Насилие в Беларус: ЕС гледа сблъсъците между граждани и полиция и готви санкции Снимка: © Getty Images

Протестиращи и полиция отново влязоха в сблъсъци в третата поредна нощ на протести из цял Беларус. Властите обявиха, че са задържали „координатори“ на демонстрациите, докато Европейският съюз заплаши, че ще наложи санкции на страната заради предполагаемото фалшифициране на резултатите от президентските избори и насилствените акции срещу гражданите от страна на силите на реда.

Управляващият от 1994 и наричан от западните медии „последния диктатор в Европа“ Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат с около 80% подкрепа. Този резултат, според критиците, не е реален. Основната опозиционна фигура Светлана Тихановская напусна страната като превантивна мярка за безопасност.

"Координатори на масови безредици бяха задържани в Минск. Един от тях е бил настанен в стая на 17-ия етаж на хотел „Беларус“. Оттам ръководителят е координирал действията. Той е имал трима подчинени, които са въздействали на стотици други", съобщи телевизионният канал Telegram.

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени

Гумените куршуми и гранатите на полицията продължиха да разпръсват демонстрантите по улиците. Свидетели на събитията споделиха в социалните мрежи как униформените задържат десетки хора и прилагат насилие срещу тях. В едно от видеата в Twitter на потребителя Франак Виачорка се вижда как силите на реда чупят стъкла на коли и вадят хората от превозните средства, за да ги атакуват.

Репортери на AFP съобщиха, че полицаите са нападали и фотографите на агенцията. Вадили са картите памет от фотоапаратите им и са чупили камерите.

В знак на подкрепа към опозицията звучаха клаксони на автомобили, хората в Минск организираха шествия и казаха, че напускането на Светлана Тихановская в посока Литва няма да спре движението им. „Нашата цел е да отхвърлим режима на Лукашенко“, каза пред AFP 51-годишният протестиращ Яков.

Както знаете, Тихановска напусна заедно с децата си и отиде в Литва. Тя спечели едва около 9-10% от подкрепата на гражданите. 37-годишната бивша учителка е съпруга на Сергей Тихановски – известен блогър, който бе арестуван заради антиправителствени действия. Тя пое кампанията му и обедини почти цялата опозиция срещу Лукашенко.

„Цялата тази кампания ме кали и ми даде толкова много сила, че мога да се справя с всичко. Но, най-вероятно, все още съм слаба жена“, сподели тя в емоционално видео, а малко по-късно прочете декларация, в която моли демонстрантите по улиците да спрат да протестират.

ЕС осъди действията на властите в Беларус след изборите в неделя. Брюксел твърди, че вотът е бил „нито свободен, нито честен“ и предупреди, че може да накаже отговорните за „насилието, необоснованите арести и фалшификацията на резултатите от изборите“. Обвини и правителството заради „непропорционално и неприемливо насилие“ към протестиращите в Минск.

Във вторник управляващите обявиха, че от началото на демонстрациите вече са били задържани над 5000 души. Организацията за защита на човешките права Viasna съобщи за масови арести в градовете Гродно, Брест и Витебск. Има десетки ранени граждани и служители на реда, а в понеделник бе отчетен и смъртен случай – на човек, в чиято ръка се е запалило взривно устройство.

„Може да заглушите Тихановская, но няма да успеете да ни сплашите и да спрете цялата нация. Ще продължим мирно протестите, тъй като не разпознаваме Лукашенко като президент“, каза 24-годишният демонстрант Денис Кругляков, цитиран от The Guardian.

САЩ съобщиха, че са „дълбоко загрижени“ за случващото се в Беларус, а Полша предложи да действа като медиатор между Лукашенко и опозицията. Предложи и извънредна среща на върха на ЕС. Президентът на Беларус, от своя страна, каза, че няма да позволи страната да бъде „разкъсана“ и обяви, че протестиращите са подкрепяни от „чужди сили“.


Прочетете още:

Как три жени се обединиха, за да сложат край на "последната диктатура в Европа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024