"Вълната тръгва към Русия": Лукашенко търси помощ от Путин Снимка: © Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че възнамерява да потърси съдействие от руския държавен глава Владимир Путин заради гражданските протести в страната.

"Ние виждаме какво се случва. Няма нужда да ни залъгват с мирни акции и демонстрации. Виждаме какво се случва в дълбочина. Много добре го виждаме. И ние сме чели наръчниците за провеждане на "цветни" революции. Към тях вече се появяват и елементи на външна намеса", каза Лукашенко на съвещание в Минск седмица след избухването на протестите в страната.

Беларус: Изборите на Потьомкин и няколко смели жени

Гражданското недоволство беше провокирано от президентските избори на 9 август, след които Лукашенко се обяви за победител с над 80% мнозинство. Кампанията беше белязана с арести над опозиционните лидери и съмнения за груби манипулации на резултатите.

"Трябва да се свържа с Путин, президента на Русия, за да мога да преговарям с него. Защото това не е заплаха само срещу Беларус", казва Лукашенко. "Ако хората в Беларус не издържат, тази вълна ще тръгне и нататък (към Русия, б.р.). Затова ни притиснаха толкова много".

Няколко часа по-късно стана ясно, че двамата президенти са провели разговор по телефона, а според официалното съобщение от Кремъл - и двамата са изразили увереност, че "възникналите проблеми скоро ще бъдат урегулирани".

"Най-важното да не допуснем от тези проблеми да се възползват деструктивни сили, които се стремят да нанесат вреда върху взаимоизгодното сътрудничество на дветес страни", се казва още в информацията.

Протестите и стачките в големи предприятия в Беларус продължават вече шести ден. Властите признават за арестите на няколко хиляди души. Стотици са пострадали при сблъсъците между демонстрантите и спецчастите на беларуската милиция.

В петък външните министри на ЕС се споразумяха за въвеждането на санкции срещу всички лица, които носят отговорност за жертвите и насилието срещу граждани в Беларус. Генералният секретар на ООН също призова управлението да зачита правото на мирни протсти.

Арестите в Минск: 50 души в килия за 4 и побоища под звуците на химна на Беларус


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024