Арестите в Минск: 50 души в килия за 4 и побоища под звуците на химна на Беларус Снимка: © Getty Images

Брутални случаи на насилие, произвол и унизително отношение към арестантите: това са свидетелствата на първите мъже и жени, които бяха освободени от Центъра за изолация на правонарушителите в Минск.

Гражданските протести в Беларус продължават пети ден след края на президентските избори, в които Александър Лукашенко се прогласи за победител с малко над 80% от гласовете. Опозицията и международните наблюдатели обаче оспорват законността на вота, а в страната започна национална стачка.

Журналисти от беларуската медия "Тут" са успели да интервюират няколко души от първата група на освободените арестанти, пуснати късно вечерта на 13 август. Пред сградата са се събрали стотици души, които търсят информация какво се е случило с изчезналите им близки.

"Излизащите изглеждат объркани. Пускат ги без телефони и портфейли. Личните вещи са останали в изолатора. Когато излизат, им дават вода, топъл чай, храна и ги завиват в топли одеяла. Момичетата плачат, мъжете просто си тръгват безмълвни. Под дрехите им се виждат синини и хематоми", съобщават репортерите.

Един от свидетелските разкази е на лекарка от "Спешна помощ" на име Анастасия. Разказва, че са я арестували в нощта на 11 срещу 12 август, докато е оказвала медицинска помощ на пострадалите протестиращи след работната смяна. На връщане автомобилът й е спрян, а лекарката - арестувана, независимо че е облечена в бяла престилка.

"Спецчастите спряха колата ни, извадиха ни навън, допряха автоматите до главите ни и това беше - отведоха ни тук", разказва Анастасия за момента на задържането.

25-годишен мъж стана втората жертва на протестите в Беларус

Тя съобщава, че в килията й са събрани общо 50 души, въпреки че пространството е предназначено за четирима.

"Не само не можехме да спим. Някои нощем стояхме прави, защото нямаше къде да седнем. Нямаше въздух", разказва жената.

В първите часове са държали арестантите в двора за разходки. Не са им давали храна и вода. Надзирателите са осигурили вода едва 15 часа след ареста, когато протестиращите са я изискали със "скандал и истерия". На втория ден са им дали хляб и каша.

Охранителите са се подигравали с арестантите и са ги заплашвали, че "ще им хвърлят една граната и всичко ще приключи", ако продължават да настояват за медицинска помощ.

"Мен не ме биха, но тук биеха други момичета. Биеха ги сътрудници, които приемат арестантите на първия етаж. Чувахме как всяка нощ биеха мъжете по такъв начин, че просто виеха от болка. Горките момчета просто виеха. Принуждаваха ги да пеят химна на Беларус и ги пребиваха. Това го слушахме всяка нощ през прозорците", казва тя.

Анастасия е трябвало да лежи 10 дни в ареста, но изненадващо мярката за неотклонение е съкратена, след като "дойдоха неизвестни хора и казаха, че тук се случва нещо неразбираемо".

"Дойдоха, извикаха ни всички, проведоха беседа, дадоха ни документи, за да знаем за какво са ни арестували и ни казаха "Вървете си у дома".

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени

Друг от арестантите съобщава пред журналистите, че "самата милиция не бие, но ОМОН работи" - ОМОН е наследник на стария съветски специализиран отряд за борба с масови безредици.

Единственият официален коментар от Министерството на външните работи е на зам.-министъра Александър Барсуков, който излиза от сградата на ареста в 1:20 ч. след полунощ. Той съобщава пред журналистите, че ще пуснат всички арестанти и добавя: "Не е имало издевателства", след което си тръгва с черен джип.

Междувременно пред изолатора пристигат линейки, които извеждат към болнични заведения нуждаещите се от медицинска помощ.

Насилие в Беларус: ЕС гледа сблъсъците между граждани и полиция и готви санкции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023