Бербатов към Кирил Петков: Държавата трябва да е партньор на футбола Снимка: © Булевард България

Димитър Бербатов призова министър-председателя Кирил Петков да даде подкрепата на държавата за българския футбол и да обърне особено внимание на детско-юношеския футбол.

Думите на Бербатов дойдоха в отговор на коментар на Петков за това, че подкрепя неговата кандидатура за ръководител на Българския футболен съюз. Лидерът на "Продължаваме промяната" сравни битката на Бербатов за прозрачност с тази на своята коалиция.

"Благодаря, човекът явно има симпатии, сигурно вижда за какво се борим. Оттук нататък като министър-председател трябва да е наясно, че държавата трябва да е партньор на футбола, да помага в много неща, но най-вече в детско-юношеския футбол, за да можем да градим от най-долу", каза Бербатов в интервю за "Спорт и музика" на БНР.

Той отхвърли коментарите, че екипът му е "изгубил битката" на 12 октомври, когато БФС отказа да проведе балотаж за избора на президент и обяви Борислав Михайлов за победител въпреки недостигащото мнозинство. Бербатов определи като "трикове" случилото се на конгреса.

"Може би тогава трябваше да съм още по-краен и директен на трибуната, но не си го позволих. Не си го позволих, за да могат да видят хората, присъстващите, сами да се убедят за какво става въпрос. И те се убедиха, тъй като впоследствие получавахме много обаждания, а и все още получаваме, от клубове, от отбори, които вече виждат за какво става въпрос и е ставало въпрос. Изразиха съжаление, че не се стигна до балотаж", каза той.

Неговият екип възнамерява да повтори кампанията си, като мобилизира клубовете за събиране на декларации с настояване следващият конгрес на БФС на 18 март 2022 задължително да бъде изборен.

"На 18 март има назначен конгрес и той е изборен - тогава свършва мандатът на сегашното ръководство. Трябва да се проведе конгрес. Асистираме на разочарованите клубове с декларации, за да може конгресът да бъде изборен. Подозираме, че ще го променят на неизборен. В дневния ред има точка за избор, но един месец преди конгреса могат да се направят промени", каза Бербатов.

Той отхвърли твърденията на критиците си от БФС, че "принуждава" клубовете да работят с една и съща адвокатска кантора и че може да злоупотреби с представителството им. Бербатов посочи, че всички негови действия са в съответствие със закона и контраатакува Изпълкома за това, че карат ръководителите на футболните отбори да подписват писма в подкрепа на избора на Борислав Михайлов.

"Има писма, които се разпространяват от БФС, които карат клубовете да подписват, че "всичко се е провело както трябва на конгреса". Когато говорим с клубовете, те питат "какво да правим, да ги подписваме ли?" Това са партизански истории, за да проверят колко хора са с тях. Декларациите по устав са важните.", каза Бербатов.

Той коментира, че не би допуснал "лов на вещици" в БФС, ако екипът му поеме управлението: " Който и да спечели, трябва да остави време на другите да докажат, че могат да работят, но ключовата дума е да работят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024