Ден след принудителното кацане на самолета на Ryanair в Беларус, за да бъде задържан журналистът Роман Протасевич, се появиха първите съмнения за присъствие на разузнавателни служби на борда.

Изпълнителният директор на авиокомпанията Майкъл О’Лиъри твърди, че агенти на белоруската КГБ са пътували на борда от Атина до Вилнюс, но са слезли в Минск заедно с Протасевич. Според О’Лиъри – това е доказателство, че журналистът е бил следен от службите преди инцидента.

Властите в Минск принудиха самолет на Ryanair да кацне принудително, за да арестуват журналист

Случилото се в неделя предизвика международен скандал. Белоруските власти поискаха самолетът да кацне извънредно на международното летище в Минск заради сигнал за бомба. След щателно претърсване се оказа, че експлозиви не са открити, а истинската причина е била арест на опозиционния журналист, който критикува режима на президента Александър Лукашенко.

След 7-часов престой машината получи разрешение за излитане и стигна до Вилнюс, а според О’Лиъри, освен Протасевич, властите са задържали и приятелката му София Сапега.

В интервю за Newstalk Breakfast директорът на нискотарифната ирландска компания каза, че „изглежда намерението на властите е било да свалят журналиста и придружаващата го жена“. „Смятаме, че на борда е имало и агенти на КГБ, които са слезли на летището“.

Думите на О’Лиъри са първото официално потвърждение на информацията, че още четирима пътници са напуснали самолета в Минск. Според него такъв инцидент се случва за първи път с европейска авиокомпания.

В понеделник стана ясно, че София Сапега – гражданка на Русия, която учи в Европейския хуманитарен университет в Литва – е била принудена да слезе заедно с Протасевич. Той е бивш член на екипа на каналите Nexta и Nexta Live, които показаха истинското полицейско насилие над мирни протестиращи по време на масовите демонстрации срещу Лукашенко през 2020 г. Журналистът е обвинен в организиране на „незаконни“ протести още откакто напусна Беларус през 2019 г.

Пасажерите на борда разкриват, че Протасевич е връчил на Сапега телефона си и още няколко лични вещи, когато е разбрал, че предстои принудително кацане в Минск. Нито Беларус, нито Москва са обявили официално ареста на София, не е ясно и дали срещу нея е повдигнато обвинение.

Европейският хуманитарен университет призова за нейното освобождаване, като заяви, че е била задържана по „неоснователни причини“. Тя се е готвила да защитава магистърската си теза във Вилнюс, затова е пътувала към литовската столица.

Европейските лидери се срещат в Брюксел в понеделник вечер, като една от основните теми в дневния им ред е инцидентът с Ryanair. Българската страна ще бъде представена от президента Румен Радев.

Литва и Латвия призоваха въздушното пространство над Беларус да бъде обявено за „небезопасно“, като латвийският външен министър Едгарс Ринкевикс поиска да бъде затворено за международни полети. Великобритания, Германия, България, САЩ и още редица държави нарекоха инцидента „шокиращ акт“ и призоваха за моменталното освобождаване на журналиста.

От МВнР първоначално съобщиха, че на борда е имало и един български гражданин, но по-късно външното министерство на Литва е информирало властите в София, че сред пасажерите няма българи. Според гръцките и литовските власти – общият брой пътници е бил 171.

Протасевич е казал, че „ще срещне смъртната присъда“, след като е бил задържан от властите в Минск, казва един от пасажерите, цитиран от литовската медия Delfi. Той може да получи присъда до 15 г. затвор. В момента местонахождението му не е известно.

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел поиска международно разследване на случая, тъй като белоруският режим е рискувал „безопасността на пътниците и екипажа“. Той призова да бъде открито всяко възможно нарушение на правилата на международната авиация.

Белоруското министерство на транспорта обяви в понеделник, че е съставило комисия, която да извърши разследване. Резултатите, които лидерите на ЕС биха поставили под съмнение, ще бъдат обявени скоро, предаде руската агенция РИА.

ЕС вече наложи санкции на близо 60 лица от Беларус, включително на Лукашенко и сина му Виктор. Причината за това са обвинения в измама на изборите от август 2020 г. и полицейско насилие над мирни протестиращи. Сега ЕС ще обсъди дали да разшири санкциите, а Минск се обърна за помощ към Москва заради близките отношения между Владимир Путин и Лукашенко.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Западът не трябва да бъде шокиран от инцидента с Ryanair“. „Шокиращо е, че те наричат случилото се шокиращо“, написа тя във Facebook.

Междувременно от Ryanair обявиха, че променят маршрута на полетите си от Атина до Вилнюс и самолетите ще преминават през въздушното пространство на Полша, а не на Беларус. От компанията казаха пред Politico, че мярката е временна и ще увеличи времетраенето на полетите с по половин час. Националният превозвач на Латвия – нискобюджетната AirBaltic – също обяви, че ще заобикаля Беларус.


Лукашенко блокира водещата опозиционна медия: Това ли е краят на независимата журналистика в Беларус



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024