Беларус може да използва бойно оръжие срещу протестиращите Снимка: © Getty Images

Действията на протестиращите в Беларус срещу президента Александър Лукашенко станали „радикални“ и затова полицията няма да напуска улиците и ще има право да употребява бойно оръжие срещу демонстрантите, ако е "нужно". Това обявиха от Министерството на вътрешните работи в Минск, цитирани от Reuters.

Протестите в страната започнаха още на 9 август, когато Лукашенко обяви, че печели изборите с 80% подкрепа, а опозиция и граждани определиха резултатите за фалшифицирани. В понеделник недоволните граждани организираха голям марш и влязоха в сблъсъци с полицията. Те крещяха думите „Фашисти“, докато силите на реда не им отговориха със сигнални пистолети и спрейове. Няма данни за арестувани или ранени.

Говорител на вътрешното министерство потвърди пред Reuters, че полицията е използвала тази прийоми, за да разпръсне протестиращите.

„Протестите, които се преместиха почти изцяло в Минск, се превърнаха в организирани и крайно екстремни прояви“, обявиха от ведомството. „В тази връзка, служители на вътрешното министерство няма да напускат улиците и, ако е нужно, ще използват специални средства и бойно оръжие“.

В неделя бяха задържани 713 души, участвали в масовите демонстрации, а ден по-късно външните министри на ЕС се договориха да наложат санкции срещу Александър Лукашенко. Президентът не попадаше в първоначалния списък с 40 лица, чиито активи бяха замразени и движението им в рамките на Съюза бе ограничено, но продължаващата криза в Беларус не остави друг избор пред европейските лидери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024