Властите в Минск принудиха самолет на Ryanair да кацне принудително, за да арестуват журналист Снимка: © Getty Images

Властите в Беларус принудиха самолет на Ryanair да кацне принудително в Минск, за да арестуват опозиционния журналист Роман Протасевич. Полетът е бил от гръцката столица Атина до литовската Вилнюс.

Според държавната агенция БелТа – президентът Александър Лукашенко е наредил машината да се приземи заради сигнал за бомба на борда, но независимите медии, както и литовският президент Гитанас Науседа твърдят, че единствената цел е режимът да свали Протасевич и да го задържи.

Латвия, Германия, Великобритания и още страни осъдиха действията на Лукашенко, наричан „последния диктатор в Европа“, и призоваха за освобождаването на журналиста. Той е бивш член на екипа на канала NEXTA, който отразяваше протестите през лятото на 2020 г. и критикува режима на президента, управляващ от 1994 г. насам.

Рязката смяна на посоката на полет FR4978 на Ryanair в неделя може да се види в сайта Flightradar124. Малко преди да достигне литовската граница, той се отправя към Минск, където каца на международното летище. От авиокомпанията все още не са коментирали случая.

Часове след кацането самолетът получи разрешение отново да излети. Не е ясно обаче дали всички 170 пътници са на борда, както настояха по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

След „сигнала за бомбата“ Лукашенко е изпратил военен самолет МиГ-29 на летището. Пътниците на борда са били претърсени, след което 26-годишният Протасевич е бил арестуван.

„Безпрецедентно събитие! Пътнически самолет, летящ към Вилнюс, принудително е кацнал в Минск. Белоруският политически активист и основател на NEXTA е бил на борда. Той е задържан. Белоруският режим стои зад това отвратително действие. Настоявам спешно Роман Протасевич да бъде освободен“, написа литовският президент Науседа в Twitter.

Опозиционният лидер Светлана Тихановская, която се кандидатира за президент, но избяга в Литва след полицейското насилие на протестите в Беларус, също настоя за освобождаването на журналиста. Протасевич е напуснал Беларус през 2019 и е отразявал събитията в Минск и другите градове на страната чрез NEXTA, след което местните власти са му повдигнали обвинения, казва Тихановская.

Външният министър на Латвия Едгар Ринкевикс каза, че действията на Минск се противопоставят на международните закони, а реакцията трябва да бъде „силна и ефективна“.

Германия призова Беларус за „обяснение“, а Великобритания заяви, че „да принудиш самолет да кацне, за да заглушиш опозиционен глас, е атака срещу демокрацията“.

От МВнР също излязоха с позиция, публикувана в Twitter:

"Принудителното кацане на самолет #Ryanair в #Минск е много сериозно нарушение на международните норми. Този акт е абсолютно неприемлив. На всички пътници трябва незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс, вкл. на г-н Роман #Протасевич", отбелязаха от министерството.

Според бившия външен министър Екатерина Захариева, на борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и един гражданин на Република България. Захариева сподели информацията в профила си във Facebook, позовавайки се на литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024