Вилнюс. След като разбрал обаче, че самолетът ще кацне принудително в Минск, той се обърнал към останалите 170 пасажери и заявил: „Тук ще се изправя срещу смъртната присъда“. Това казват няколко пътници, цитирани от литовската медия Delfi.

В момента той се намира в ареста и може да получи присъда до 15 години затвор.

Вътрешното министерство в Минск обяви, че Протасевич се намира в следствен изолатор (СИЗО) в столицата и публикува видео с негово послание.

„Бях задържан от властите на летището в Минск. Сега се намирам в СИЗО №1 в Минск. Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в това число със сърцето и с каквито и да е други органи“, каза той, след като майка му говори пред медиите, че синът ѝ е бил в прединфарктно състояние и има опасност за живота му.

„Отношението от страна на сътрудниците към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам признателни показания по повод организацията на масови безредици в Минск", казва още Протасевич.

Междувременно европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпът им до летищата в границите на блока. Искат още европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус.

Държавите членки настояват за незабавно освобождаване на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Предлагат се и нови икономически санкции срещу Минск.

Случаят се превърна в международен скандал, а междувременно Лукашенко продължава да налага строга цензура, за да може да избегне „проблеми“ като тези с опозиционния журналист. Той подписа закон, който позволява властите в страната да закриват медии без съдебно решение. Само преди около 2 седмици те блокираха големия опозиционен сайт Tut.by.

Новият закон забранява още отразяването на живо на „неразрешени масови прояви“, тоест протестите срещу Лукашенко. „Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле“, казва председателят на местната Асоциация на журналистите Андрей Бастунец.


Лукашенко блокира водещата опозиционна медия: Това ли е краят на независимата журналистика в Беларус



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024