Снимка: © Getty Images

Брутални случаи на насилие, произвол и унизително отношение към арестантите: това са свидетелствата на първите мъже и жени, които бяха освободени от Центъра за изолация на правонарушителите в Минск. 

Гражданските протести в Беларус продължават пети ден след края на президентските избори, в които Александър Лукашенко се прогласи за победител с малко над 80% от гласовете. Опозицията и международните наблюдатели обаче оспорват законността на вота, а в страната започна национална стачка. 

Журналисти от беларуската медия "Тут" са успели да интервюират няколко души от първата група на освободените арестанти, пуснати късно вечерта на 13 август. Пред сградата са се събрали стотици души, които търсят информация какво се е случило с изчезналите им близки. 

"Излизащите изглеждат объркани. Пускат ги без телефони и портфейли. Личните вещи са останали в изолатора. Когато излизат, им дават вода, топъл чай, храна и ги завиват в топли одеяла. Момичетата плачат, мъжете просто си тръгват безмълвни. Под дрехите им се виждат синини и хематоми", съобщават репортерите. 

Един от свидетелските разкази е на лекарка от "Спешна помощ" на име Анастасия. Разказва, че са я арестували в нощта на 11 срещу 12 август, докато е оказвала медицинска помощ на пострадалите протестиращи след работната смяна. На връщане автомобилът й е спрян, а лекарката - арестувана, независимо че е облечена в бяла престилка. 

"Спецчастите спряха колата ни, извадиха ни навън, допряха автоматите до главите ни и това беше - отведоха ни тук", разказва Анастасия за момента на задържането. 

25-годишен мъж стана втората жертва на протестите в Беларус

Тя съобщава, че в килията й са събрани общо 50 души, въпреки че пространството е предназначено за четирима. 

"Не само не можехме да спим. Някои нощем стояхме прави, защото нямаше къде да седнем. Нямаше въздух", разказва жената. 

В първите часове са държали арестантите в двора за разходки. Не са им давали храна и вода. Надзирателите са осигурили вода едва 15 часа след ареста, когато протестиращите са я изискали със "скандал и истерия". На втория ден са им дали хляб и каша. 

Охранителите са се подигравали с арестантите и са ги заплашвали, че "ще им хвърлят една граната и всичко ще приключи", ако продължават да настояват за медицинска помощ. 

"Мен не ме биха, но тук биеха други момичета. Биеха ги сътрудници, които приемат арестантите на първия етаж. Чувахме как всяка нощ биеха мъжете по такъв начин, че просто виеха от болка. Горките момчета просто виеха. Принуждаваха ги да пеят химна на Беларус и ги пребиваха. Това го слушахме всяка нощ през прозорците", казва тя. 

Анастасия е трябвало да лежи 10 дни в ареста, но изненадващо мярката за неотклонение е съкратена, след като "дойдоха неизвестни хора и казаха, че тук се случва нещо неразбираемо". 

"Дойдоха, извикаха ни всички, проведоха беседа, дадоха ни документи, за да знаем за какво са ни арестували и ни казаха "Вървете си у дома".

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени 

Друг от арестантите съобщава пред журналистите, че "самата милиция не бие, но ОМОН работи" - ОМОН е наследник на стария съветски специализиран отряд за борба с масови безредици. 

Единственият официален коментар от Министерството на външните работи е на зам.-министъра Александър Барсуков, който излиза от сградата на ареста в 1:20 ч. след полунощ. Той съобщава пред журналистите, че ще пуснат всички арестанти и добавя: "Не е имало издевателства", след което си тръгва с черен джип.  

Междувременно пред изолатора пристигат линейки, които извеждат към болнични заведения нуждаещите се от медицинска помощ. 

Насилие в Беларус: ЕС гледа сблъсъците между граждани и полиция и готви санкции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция