Бербатов се кандидатира за президент на БФС, Стилиян и Мартин Петров са в екипа му

Димитър Бербатов официално обяви, че се кандидатира за президент на Българския футболен съюз на предстоящия конгрес (25 юни). Към екипа на топ реализатора в историята на националния ни отбор попадат и бившите му съотборници при „лъвовете“ Мартин Петров и Стилиян Петров.

„Няма какво да се бавим, да отлагаме - официално откривам моята кампания за президент на БФС. Мисля, че моментът е дошъл. Започнали сме доста преди това да работим активно“, каза Бербатов на пресконференция във вторник.

„Стилиян Петров е в моя екип, той ще е част от бъдещия Изпълком. При нас е и Мартин Петров. Радостен съм, че с тези двама души съм продължил да поддържам човешки и професионални отношения“, добави той.

В екипа му са още Петър Величков – бивш член на Изпълкома на БФС, Борис Станков и адв. Георги Владов. Величков от 8 години е част от Изпълнителния комитет на БФС, но сега иска промени в централата. Станков има 9-годишен стаж в БФС и през това време е отговарял за професионалните трансфери, бил е и мач-мениджър на младежкия национален отбор.

„Нашият екип е симбиоза между футболни хора и хора от бизнес управлението, които знаят как нещата се случват чисто административно“, смята Бербатов.

„Имах привилегията да работя с един от най-великите треньори на всички времена – сър Алекс Фъргюсън. От него съм научил, че най-важното е екипната работа. Той беше мениджър, но екипът му беше от жизненоважно значение. Подборът му е едно от най-важните неща по пътя към успеха, а вие знаете колко успешен беше „Манчестър Юнайтед“, добави Бербатов.

Той каза, че започва нова глава от кариерата си, от професионалното си развитие, и е готов да управлява българския футбол „за едно по-добро бъдеще“. "Готови сме да поемем отговорност за футбола ни".

Бербатов смята, че в българския футбол липсва стратегия за развитие, ангажираност на държавната и местната власт, игнорира се връзката с УЕФА. „Аз, Стилиян и Мартин имаме контакти в Европа, грехота е да не обменяме идеи, да говорим, да обсъждаме важните теми“, каза бившият футболист.

„Предлагаме прозрачност, професионализъм, партньорство. Всеки може да го каже, да го твърди, да го иска. Трудно е да бъдат направени тези неща, но ние сме тук, за да поемем отговорност“, добави той.

Екипът му представи основните приоритети, като първа точка в тях е създаване на стратегия за развитие на българския футбол в период от 10 години, с фокус върху детско-юношеския футбол. „.Аз съм тръгнал оттам и съм съпричастен“, каза Бербатов.

Сред приоритетите му е проактивна работа с местната власт, с УЕФА и ФИФА, изграждане на нов имидж на БФС, повишаване на интереса към футбола в България, повишаване на квалификацията на българските съдии. Анализ и предложение за промяна на нормативната уредба на футбола, борба с уговорените мачове, борба с расизма. „Тези теми са винаги на дневен ред“, обяви топ реализатора на националния ни отбор.

„Искаме преструктуриране на БФС, да превърнем организацията в адаптивна структура, защото не може да живеем в миналото. Искаме администриране на първенствата на Първа и Втора лига в Професионалната футболна лига (ПФЛ). Всички комисии да влязат там, без съдийската и дисциплинарната – те да останат в БФС, както е по устав на ФИФА и УЕФА. ПФЛ да си избере президент, който да бъде в Изпълкома на БФС и да представлява клубовете. ПФЛ да си избере и Управителен съвет“, добави Бербатов.

"За мен е тъжно, че отговаряме на ниво "бронз" на УЕФА. Има по-горни нива - "сребро" и "злато". Молдова е със статут "злато", с цялото ми уважение - но мисля, че и ние можем да сме на това ниво", каза бившата звезда на "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм" и "Байер" (Леверкузен).

Една от основните точки, върху които Бербатов наблегна, беше промяна в Устава на БФС. Той иска да има мандатност на президента. „Това не е бащиния – имаш например 3 мандата, 12 години са напълно достатъчно време. Ако не си успял да прокараш идеите си, предаваш щафетата на нови хора с нови идеи, в нови времена“.

Въпросът с мандатността на ръководството е често обсъждана тема през последните седмици. Според част от настоящия Изпълком – новият президент трябва само да довърши мандата на напусналия предсрочно Борислав Михайлов (до 2022 г.), същото важи и за Изпълнителния комитет.

„Няма такова нещо. Президентът на БФС се избира за срок от 4 години. Няма правила, които да казват какво става при предсрочно прекратяване на мандата на президента“, каза адв. Георги Владов.

Той призова настоящите ръководители на футбола да променят дневния ред за предстоящия конгрес, за да няма още един след година. „В него трябва да се включи точка за предсрочно прекратяване на мандата на този президент. Позволете на новото ръководство да си свърши работата, да изпълни цял мандат, а не да има нов конгрес след година. Ние сме подготвили промени в Устава на БФС, за да може в бъдеще да избегнем подобни сценарии“, добави адв. Владов.

Кандидатурата на Димитър Бербатов е издигната от няколко клуба, но все още не е ясно кои - имената им ще се разберат впоследствие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024