Без кино и театър: Новите мерки за ограничаване на коронавируса в България Снимка: © Getty Images

Министерският съвет въведе забрана за провеждането на културни мероприятия на закрито на територията на цялата страна заради откриването на коронавирус-инфекция.

Мярката ще важи не само за Плевен и Габрово, а за всички населени места в страната по предложение на министъра на културата Боил Банов. Затворени ще бъдат киносалоните и театрите, за да не се допусне допълнително разпространение на вируса.

В двете области,засегнати от заболяването, ще бъде удължена грипната ваканция и ще бъдат спрени учебните занятия в университетите с препоръка за преминаване към дистанционна форма на обучение.

В Плевен и Габрово ще се отменят и всички спортни мероприятия с участието на деца. По препоръка на началника на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски може да се въведат и ограничения за останалите големи спортни прояви в страната - например, футболните срещи от Първа и Втора лига да се провеждат без публика.

Транспортът в Плевен и Габрово няма да бъде ограничаван, но премиерът Бойко Борисов призова градовете да се посещават само при краен случай.

"Нищо не ни плаши, ние сме дисциплинирана нация, със съвместни усилия ще можем да преодолеем и този бич. Трябва да сме много единни, мобилизирани, дисциплинирани, индустрията да работи на макс за да защитим населението. Искам да сте на разположение 24 часа", каза Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.

Продължава карантината на двете болници в засегнатите градове, но ще продължи приемът само на спешни пациенти и на болни от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. МВР вече работи по издирването на "втората линия" от контактни лица с първите четирима заболели от коронавируса. Гранична полиция ще осигури хеликоптери, ако е нужно за медицинско обслужване.

Министерски съвет ще ограничи временно износа на консумативи като дихателни маски и защитно облекло. Борисов разпореди на ДАНС и МВР да увеличат контрола, за да не се допусне спекула с необходимите предпазни средства. Държавата ще се ангажира с изкупуване на количествата, които са нужни за защита на населението, каза той.

Кабинетът гласува още Министерството на здравеопазването да обезпечи всички необходими маски, облекла и в случай на необходимост да оборудва нуждаещите се регионални болници с допълнителни легла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022