Без кино и театър: Новите мерки за ограничаване на коронавируса в България Снимка: © Getty Images

Министерският съвет въведе забрана за провеждането на културни мероприятия на закрито на територията на цялата страна заради откриването на коронавирус-инфекция.

Мярката ще важи не само за Плевен и Габрово, а за всички населени места в страната по предложение на министъра на културата Боил Банов. Затворени ще бъдат киносалоните и театрите, за да не се допусне допълнително разпространение на вируса.

В двете области,засегнати от заболяването, ще бъде удължена грипната ваканция и ще бъдат спрени учебните занятия в университетите с препоръка за преминаване към дистанционна форма на обучение.

В Плевен и Габрово ще се отменят и всички спортни мероприятия с участието на деца. По препоръка на началника на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски може да се въведат и ограничения за останалите големи спортни прояви в страната - например, футболните срещи от Първа и Втора лига да се провеждат без публика.

Транспортът в Плевен и Габрово няма да бъде ограничаван, но премиерът Бойко Борисов призова градовете да се посещават само при краен случай.

"Нищо не ни плаши, ние сме дисциплинирана нация, със съвместни усилия ще можем да преодолеем и този бич. Трябва да сме много единни, мобилизирани, дисциплинирани, индустрията да работи на макс за да защитим населението. Искам да сте на разположение 24 часа", каза Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.

Продължава карантината на двете болници в засегнатите градове, но ще продължи приемът само на спешни пациенти и на болни от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. МВР вече работи по издирването на "втората линия" от контактни лица с първите четирима заболели от коронавируса. Гранична полиция ще осигури хеликоптери, ако е нужно за медицинско обслужване.

Министерски съвет ще ограничи временно износа на консумативи като дихателни маски и защитно облекло. Борисов разпореди на ДАНС и МВР да увеличат контрола, за да не се допусне спекула с необходимите предпазни средства. Държавата ще се ангажира с изкупуване на количествата, които са нужни за защита на населението, каза той.

Кабинетът гласува още Министерството на здравеопазването да обезпечи всички необходими маски, облекла и в случай на необходимост да оборудва нуждаещите се регионални болници с допълнителни легла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024