"Беше умиращ спорт, а те го съживиха": Как Youtube звезди промениха професионалния бокс Снимка: © Getty Images

Доскоро се предполагаше, че за да стигнеш до най-големите сцени на бокса, трябва да си отдал живота си на спорта и да си доказал, че заслужаваш този шанс. През последните години обаче дори и на професионално ниво отвъд тежка категория тези изисквания биват заобикаляни, а ринговете се напълниха с Youtube звезди и специалисти в смесените бойни изкуства, които търсят по-високо заплащане.

И докато качеството на показаното в двубоите е дискусионно, гледанията безспорно се покачват. В събота Джейк Пол увеличи баланса си на 4-0 след победа над Тайрън Уудли, която бе гледана легално от близо 500 хиляди души.

Пол е бивша Disney Channel звезда с над 20 милиона абонати в Youtube, а Уудли е бивш петкратен шампион на UFC - сблъсъкът олицетворява посоката, в която се движи спорта през последните години. Ако си мислите, че говорим за аматьорско шоу, сте в грешка - мачът бе между професионалисти в полутежка категория.

Битката между двамата завърши с нокаут за Пол, но останаха съмнения относно мотивацията на противника му и дори в социалните мрежи се появи теория, че победителят дава сигнал с ръка на Уудли за предстоящия решаващ удар.

Това развитие има своите опоненти, които твърдят, че много реални бойци губят добри възможности заради прилива на знаменитости, а показаното граничи с подигавка със спорта. Има обаче и много привърженици, сред които е и Майк Тайсън.

В края на миналата година легендарният боксьор се завърна на ринга за мач срещу друго голямо име от миналото, Рой Джонсън-младши, а преди тях се биха именно Джейк Пол и бившата баскетболна звезда от NBA Нейт Робинсън.

"Егото ми казва много неща, но истината е следната - те помагат на бокса толкова много," каза Тайсън след края на събитието. "Боксът дължи на тези момчета уважение. Беше умиращ спорт, а те го съживиха."

Джейк Пол не е единствената Youtube звезда в бокса

Началото на тази вълна започна през 2017, когато на ринга се срещнаха инфлуенсърите Джо Уелър и Тео Бейкър 'KSI' във фитнес зала в Брайтън. Поради големия интерес двамата повториха сблъсъка в Copper Box Arena в Брайтън, а онлайн предаването бе гледано от милиони.

В интервюто след мача KSI призова братята Джейк и Логан Пол да бъдат негови следващи съперници, а с това започнаха и кариерите им в бокса. След кратък период на подготовка това стана реалност.

"Беше умиращ спорт, а те го съживиха": Как Youtube звезди промениха професионалния бокс - Джейк Пол срещу Флойд Мейуедър

Макар Логан да няма победа до момента, той бе замесен в най-големия мач с участието на Youtuber до момента - този срещу легендарният шампион Флойд Мейуедър. Най-високоплатеният спортист в света между 2012-а и 2015-а според Forbes се завърна след оттеглянето си специално за този двубой. Битката им продаде над милион билета за онлайн излъчване в платформата Showtime и направи близо 50 милиона приходи.

Любопитното е, че Мейуедър бе замесен в проправянето на пътя и на друго явление в бокса - това на сблъсъците с участие на MMA бойци от UFC. На 26 август 2017 той се изправи срещу Конър Макгрегър, като тогава печалбите бяха четворно по-големи.

Именно бивши представители на смесените бойни изкуства са основните опоненти на Youtube звездите през последните години. В Събота Джейк Пол трябваше да направи крачката към бой с действителен боксьор в лицето на Томи Фюри - братът на световния шампион в тежка категория Тайсън Фюри. Контузия на британеца обаче принуди включването на Тайрън Уудли.

Мнозина твърдят, че Пол все още не е срещал сериозен опонент, но е спорно доколко подобен сценарий би бил разумен. Докато участията на знаменитости работят в полза на интереса към бокса, не трябва да се забравя, че в същината си това е опасен спорт, който може да доведе до сериозни инциденти.

Факт е обаче, че боевете им вече все по-често попадат в графа "професионални", а с всяка победа заканите и амбициите стават все по-големи. Ще е любопитно да видим докъде ще стигне тази Youtube история и дали балонът ще се спука при първото истинско изпитание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024