Беларус осъди една от влиятелните активистки срещу Лукашенко на 11 г. затвор Снимка: © Getty Images

Съд в Беларус осъди една от главните опозиционни фигури Мария Колесникова на 11 години затвор. Тя беше призната за виновна за „екстремизъм“ и „подкопаване на националната сигурност“.

Адвокатът на 39-годишната жена Максим Знак получи присъда от 10 години зад решетките.

Колесникова се бореше срещу репресивния режим на президента Александър Лукашенко още преди изборите за държавен глава на 9 август 2020 г. Тогава „последният диктатор в Европа“, както е наричан лидерът на Беларус, обяви, че е спечелил убедително, но опозицията обяви резултатите за фалшифицирани.

Лукашенко започна да вкарва в затвора активистите и протестиращите срещу властта му, а съдружничките на Колесникова – Светлана Тиановская и Вероника Цепкало, напуснаха страната. 39-годишната жена беше държана под стража около една година.

Когато произнесоха присъдата ѝ в понеделник, Колесникова показа своя символ, който стана популярен по време на масовите демонстрации срещу Лукашенко – сърце, оформено с двете ѝ ръце.

Мария Колесникова беше арестувана през септември 2020 г. Тогава офицери от КГБ сложиха качулка на главата ѝ и я вкараха в бус в центъра на Минск, отведоха я до украинската граница и опитаха да я принудят да напусне Беларус. Активистката обаче скъса паспорта си и бе отведена в ареста в Мозир. „Службите извършиха няколко криминални престъпления срещу мен – отвличане, незаконен арест, заплахи за убийство“, каза тогава тя.

Мария Колесникова: Флейтистката, която постави в шах Александър Лукашенко

Колесникова е родена през 1982 г. в Минск. На 17 години започва да свири на флейта, минава през националния оркестър, а после завършва и местната музикална академия. Няколко години живее в германския град Щутгарт, където прави две магистратури по музика. Организира културни проекти между Германия и Беларус, а през 2019 става художествен директор в културния клуб OK16 в Минск.

Виктор Бабарико я кани в президентската си кампания и тя приема да се включи. Бабарико, който е бивш изпълнителен директор на белоруското подразделение на „Газпром“, бе арестуван през юни 2020, беше обвинен в измама и получи 14-годишна присъда, а Колесникова продължи кампанията му, обединявайки се с Тихановская и Цепкало.

Тя оглави Координационния съвет, борещ се срещу режима на Лукашенко след изборите, и заедно с Бабарико основа партията „Заедно“ („Вместе“).

И Колесникова, и адвокатът ѝ Максим Знак отрекоха обвиненията на властите и нарекоха съдебния процес „измама“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024