Бестселърът на Фредерик Бакман "Бьорнстад" вече е сериал Снимка: © HBO

Бьорнстад е умиращо градче, в което не се случва нищо, поне нищо хубаво.

"Работните места намаляват, така че всяка година намаляват и хората, а гората изяжда по една-две изоставени къщи на сезон. Преди години, когато още имаше с какво да се похвалят, от общината сложиха табела при отбивката към града. Лозунгът беше от популярните по онова време: „Добре дошли в Бьорнстад – тук искаме малко повече!“. На снега и вятъра им трябваха няколко години, за да заличат думата „повече“."

Единствената надежда на местните жители е младежкият хокеен отбор на грдчето да се класира на националния полуфинал.

Бестселърът на Фредерик Бакман "Бьорнстад" вече е сериал

Тежестта на големите очаквания се оказва прекалено голяма както за възрастните, така и за тийнейджърите, главни герои в историята. Напрежението катализира насилие, което не просто оставя дълбока травма в душата на едно момиче, но разтърсва целия град. Жителите са изправени пред избор – мечтата или истината, победата или човечността. Всеки трябва да направи този избор по свой начин, приемайки собственото си минало и признавайки собствените си грешки.

„Бьорнстад“ е може би най-мрачният от романите на Фредерик Бакман. „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Брит Мари беше тук“ правят Бакман световно популярен, заради завладяващите истории и заразителната топла симпатия на автора към неговите често неприветливи на пръв поглед персонажи. Бакман е доказан майстор в това да бръкне дълбоко в душата на героите си, за да извади оттам неподозирани за тях самите доброта и човечност. А нас, читателите, да остави с усещане за светлина и надежда. „Бьорнстад“ обаче е различна книга. В нея е трудно, много трудно да се добереш до светлината.

Това, което отличава всички книги на Бакман, е изключителната им кинематографичност. „Човек на име Уве“ вече се превърна във филм през 2015 г., спечелил две номинации за „Оскар“. А Том Ханкс планира не просто да продуцира адаптирана версия на филма, но и да изиграе сам ролята на Уве.

Сега предстои ново вълнуващо преживяване за настоящите и убедена съм, бъдещите почитатели на Бакман: сериалът „Бьорнстад“ на НВО.

В своите пет епизода шведският сериал изследва надеждите, които обединяват една малка общност, тайните, които я разкъсват, смелостта, необходима за отделния човек, за да се противопостави на групата и последствията от това как отглеждаме децата си.

 "Бьорнстад" сериал

„Романът на Фредрик Бекман съчетава изключително завладяваща история, герои, които изскачат от страницата, уникална обстановка и вълнението и драмата на състезателния хъс. Същевременно изследва дълбоко теми, които резонират една в друга като общност, мъжественост, младост и надежда“. Така Антъни Рут, изпълнителен вицепрезидент оригинални продукция на HBO Европа, аргументира избора на романа за екранизация. Самият Бакман също е част от продуцентския екип.

Сериалът е режисиран от Петер Грьонлунд, а в главните роли са шведските звезди Улф Стенбърг, Алиет Опхайм, Тобиаш Зилиакус, Мириам Бентх и Оливър Дюфекер.

Очаквайте премиерата на "Бьорнстад" в Европа тази есен по HBO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024