Снимка: © HBO

Бьорнстад е умиращо градче, в което не се случва нищо, поне нищо хубаво.

"Работните места намаляват, така че всяка година намаляват и хората, а гората изяжда по една-две изоставени къщи на сезон. Преди години, когато още имаше с какво да се похвалят, от общината сложиха табела при отбивката към града. Лозунгът беше от популярните по онова време: „Добре дошли в Бьорнстад – тук искаме малко повече!“. На снега и вятъра им трябваха няколко години, за да заличат думата „повече“."

Единствената надежда на местните жители е младежкият хокеен отбор на грдчето да се класира на националния полуфинал.

Тежестта на големите очаквания се оказва прекалено голяма както за възрастните, така и за тийнейджърите, главни герои в историята. Напрежението катализира насилие, което не просто оставя дълбока травма в душата на едно момиче, но разтърсва целия град. Жителите са изправени пред избор – мечтата или истината, победата или човечността. Всеки трябва да направи този избор по свой начин, приемайки собственото си минало и признавайки собствените си грешки.

„Бьорнстад“ е може би най-мрачният от романите на Фредерик Бакман. „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Брит Мари беше тук“ правят Бакман световно популярен, заради завладяващите истории и заразителната топла симпатия на автора към неговите често неприветливи на пръв поглед персонажи. Бакман е доказан майстор в това да бръкне дълбоко в душата на героите си, за да извади оттам неподозирани за тях самите доброта и човечност. А нас, читателите, да остави с усещане за светлина и надежда. „Бьорнстад“ обаче е различна книга. В нея е трудно, много трудно да се добереш до светлината.

Това, което отличава всички книги на Бакман, е изключителната им кинематографичност. „Човек на име Уве“ вече се превърна във филм през 2015 г., спечелил две номинации за „Оскар“. А Том Ханкс планира не просто да продуцира адаптирана версия на филма, но и да изиграе сам ролята на Уве.

Сега предстои ново вълнуващо преживяване за настоящите и убедена съм, бъдещите почитатели на Бакман: сериалът „Бьорнстад“ на НВО.

В своите пет епизода шведският сериал изследва надеждите, които обединяват една малка общност, тайните, които я разкъсват, смелостта, необходима за отделния човек, за да се противопостави на групата и последствията от това как отглеждаме децата си.

„Романът на Фредрик Бекман съчетава изключително завладяваща история, герои, които изскачат от страницата, уникална обстановка и вълнението и драмата на състезателния хъс. Същевременно изследва дълбоко теми, които резонират една в друга като общност, мъжественост, младост и надежда“. Така Антъни Рут, изпълнителен вицепрезидент оригинални продукция на HBO Европа, аргументира избора на романа за екранизация. Самият Бакман също е част от продуцентския екип.

Сериалът е режисиран от Петер Грьонлунд, а в главните роли са шведските звезди Улф Стенбърг, Алиет Опхайм, Тобиаш Зилиакус, Мириам Бентх и Оливър Дюфекер.

Очаквайте премиерата на "Бьорнстад" в Европа тази есен по HBO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас