Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот Снимка: © Getty Images

Доскоро Бергамо беше символът на трагичните последици от Covid-пандемията в Италия. Провинцията се превърна в огнище на коронавирусната инфекция още в първите месеци на появата й.

Днес, година и половина по-късно, хората от тази част на Италия правят всичко възможно да надживеят миналото, но да не го забравят, докато гледат напред към бъдещето - и се доверят на науката.

85% ваксинално покритие – такава цел си поставят в началото на ваксинацията здравните власти. Планът е преизпълнен към настоящия момент. 92% от населението на Бергамо вече е получило поне една доза от ваксините.

„Всички знаем какво се случи. Помним цифрите. В онези дни, от 20 февруари 2020 година нататък, епидемията просто ни погълна. Интензивното отделение и всяко друго отделение в нашата болница бяха препълнени. Тогава не знаехме нищо за вируса: имахме само някои предварителни доклади и насоки от китайските ни колеги, преведени набързо. Може би, анализът къде сме сбъркали и какво сме можели да направим по-добре, още не е приключил, но най-важното е, че тези дни са далеч в миналото“ - признава професор Марко Рици, ръководител на инфекциозното отделение в болница „Папа Йоан XXIII“ в Бергамо.

Кметът на Бергамо Джорджо Гори днес е оптимист: „92% от хората са с поставена първата доза, 83% вече са със завършен цикъл на ваксинация. Това са числата в провинция Бергамо, където са ваксинирани 950 хиляди души в момента, от общо 1,1 милиона жители. Числа, които говорят за избор на отговорност, но също припомнят колко отчайващо беше положението с Covid-19 на нашата територия, колко е необходимо да оставим извънредното положение зад гърба си и да започнем отначало, да възстановим работата и живота си.. Ваксините са най -добрият инструмент, с който разполагаме: тук, в Бергамо, знаем това най -добре от всички ”.

20 месеца след първата вълна Бергамо се възражда. Благодарение на науката и вярата в нея.

Всички граждани - коментира професор Рици - демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността. Можем да бъдем щастливи“.

Високият процент ваксинирани е огромен успех на фона на протестите на антиваксърски движения срещу зеления сертификат в други части на Италия.

„Данните, с които разполагаме днес, ни карат да предположим, че тенденцията е по-скоро позитивна и мнозинството от хора застава на страната на науката. Очевидно, за съжаление, има изключения. Съпротива съществува, както в Ломбардия, така и на национално ниво. Винаги е имало твърдо ядро ​​от скептици“, признава проф. Рици.

Преди близо две години болница „Папа Йоан XXIII“се сблъска с драмата на препълнените отделения, погубените човешки животи и безкрайните смени на здравния персонал, изложен на риск от заразяване. Днес нещата са различни.

Главният лекар казва, че „сега има около двадесет пациенти, хоспитализирани в интензивни и инфекциозни отделения за цялата провинция Бергамо. В момента контролираме ситуацията. Данните, за щастие, са почти еднакви в цяла Ломбардия. Светлината в края на тунела може да се види, но нека не забравяме, че ситуацията е динамична. Не бива да сме лекомислени, наясно сме какво се случва в Обединеното кралство, Русия и държавите от Източна Европа “, заключава Рици.

Италия въведе зелен сертификат за всички работници от 15 октомври. Нарушителите са заплашени от глоба до 1500 евро и отстраняване от работа.

Мярката влезе в сила, след като 85% от хората над 12-годишна възраст бяха имунизирани.

Общият брой поставени дози в страната е повече от 86 милиона. Италия е единствената държава в ЕС, въвела толкова строги мерки, а решението на правителството в Рим очаквано доведе до протести. По данни на италианското правителство, около 15% от служителите в частния сектор и 8% в държавния, все още не разполагат със сертификат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023