Без Холивуд, киното в Русия умира. Няма дори и пуканки

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия? Преди инвазията на Кремъл руските зрители бяха като всички останали - любуваха се на най-новите и най-добрите ленти, Холивуд беше и в Русия. Санкциите срещу Москва и оттеглянето на редица западни фирми от страната обаче променят и киноиндустрията - промени, които могат да се окажат фатални за нея.

Още в началото на войната най-големите холивудски филмови студия оттеглиха продукциите си от руските киносалони. И до момента не се знае кога, как и дали изобщо те ще се върнат отново на екран, а без блокбъстърите на Marvel, DC и Disney голяма част от кината в страната са пред затваряне.

Пет от най-големите филмови студия отказаха да работят с Русия. Сред тях са Universal Pictures, Warner Bros., Walt Disney, Sony и Paramount. Заради ограниченията едни от най-нашумелите филми за тази година като „Батман“, „Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта“, „Изгубеният град“, „Соник 2“ и много други заглавия не достигнаха до руските зрители.

Световните гиганти в киното напуснаха не само в знак на протест срещу военните действия в Украйна, но и заради изключването на Русия от платежната система SWIFT, без която няма как да получават приходи от руските си представителства.

До момента нито едно от основните американски студиа не е обявило дати за евентуално завръщане към руските големи екрани. Предполага се, че това няма как да стане, докато конфликтът в Украйна не приключи.

Междувременно руският офис на Unviersal наскоро актуализира графика си, според който за летните месеци са насрочени прожекции на филмите „Джурасик свят: Доминиране“, „Лигата на супер-любимците” и няколко други. Появата на този график обаче не означава, че прожекции наистина ще има и филмите ще стъпят на руския пазар.

Без големите холивудски заглавия руското киноразпространение търпи огромни загуби и е малко вероятно да продължи да работи без подкрепа от държавата, разказва независимото рускоезично издание "Медуза". През февруари руските кина спечелиха с 40% по-малко в сравнение с януари 2022 г., а през март бокс офисът беше с 28 % по-нисък от този за февруари.

Генералният директор на базираната в Русия аналитичната компания „Comscore“ Роман Исаев нарече ситуацията „катастрофална“ и „смъртоносна за руската филмова индустрия“. Той прогнозира, че повечето кина ще затворят до края на лятото.

Друг проблем пред индустрията е покачването на цените за редица продукти, както и спирането на доставките за филмово оборудване. Тези промени могат да засегнат дори и щандовете за пуканки пред салоните, които са най-важният източник на доходи.

В разговор с „Медуза“ Кирил Ховански, директор на московското кино „Пионер“, отбелязва, че „ситуацията с оборудването изглежда малко по-оптимистично, отколкото тази със съдържанието“, тъй като „се появиха нови логистични решения“. От киното отбелязват, че основните консумативи, като например лампите за проекторите, са значително по-евтини в сравнение с цените отпреди два месеца.

При липса на конкуренция в кината филмът „Uncharted: Off the Cards” с участието на Том Холънд все още продължава да се разпространява широко в Русия. Приключенската лента беше пусната от Sony на 10 февруари и до средата на май е събрала приходи от над 1,6 млрд. рубли.

Не цялото американско кино обаче е изчезнало от салоните в Русия. Там все още могат да се гледат независими и нискобюджетни продукции като „Flashbacks” и екшъна “The Undercover Boys" с участието на Мел Гибсън.

Някои руски киносалони проведоха незаконни прожекции на дългоочакваните американски филми, като „Батман“ и „Соник 2“. В момента законът забранява публичното показване на пиратско съдържание, но има вратички за заобикаляне на забраната - като се правят частни или безплатни събития. Не липсват и киномани, които взимат нещата в свои ръце и редовно летят до Казахстан и Узбекистан, за да гледат най-нашумелите филмови заглавия.

Руският филмов бизнес в момента залага предимно на прожекции на стари холивудски филми и се концентрира върху руското кино, заедно с няколко чуждестранни блокбъстъри от Индия, Китай и Латинска Америка. Те обаче не са достатъчни, за да привлекат достатъчно зрители по начина, по който големите играчи в бранша го правят.

„Кината, които преди се фокусираха само върху блокбъстъри и големи заглавия, сега ще трябва да измислят нови формати за работа с публиката. Например фестивални издания и специални прожекции“, казва Кирил Ховански, директор на кино „Пионер“.

Той например планира да привлече зрители със специални прожекции с дискусии и собствена програма, включваща стари филми.

Повече от една трета от кината в страната обаче са затворени към 18 април, се посочва в съобщение на Асоциацията на собствениците на киносалони. Прогнозата е, че без държавна подкрепа кината ще генерират обща загуба от поне 11,1 милиарда рубли до края на годината. Това ще доведе до затваряне на поне половината от кината в страната.

През март и април обединените киновериги Cinema Park и Formula Kino затвориха салоните си в търговските центрове в Москва. Освен това много от кината намаляват работното си време и разходите за почистване, електричество и поддръжка на оборудването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

С размерите на град - В Румъния започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024