Снимка: © Булевард България

Екипът на Димитър Бербатов изнесе нови документи с обвинения срещу настоящия президент на БФС Борислав Михайлов ден преди провеждането на извънредния конгрес.

Първо Петър Величков, който е член на Изпълкома на съюза, но се присъедини към кампанията на бившия нападател, показа пред bTV доказателства за плащане на завишени цени при организацията на Европейското първенство за юноши до 17 г. То се проведе през 2015 г., по време на ръководството на Михайлов, като домакин бе България.

Става въпрос за държавни средства, които са отпуснати от Министерството на младежта и спорта за провеждане на събитието. БФС трябва да върне на ММС сума от над 142 хиляди лева, като ведомството започна дело, след като от футболната централа отказаха да платят.

"Това е договор за доставка на футболно оборудване. Договорът има 70% предплащане, не съм виждал такъв в моята кариера“, каза Величков, представяйки документите. „БФС поръчва футболни врати, цената на тази врата е 2070 лева. БФС я купува на 2430 евро. Над два пъти и половина над пазарната цена. Табло за смени - цената му е 600 евро. БФС го купува на 1175 евро. Документите са разписани от оперативното ръководство. Как при това положение средствата да стигнат до децата и аматьорите?“.

Малко по-късно Бербатов говори пред медиите и призова Михайлов да оттегли кандидатурата си за президент на БФС преди утрешния конгрес. "Виждаме какви документи изтичат. Ние не плюем, а казваме истината“, заяви бившият нападател на пресконференция в присъствието на Мартин и Стилиян Петров.

„Отиваме с тях като екип на избори. Ако те са честни, ще спечелим“, смята Бербатов.

Бившият капитан на националния отбор на България Стилиян Петров назова две имена, които според него агитирали и оказвали натиск над клубове да гласуват за настоящия президент на футболния съюз Борислав Михайлов. Това били Апостол Апостолов и Радой Христов.

Апостолов е кмет на Симитли и финансов благодетел на местния "Септември". Той е баща на бившия футболен съдия Стефан Апостолов - депутат от ГЕРБ в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Апостолов няколко пъти пренареждаше листите на партията в 1 МИР Благоевград.

Радой Христов е областен шеф на БФС в Монтана и бивш съотборник на Стилиян Петров в клуба от града. Бившият капитан каза, че Христов бил негов "идол". "Г-н Христов агитира за г-н Михайлов. Защото ако клубовете не гласуват за Михайлов, той ще бъде уволнен. Не се страхувай! Ние както се борим за правдата и прозрачността, направете го и вие. Не бъдете нивни. Много клубове не искат да участват заради случващото се на предишните конгреси", отбеляза Стилиян Петров.

Днес разследващият сайт "Бърд" публикува документи, от които става ясно, че при откриването на базата на БФС в Бояна през ноември 2016 г. Михайлов обявява, че финансирането от УЕФА е в размер на 9,5 млн. евро, докато реално се оказва, че на БФС са преведени 11,5 млн. Не е ясно какво се случва с останалите 2 млн. Строежът на сградите и прилежащите обекти на базата е поверен на фирма "Промишлено строителство – Водстрой".

В неделя журналистите от „Бърд“ публикуваха още документи, в които се вижда как преди 16 години УЕФА отказали две идеи на тогавашния вицепрезидент на БФС Борислав Михайлов за построяване на игрища и покупка на автобус. Причината – предлагали се завишени цени за проекта.

Документите от 2005 г., когато президент на БФС е Иван Славков, показват, че Михайлов предложил построяване на 30 игрища у нас за 900 хиляди швейцарски франка – пари, които да се отпуснат от УЕФА. Европейската централа обаче му е отговорила, че е построила 40 игрища в Турция и Румъния на по-изгодни цени. Не е одобрила и проект за автобус за 500 хил. швейцарски франка, защото е твърде скъп.

"Става въпрос за ранен Михайлов, който вътрешен доклад на УЕФА го описва като ръководител с авторитарно поведение и се цитират няколко случая, в които е направил опит да въведе в заблуждение администрацията на УЕФА чрез опит за легитимиране на някакви офшорни компании, които да станат доставчици. Още тогава УЕФА са започнали да разбират за какво става въпрос", каза Петър Величков.

„Михайлов отказва да си каже заплатата, но за 16 години той е получил милиони под формата на заплата и бонуси. Аз също съм получил милиони за тези 16 години, но съм бил генерален директор на една от най-големите компании в България (б. а. - "OMV България"). БФС е организация, в която няма как да си получил милиони. От ден първи след оттеглянето на оставката Борислав Михайлов нареди да му се пусне консултантски договор, по който да получава пари - още преди да е вписан като президент", обяви Величков.

В неделя Михайлов каза пред bTV, че си дава оценка „Много добър 5“ за периода си на управление и че в българския футбол нямало корупция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"