Берлинале обединява наградите за актьор и актриса заради равенството на половете Снимка: © Getty Images

На Берлинския международен кинофестивал вече няма да се връчват отделни награди за най-добър актьор и най-добра актриса, а призът ще бъде обединен в една категория. Това обявиха организаторите на Берлинале, които смятат да приложат новия формат през следващата година.

Призът „Сребърна мечка“ ще се връчва за най-добра главна роля и най-добра поддържаща роля.

„Вярваме, че това да не разделяме наградите спрямо пола, е сигнал за по-голямо равенство между половете във филмовата индустрия“, казаха директорите Мариет Ризенбеек и Карло Катриан, цитирани от Variety.

През тази година наградата за най-добра актриса спечели Паула Беер за ролята си в „Undine“, а Елио Германо надделя над останалите актьори при мъжете с представянето си в „Hidden Away“.

Организаторите обявиха, че повече няма да бъде връчван призът на името на Алфред Бауер. Наградата беше премахната, след като се появиха разкрития, че първият директор на Берлинале е бил активен нацист, участвал в организацията за пропаганда на Йозеф Гьобелс.

Вместо тази награда от серията „Сребърна мечка“, се появява нова – Награда на журито. Международен колектив от съдии ще връчва осем приза за филми в основните категории.

Другата голяма новина е, че Берлинале ще се проведе с публика през 2021 г. „Виждаме като най-важна и уникална черта на фестивалите живата им връзка със зрителите“, казаха организаторите на фона на Covid-пандемията.

Регистрацията на филмите започва на 1 септември 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024