Снимка: © Getty Images

Доскоро Бергамо беше символът на трагичните последици от Covid-пандемията в Италия. Провинцията се превърна в огнище на коронавирусната инфекция още в първите месеци на появата й.

Днес, година и половина по-късно, хората от тази част на Италия правят всичко възможно да надживеят миналото, но да не го забравят, докато гледат напред към бъдещето - и се доверят на науката.

85% ваксинално покритие – такава цел си поставят в началото на ваксинацията здравните власти. Планът е преизпълнен към настоящия момент. 92% от населението на Бергамо вече е получило поне една доза от ваксините.

„Всички знаем какво се случи. Помним цифрите. В онези дни, от 20 февруари 2020 година нататък, епидемията просто ни погълна. Интензивното отделение и всяко друго отделение в нашата болница бяха препълнени. Тогава не знаехме нищо за вируса: имахме само някои предварителни доклади и насоки от китайските ни колеги, преведени набързо. Може би, анализът къде сме сбъркали и какво сме можели да направим по-добре, още не е приключил, но най-важното е, че тези дни са далеч в миналото“ - признава професор Марко Рици, ръководител на инфекциозното отделение в болница „Папа Йоан XXIII“ в Бергамо.

Кметът на Бергамо Джорджо Гори днес е оптимист: „92% от хората са с поставена първата доза, 83% вече са със завършен цикъл на ваксинация. Това са числата в провинция Бергамо, където са ваксинирани 950 хиляди души в момента, от общо 1,1 милиона жители. Числа, които говорят за избор на отговорност, но също припомнят колко отчайващо беше положението с Covid-19 на нашата територия, колко е необходимо да оставим извънредното положение зад гърба си и да започнем отначало, да възстановим работата и живота си.. Ваксините са най -добрият инструмент, с който разполагаме: тук, в Бергамо, знаем това най -добре от всички ”.

20 месеца след първата вълна Бергамо се възражда. Благодарение на науката и вярата в нея.

Всички граждани - коментира професор Рици - демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността. Можем да бъдем щастливи“.

Високият процент ваксинирани е огромен успех на фона на протестите на антиваксърски движения срещу зеления сертификат в други части на Италия.

„Данните, с които разполагаме днес, ни карат да предположим, че тенденцията е по-скоро позитивна и мнозинството от хора застава на страната на науката. Очевидно, за съжаление, има изключения. Съпротива съществува, както в Ломбардия, така и на национално ниво. Винаги е имало твърдо ядро ​​от скептици“, признава проф. Рици.

Преди близо две години болница „Папа Йоан XXIII“се сблъска с драмата на препълнените отделения, погубените човешки животи и безкрайните смени на здравния персонал, изложен на риск от заразяване. Днес нещата са различни.

Главният лекар казва, че „сега има около двадесет пациенти, хоспитализирани в интензивни и инфекциозни отделения за цялата провинция Бергамо. В момента контролираме ситуацията. Данните, за щастие, са почти еднакви в цяла Ломбардия. Светлината в края на тунела може да се види, но нека не забравяме, че ситуацията е динамична. Не бива да сме лекомислени, наясно сме какво се случва в Обединеното кралство, Русия и държавите от Източна Европа “, заключава Рици.

Италия въведе зелен сертификат за всички работници от 15 октомври. Нарушителите са заплашени от глоба до 1500 евро и отстраняване от работа.

Мярката влезе в сила, след като 85% от хората над 12-годишна възраст бяха имунизирани.

Общият брой поставени дози в страната е повече от 86 милиона. Италия е единствената държава в ЕС, въвела толкова строги мерки, а решението на правителството в Рим очаквано доведе до протести. По данни на италианското правителство, около 15% от служителите в частния сектор и 8% в държавния, все още не разполагат със сертификат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ