Снимка: © Getty Images

Властите в Беларус нахлуха в офисите на най-голямата независима медия в страната – Tut.by – и свалиха уебсайта от онлайн пространството. Официалната причина е „мащабни данъчни измами“, но журналистите от сайта обясняват случилото се като последствие от критиките им срещу властта на Александър Лукашенко.

66-годишният политик управлява Беларус от 1994 година насам, а на последните избори през август 2020 г. обяви смазваща победа над опонентите си. Водещите опозиционери, начело с кандидата за президент Светлана Тихановскя, обявиха, че Лукашенко е фалшифицирал изборите. Критиците му са или в затвора, или избягаха в чужбина, а режимът му продължава с натиска върху независимите медии.

Tut.by бяха един от малкото достоверни източници в Беларус по време на масовите протести миналата година, при които бяха арестувани хиляди мирни демонстранти. Медията показваше истинската картина по улиците, където полицията, под заповедите на Лукашенко, прилагаше физическо насилие срещу хората.

Съоснователят на Tut.by Кирил Волошин казва, че домейнът на сайта е бил блокиран. Той продължава да не е достъпен в следобедните часове на вторник.

В социалната мрежа Telegram се появиха снимки, на които се виждат счупените дръжки на вратите в редакцията на медията и обвитата в найлон стъклена врата.

Светлана Тихановская, която избяга в Литва, призова международната общност да реагира срещу ударите на режима към независимите медии. „Това е планирана атака срещу нашите журналисти, които се нуждаят от законова защита. Днес виждаме умишленото убийство на Tut.by“, написа тя в Twitter.

В офиса на Tut.by е влязъл Отделът по разследване на финансови престъпления, а редакторът Марина Золотова твърди, че домът ѝ, както и жилища на някои от колегите ѝ, също са били претърсвани. Властите вече са завели дело за данъчни престъпления, без да дават допълнителни сведения.

В официално съобщение от Министерството на информацията съобщават, че властите са действали по заповед на главния прокурор. Той открил „серия от нарушения на закона“, свързани с публикуване на „забранена информация в няколко материала“.

Един от тези примери е съдържание за „нерегистрираната“ фондация „BYSOL“, която подкрепя жертвите на репресията на Лукашенко. „Забранено е да се разпространява информация в интернет от името на организации, които не са преминали през нужните регистрации, за да бъдат одобрени от държавата“, пише в официалното съобщение на министерството, но не се споменава нищо за данъчни престъпления.

Tut.by съществува от 2000 г. През последните месеци обаче срещу журналистите от медията действа непрекъснат натиск от държавата. В понеделник Любов Касперович бе задържана за 15 дни заради участие в забранено масово събитие (б.а. – протест срещу властта). Репортерите Александър Бураков и Владимир Касперович бяха арестувани в събота в град Могилев. Те бяха задържани пред съда, където отразяваха делото на опозиционния политик Павел Северинец. Татяна Капитонова беше арестувана за 10 дни заради участие в забранена демонстрация.

Сред задържаните през последните дни има и други известни личности – като барабаниста Алексей Санчук, чиято група участваше в протестите миналата година. Той получи 6-годишна присъда за организиране на демонстрация срещу властта.

Tut.by преди не можеше да се опише като антиправителствена платформа, казва кореспондентът на BBC Андрей Козенко. Те винаги са отразявали политическите събития балансирано, но откакто протестите през миналия август започнаха, това даде начало и на проблемите на Tut.by с местните власти. Още тогава журналистката Катерина Борисевич беше задържана, след като отрази смъртта на мирния протестиращ Роман Бондаренко.

Медията показваше истината, която кратките официални съобщения на министерствата не дават относно случващото се в страната. „Сега нахлуването на властите може да е краят на най-голямата белоруска независима медия“, казва Козенко.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин