Беларус "одобри" с референдум връщане на ядрените оръжия и доживотен имунитет за Лукашенко Снимка: © Getty Images

Беларус одобри промени в конституцията си, които ще променят неядрения статут на страната. Решението беше взето, след като в неделя в страната се проведе референдум.

Измененията във върховния закон могат да върнат ядрените оръжия на територията на Беларус за първи път от разпада на Съветския съюз насам. Те предвиждат и доживотен имунитет от съдебно преследване на президента Александър Лукашенко, след като той напусне поста.

Новината идва дни след нахлуването на руски войски в Украйна и нареждането на руския президент Владимир Путин военните да приведат ядрените си сили в „специална готовност“. Минск е един от най-близките съюзници на Москва и от територията на Беларус голяма част от руските военни нахлуха в Украйна и се насочиха към столицата Киев.

В деня на вота Лукашенко заяви, че може да поиска от Русия да върне ядрените оръжия в страната. „Ако вие прехвърляте ядрени оръжия в Полша и Литва, до нашите граници, тогава аз ще се обърна към Путин да върне ядрените оръжия, които подарих без никакви условия“, заяви Лукашенко, обръщайки се към западните сили.

Беларус наследява инфраструктурата на съветските ядрени оръжия след разпадането на СССР през 1991 г. Те са прехвърлени на Русия и към момента страната не притежава никакви оръжия за масово унищожение.

По данни на „Ройтерс“, 65,2% от гражданите, взели участие в референдума, са гласували в подкрепа на промените. Резултатът от вота беше очакван предвид строгия контрол на управлението на президента Александър Лукашенко.

Според ръководителя на Централната избирателна комисия в Беларус Игор Карпенко избирателната активност за вота е 78,63%. За да влязат в сила, промените трябва да получат подкрепата на поне 50% от гласувалите, а избирателна активност да е над половината от електората.

Западът вече обяви, че няма да признае резултатите от референдума, който се проведе на фона на мащабни репресии срещу противници на правителството. Той беше и причина за антивоенни протести в няколко града в Беларус. По данни на правозащитни активисти - близо 290 души са били задържани.

Масови протести избухнаха през 2020 г., след като опоненти на президента Лукашенко оспорваха резултатите от президентските избори и го обвиниха във фалшифициране на вота. Неговият опонент на изборите през Святлана Тихановская призова гражданите на Беларус да използват настоящия референдум като начин да протестират срещу руската инвазия в Украйна.

Тя напусна Беларус ден след президентските избори и оттогава живее в изгнание. Последователно Тихановская призовава ЕС, САЩ и други западни страни да се ангажират повече със съдбата на страната ѝ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023