Снимка: © Getty Images

Доскоро Бергамо беше символът на трагичните последици от Covid-пандемията в Италия. Провинцията се превърна в огнище на коронавирусната инфекция още в първите месеци на появата й.

Днес, година и половина по-късно, хората от тази част на Италия правят всичко възможно да надживеят миналото, но да не го забравят, докато гледат напред към бъдещето - и се доверят на науката. 

85% ваксинално покритие – такава цел си поставят в началото на ваксинацията здравните власти. Планът е преизпълнен към настоящия момент. 92% от населението на Бергамо вече е получило поне една доза от ваксините. 

„Всички знаем какво се случи. Помним цифрите. В онези дни, от 20 февруари 2020 година нататък, епидемията просто ни погълна. Интензивното отделение и всяко друго отделение в нашата болница бяха препълнени. Тогава не знаехме нищо за вируса: имахме само някои предварителни доклади и насоки от китайските ни колеги, преведени набързо. Може би, анализът къде сме сбъркали и какво сме можели да направим по-добре, още не е приключил, но най-важното е, че тези дни са далеч в миналото“ - признава професор Марко Рици, ръководител на инфекциозното отделение в болница „Папа Йоан XXIII“ в Бергамо.

Кметът на Бергамо Джорджо Гори днес е оптимист: „92% от хората са с поставена първата доза, 83% вече са със завършен цикъл на ваксинация. Това са числата в провинция Бергамо, където са ваксинирани 950 хиляди души в момента, от общо 1,1 милиона жители. Числа, които говорят за избор на отговорност, но също припомнят колко отчайващо беше положението с Covid-19 на нашата територия, колко е необходимо да оставим извънредното положение зад гърба си и да започнем отначало, да възстановим работата и живота си.. Ваксините са най -добрият инструмент, с който разполагаме: тук, в Бергамо, знаем това най -добре от всички ”.

20 месеца след първата вълна Бергамо се възражда. Благодарение на науката и вярата в нея. 

Всички граждани - коментира професор Рици - демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността. Можем да бъдем щастливи“.

Високият процент ваксинирани е огромен успех на фона на протестите на антиваксърски движения срещу зеления сертификат в други части на Италия.

„Данните, с които разполагаме днес, ни карат да предположим, че тенденцията е по-скоро позитивна и мнозинството от хора застава на страната на науката. Очевидно, за съжаление, има изключения. Съпротива съществува, както в Ломбардия, така и на национално ниво. Винаги е имало твърдо ядро ​​от скептици“, признава проф. Рици.

Преди близо две години болница „Папа Йоан XXIII“се сблъска с драмата на препълнените отделения, погубените човешки животи и безкрайните смени на здравния персонал, изложен на риск от заразяване. Днес нещата са различни.

Главният лекар казва, че „сега има около двадесет пациенти, хоспитализирани в интензивни и инфекциозни отделения за цялата провинция Бергамо. В момента контролираме ситуацията. Данните, за щастие, са почти еднакви в цяла Ломбардия. Светлината в края на тунела може да се види, но нека не забравяме, че ситуацията е динамична. Не бива да сме лекомислени, наясно сме какво се случва в Обединеното кралство, Русия и държавите от Източна Европа “, заключава Рици.

Италия въведе зелен сертификат за всички работници от 15 октомври. Нарушителите са заплашени от глоба до 1500 евро и отстраняване от работа.

Мярката влезе в сила, след като 85% от хората над 12-годишна възраст бяха имунизирани.

Общият брой поставени дози в страната е повече от 86 милиона. Италия е единствената държава в ЕС, въвела толкова строги мерки, а решението на правителството в Рим очаквано доведе до протести. По данни на италианското правителство, около 15% от служителите в частния сектор и 8% в държавния, все още не разполагат със сертификат. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект