"Вълната тръгва към Русия": Лукашенко търси помощ от Путин Снимка: © Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че възнамерява да потърси съдействие от руския държавен глава Владимир Путин заради гражданските протести в страната.

"Ние виждаме какво се случва. Няма нужда да ни залъгват с мирни акции и демонстрации. Виждаме какво се случва в дълбочина. Много добре го виждаме. И ние сме чели наръчниците за провеждане на "цветни" революции. Към тях вече се появяват и елементи на външна намеса", каза Лукашенко на съвещание в Минск седмица след избухването на протестите в страната.

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени

Гражданското недоволство беше провокирано от президентските избори на 9 август, след които Лукашенко се обяви за победител с над 80% мнозинство. Кампанията беше белязана с арести над опозиционните лидери и съмнения за груби манипулации на резултатите.

"Трябва да се свържа с Путин, президента на Русия, за да мога да преговарям с него. Защото това не е заплаха само срещу Беларус", казва Лукашенко. "Ако хората в Беларус не издържат, тази вълна ще тръгне и нататък (към Русия, б.р.). Затова ни притиснаха толкова много".

Няколко часа по-късно стана ясно, че двамата президенти са провели разговор по телефона, а според официалното съобщение от Кремъл - и двамата са изразили увереност, че "възникналите проблеми скоро ще бъдат урегулирани".

"Най-важното да не допуснем от тези проблеми да се възползват деструктивни сили, които се стремят да нанесат вреда върху взаимоизгодното сътрудничество на дветес страни", се казва още в информацията.

Протестите и стачките в големи предприятия в Беларус продължават вече шести ден. Властите признават за арестите на няколко хиляди души. Стотици са пострадали при сблъсъците между демонстрантите и спецчастите на беларуската милиция.

В петък външните министри на ЕС се споразумяха за въвеждането на санкции срещу всички лица, които носят отговорност за жертвите и насилието срещу граждани в Беларус. Генералният секретар на ООН също призова управлението да зачита правото на мирни протсти.

Арестите в Минск: 50 души в килия за 4 и побоища под звуците на химна на Беларус


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023