Без кино и театър: Новите мерки за ограничаване на коронавируса в България Снимка: © Getty Images

Министерският съвет въведе забрана за провеждането на културни мероприятия на закрито на територията на цялата страна заради откриването на коронавирус-инфекция.

Мярката ще важи не само за Плевен и Габрово, а за всички населени места в страната по предложение на министъра на културата Боил Банов. Затворени ще бъдат киносалоните и театрите, за да не се допусне допълнително разпространение на вируса.

В двете области,засегнати от заболяването, ще бъде удължена грипната ваканция и ще бъдат спрени учебните занятия в университетите с препоръка за преминаване към дистанционна форма на обучение.

В Плевен и Габрово ще се отменят и всички спортни мероприятия с участието на деца. По препоръка на началника на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски може да се въведат и ограничения за останалите големи спортни прояви в страната - например, футболните срещи от Първа и Втора лига да се провеждат без публика.

Транспортът в Плевен и Габрово няма да бъде ограничаван, но премиерът Бойко Борисов призова градовете да се посещават само при краен случай.

"Нищо не ни плаши, ние сме дисциплинирана нация, със съвместни усилия ще можем да преодолеем и този бич. Трябва да сме много единни, мобилизирани, дисциплинирани, индустрията да работи на макс за да защитим населението. Искам да сте на разположение 24 часа", каза Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.

Продължава карантината на двете болници в засегнатите градове, но ще продължи приемът само на спешни пациенти и на болни от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. МВР вече работи по издирването на "втората линия" от контактни лица с първите четирима заболели от коронавируса. Гранична полиция ще осигури хеликоптери, ако е нужно за медицинско обслужване.

Министерски съвет ще ограничи временно износа на консумативи като дихателни маски и защитно облекло. Борисов разпореди на ДАНС и МВР да увеличат контрола, за да не се допусне спекула с необходимите предпазни средства. Държавата ще се ангажира с изкупуване на количествата, които са нужни за защита на населението, каза той.

Кабинетът гласува още Министерството на здравеопазването да обезпечи всички необходими маски, облекла и в случай на необходимост да оборудва нуждаещите се регионални болници с допълнителни легла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024