Снимка: © Getty Images

Доказаните болни пациенти от COVID-19 в България са 81 към 08:00 ч. в сряда сутрин. Това означава, че от вчера насам не са регистрирани нови случаи у нас, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че заразените по света най-вероятно ще достигнат до 200 хиляди души днес. 7,970 са заразените само за миналото денонощие. Италия е общо над 31,000 случая, Испания – с над 11,000, Германия – с повече от 7,000. В Китай има само 13 нови случая. Франция обяви, че ще тества само болните в тежко състояние, защото не могат да бъдат тествани всички заради липса на техника, съобщи началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски съобщи, че от снощи екипите във Военномедицинска академия разполагат със защитно облекло за многократна употреба и показа едно от тях на редовния си брифинг.

Той съобщи, че засега няма основания други градове в България, освен Банско, да попаднат под пълна карантина. Съобщи, че се забелява тенденция хората все повече да спазват предприетите от правителството мерки във времето на извънредно положение.

Медицински специалисти от Пловдив, Бургас и Плевен за предложили помощ в борбата с коронавируса. Те са готови да открият лаборатории, в които да се извършват тестовете за наличието на заразата. 

Междувременно началникът на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА Георги Попов се обърна към бременните жени, като каза, че са податливи на вируса, но е доказано, че по време на бременността няма как да заразят плода. Това обаче може да се случи по време на раждане и затова се препоръчва цезарово сечение, поясни той.

"Най-вероятно сме събудили вниманието на хората. Всички ни е страх от епидемията, но има какво да направим. Най-елементарното е да се подложим на самоизолация, да спазваме лична хигиена и да бъдем отговорни към своите възрастни родители и близки. Да проявим солидарност. Да не сочим с пръст заразените хора, а напротив - да бъдем подкрепа за тях. Това е нещо, което се очаква от обществото", каза ген. Мутафчийски.

Междувременно хотелът на „Лъвов мост“ в София остава под карантина. Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че там са настанени туристи от Великобритания, които са били на почивка в Банско. Става въпрос за около 80 души.

Пред хотела има засилено полицейско присъствие, предаде BTV. Очаква се днес специализиран превоз да ги транспортира към аеропорта за чартърен полет. За това отговаря Министерството на транспорта, а шофьорите ще бъдат със специални облекла.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа