Снимка: © twitter.com/TadeuszGiczan

Беларус е наричан от западните медии „последната диктатура в Европа“. Страната от бившия съветски блок е управлявана от президента Александър Лукашенко още от 1994 г., но властта му никога не е изглеждала по-разклатена. През август предстоят избори за държавен глава и този път съвсем не е сигурно, че бившият директор на совхоз ще успее да получи най-голяма подкрепа.

Лукашенко е създал система, която заглушава опозицията и вкарва в затвора хората, които са най-ярките му противници. Опозиционните фигури обаче вече са по-силни от всякога, а сред тях са три жени, които искат да променят страната – Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова.

Те водеха отделни кампании за президентските избори, но обявиха, че се съюзяват в опит да свалят 65-годишния Лукашенко, подкрепяйки кандидатурата на 37-годишната Тихановская, която е учителка по беларуски език.

Тя продължава с речите си по националната телевизия и обикаля страната в опит да спечели електорат – не разчита само на подкрепата на гражданите в столицата Минск, но и в по-малките градове.

Нейната кампания намира необходимата сила, след като съпругът ѝ Сергей, който е популярен блогър и бе готов да се включи в президентската надпревара, бе арестуван, след като участваше в протест през май. Сега Светлана Тихановская се нуждае от гласовете на народа повече от всякога.

„Нейното израстване е огромно“, казва Мария Колесникова, която води президентската кампания на друг опозиционер – Виктор Бабарико. Той обаче беше премахнат от листата за изборите и бе вкаран в затвора от правителството. За да излезе отново на свобода, се съюзи с Тихановская.

„Трябва да се спомене, че тя е изключително смела жена, жена с кураж. Сама пое огромен товар“, казва Колесникова, цитирана от The Guardian.

През последните месеци в Беларус се провеждат множество протести, които целят да подкрепят кандидатите на опозицията. За Лукашенко това представлява най-голямото предизвикателство от години. Народът надигна глас заради действията на президента срещу разпространението на коронавирус пандемията, която той нарече „психоза“ и дори каза, че водката може да помогне. Това обаче бе само поводът за недоволството – блокираната икономика и липсата на граждански права е истинската причина зад действията на протестиращите.

Президентът на Беларус вкара в затвора много свои опозиционери през годините, а за последните две десетилетия и половина не е сигурно дали изобщо резултатите от изборите са били честни.

Тихановская споделя, че я е било страх от Лукашенко, най-вече заради децата ѝ. Миналата седмица тя разкри, че ги е извела от страната като предпазна мярка, тъй като в началните етапи на кампанията 37-годишната жена се отказа да се бори за президент, защото получила заплахи срещу семейството си.

„Да, в началото бях уплашена. Знам докъде може да стигне това правителство в действията си, за да запази позицията си. Но вече не се плаша“, каза Тихановская, цитирана от The Guardian.

Към нейната кампания се присъединиха Колесникова и Цепкало, която е бивш служител на Microsoft. Тя продължава политическото дело на съпруга си Валери Цепкало, който е бил изхвърлен от борбата за президент и миналата седмица е напуснал страната, вземайки децата на семейството със себе си в Москва. В Беларус има заповед за ареста му. Той е бивш дипломат, бизнесмен и иноватор, създател на "Hi-Tech" парка на Беларус.

По-рано през месеца трите жени обявиха, че ще работят заедно за общата цел и ще обединят „сложен електорат“, съставен от по-богатите жители на големите градове и от опонентите на Лукашенко в провинцията – поне такъв е планът им.

Колесникова споделя, че решението на трите да се обединят е било взето в рамките на едва четвърт час. „Нуждаехме се само от 15 минути, за да вземем решение. Говорихме само аз, Светлана и Вероника. И това се превърна в нашата победа“.

Снимки на трите жени вече циркулират навсякъде в интернет. На повечето от тях Цепкало прави знака за мир, Тихановская е свила юмрук, а Колесникова оформя сърце.

„Вярваме, че стоим наравно с мъжете и можем да победим“, казва Цепкало относно думите на Лукашенко, който твърди, че политиката трябва да остане сфера, доминирана от мъжете.

„Нашата конституция не е създадена за жени“, смята президентът. „Обществото ни не е узряло достатъчно до такъв етап, че да гласува за жена“.

Самата Тихановская, която е независим кандидат, споделя, че не е била заинтересована от политиката, но сега влиза в играта, защото това е нейно задължение. „Обичам съпруга си, така че продължавам неговата кауза“, каза тя пред хиляди избиратели в град Борисов този четвъртък.

„Обичам децата си и искам да израснат в страна, където хората не трябва да държат устите си затворени. Обичам хората на Беларус, така че искам да им дам възможността да изберат“, добави още 37-годишният кандидат за държавен глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени