Снимка: © Булевард България

Димитър Бербатов призова министър-председателя Кирил Петков да даде подкрепата на държавата за българския футбол и да обърне особено внимание на детско-юношеския футбол

Думите на Бербатов дойдоха в отговор на коментар на Петков за това, че подкрепя неговата кандидатура за ръководител на Българския футболен съюз. Лидерът на "Продължаваме промяната" сравни битката на Бербатов за прозрачност с тази на своята коалиция. 

"Благодаря, човекът явно има симпатии, сигурно вижда за какво се борим. Оттук нататък като министър-председател трябва да е наясно, че държавата трябва да е партньор на футбола, да помага в много неща, но най-вече в детско-юношеския футбол, за да можем да градим от най-долу", каза Бербатов в интервю за "Спорт и музика" на БНР. 

Той отхвърли коментарите, че екипът му е "изгубил битката" на 12 октомври, когато БФС отказа да проведе балотаж за избора на президент и обяви Борислав Михайлов за победител въпреки недостигащото мнозинство. Бербатов определи като "трикове" случилото се на конгреса

"Може би тогава трябваше да съм още по-краен и директен на трибуната, но не си го позволих. Не си го позволих, за да могат да видят хората, присъстващите, сами да се убедят за какво става въпрос.  И те се убедиха, тъй като впоследствие получавахме много обаждания, а и все още получаваме, от клубове, от отбори, които вече виждат за какво става въпрос и е ставало въпрос. Изразиха съжаление, че не се стигна до балотаж", каза той.

Неговият екип възнамерява да повтори кампанията си, като мобилизира клубовете за събиране на декларации с настояване следващият конгрес на БФС на 18 март 2022 задължително да бъде изборен. 

"На 18 март има назначен конгрес и той е изборен - тогава свършва мандатът на сегашното ръководство. Трябва да се проведе конгрес. Асистираме на разочарованите клубове с декларации, за да може конгресът да бъде изборен. Подозираме, че ще го променят на неизборен. В дневния ред има точка за избор, но един месец преди конгреса могат да се направят промени", каза Бербатов. 

Той отхвърли твърденията на критиците си от БФС, че "принуждава" клубовете да работят с една и съща адвокатска кантора и че може да злоупотреби с представителството им. Бербатов посочи, че всички негови действия са в съответствие със закона и контраатакува Изпълкома за това, че карат ръководителите на футболните отбори да подписват писма в подкрепа на избора на Борислав Михайлов.

"Има писма, които се разпространяват от БФС, които карат клубовете да подписват, че "всичко се е провело както трябва на конгреса". Когато говорим с клубовете, те питат "какво да правим, да ги подписваме ли?" Това са партизански истории, за да проверят колко хора са с тях. Декларациите по устав са важните.", каза Бербатов.

Той коментира, че не би допуснал "лов на вещици" в БФС, ако екипът му поеме управлението: " Който и да спечели, трябва да остави време на другите да докажат, че могат да работят, но ключовата дума е да работят". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията