Бензинът у нас поскъпна с 10 стотинки, очаква се по-висока цена на хляба и олиото Снимка: © Getty Images

Войната в Украйна бързо се отрази на цените на горивата в България, като се очаква ръстът им да продължи. В четвъртък бензинът и дизелът се търгуваха за около 2.55, докато цените им днес са скочили до съответно 2.62 и 2.68 за литър. Прогнозите в бранша посочват, че ако военните действия продължат, скоро ще бъде преодоляна и границата от 3 лв.

Покачват се и цените на пшеницата и слънчогледа, тъй като двете воюващи страни са сред основните износители на зърно.

Пшеницата достигна до 300 евро на тон, което е с 20% повече от цените в началото на годината, докато при царевицата поскъпването е с 15%. В резултат на това ще се повишат цените на хляба и олиото на дребно.

"Причината е, че търговците, които в момента не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, поради една или друга причина, основно свързана със сигурността, ще търсят да си набавят същото количество от България или други държави, които са нетни износители. Напълно естествено е ръстът на тази цена да се пренесе и на вътрешния пазар," заяви пред БНР управителят на фондация "Интелиагро" Николай Вълканов.

Вълканов добави, че няма заплаха за продоволствената сигурност на страната и не сме зависими от внос от Украйна или Русия.

„Това, което се внася като сравнително малки количества от Украйна, е слънчогледово семе за преработка. То обаче не е в количества, които могат пряко да повлияят върху преработвателните мощности на страната или на производството на олио, тъй като произвеждаме прекалено големи количества, за да задоволим собственото си потребление, дори да изнасяме.”

С основна заслуга за поскъпването на храните са по-високите цени на енергоносителите.

"Цената на газа формира около 80-90% от цената на азотните торове, които се използват широко в земеделието. Производството на изкуствени торове намаля през последните месеци в световен мащаб. Вероятно ще станем свидетели на по-слаба реколта в Европа на зърнени култури тази година", каза още Николай Вълканов.

В същото време обаче след четири месеца глобалното предлагане ще бъде изправено пред сериозен тест:

"Дотогава, ако фермите не могат да приберат реколтата поради продължителни военни операции или ако пристанищните съоръжения и железопътните линии са повредени, ситуацията ще бъде особено мрачна. Много страни в Северна Африка и Близкия изток са особено зависими от пшеницата от Украйна и Русия и вероятно ще бъдат силно засегнати," коментира ситуацията Дейвид Лаборд от Международния изследователски институт по хранителна политика, цитиран от New York Times.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023