Създателят на канала NEXTA Live, отразяващ протестите в Беларус в чат мрежата Telegram, освен от властите в Беларус, вече е издирван и от руснаците. Степан Путило бе добавен към списъка с издирвани лица от Външното министерство на Русия, след като Лукашенко официално поиска помощ от Владимир Путин заради бунтовете на гражданите в страната, сред поредната му победа на изборите. Информацията обяви rbc.ru, а това може да се види и на сайта на ведомството.

„Степан Путило Александрович, роден през 1998 и жител на регион Минск, се издирва“, пише там. Не е споменато обаче по кой член е обвинен създателят на NEXTA. Самият Путило е потвърдил пред RBC, че знае за това, но не е предоставил допълнителни детайли.

Арестите в Минск: 50 души в килия за 4 и побоища под звуците на химна на Беларус

Telegram представлява безплатен „месинджър“ канал, който се смята за един от най-сигурните от гледна точка на следене и подслушване. Каналът NEXTA се превърна в най-важния източник на информация за протестите в Беларус през последните дни. Само за няколко дни неговите абонати достигнаха до 2 милиона (при 9, 485 млн. население), тъй като предава информация на гражданите за демонстрациите срещу президента Александър Лукашенко, обявил се за победител на местните избори с 80% подкрепа.

Опозицията не прие резултатите, а шестият пореден спечелен мандат на наричания от западните медии „последния диктатор в Европа“ предизвика недоволство у гражданите, които вече цяла седмица са по улиците на стрната. Стигна се и до масови ексцесии, сблъсъци с полицията, около 6700 задържани и стотици ранени, включително над 120 служители на реда. Има и две жертви.

В контекста на тези събития беларуските власти образуваха наказателно дело срещу основателя на групата в Telegram NEXTA Live. Това се случи на 14 август и бе обявено от редакторите на канала. Те публикуваха фотокопие от документа за издирването на Степан Путило. В него пише, че е извършил престъпления по точка 1 и точка 3 от алинея 293 на Наказателния кодекс на Беларус – тоест, организиране на бунтове.

Все пак няма официално потвърждение на информацията. Бивш служител на реда в страната е потвърдил пред RBC, че снимката на документа изглежда като официално доказателство.

Украинското издание Strana.ua пише, че основният редактор в NEXTA е журналистът и опозиционер от Беларус Роман Протасиевич. Каналът е основан от друг журналист, противопоставящ се на властта – Степан Путило.

В момента каналът извършва функциите си от полската столица Варшава. По време на протестите в цял Беларус имаше проблеми с интернета, основни канали и медии бяха блокирани и информацията за протестите идваше предимно от чуждестранни източници.

Не може да се приеме като изненада, че Путило е издирван, тъй като Лукашенко вкара в затвора основни опозиционни фигури. Сред тях бе и блогърът Сергей Тихановски, който също планираше да се кандидатира за президент. След това обаче бе арестуван, а съпругата му Светлана пое кампанията. На изборите тя спечели около 10% и напусна страната, бягайки с децата си в Литва.

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени

Вчера Лукашенко обяви, че търси помощ от руския държавен глава Владимир Путин заради гражданските протести в страната. „Виждаме какво се случва в дълбочина. Много добре го виждаме. И ние сме чели наръчниците за провеждане на "цветни" революции. Към тях вече се появяват и елементи на външна намеса", каза управляващият страната от 1994 г. насам.

Ден по-късно Лукашенко съобщи, че Москва се е съгласила да предостави „всеобхватна помощ“ в случай на „външни военни заплахи“ спрямо Беларус. ЕС се обяви против случващото се в бившата съветска република и външните министри се споразумяха за въвеждането на санкции срещу всички лица, които носят отговорност за жертвите и насилието срещу граждани в Беларус. Демонстрации “за“ и “против“ Александър Лукашенко ще се проведат днес по обяд в столицата Минск.

Telegram e създадена от предприемача Павел Дуров - 35-годишен руснак от Санкт Петербург, който стана известен и с основаването на най-голямата социалната мрежа в страната - ВКонтакте. Преди две години той отказа да предостави достъп на руските тайни служби до криптираните съобщения на потребителите в Telegram - приложение, спечелило доверието на опозиционните групи.

Заплахата на властите към Дуров беше или да даде достъп, или да бъде премахнат от дигиталната мрежа на страната. Не се случи обаче нито едно от двете, припомня The Washington Post. Той успя да заобиколи телекомуникационния регулатор в Русия - Роскомнадзор, a Telegram продължи своята дейност, като дори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не спря да използва приложението.

Руските власти успяха само да забранят името на платформата, но за кратко, а на 18 юни тази година се отказаха от действията си срещу Дуров. Към юни 2020 - Telegram имаше 400 милиона потребители по целия свят, включително около 30 милиона активни потребители на месец в Русия.


Прочетете още:

"Вълната тръгва към Русия": Лукашенко търси помощ от Путин

25-годишен мъж стана втората жертва на протестите в Беларус


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024