Без оправдания за грешки - официалният правописен речник ще е онлайн безплатно

МОН ще създаде цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика, която ще носи името БЕРОН.

В нея влиза и официалният правописен речник на българския език, който ще е свободно достъпен онлайн.

Платформата ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В нея ще бъде интегрирана и специализираната служба "Езикови справки".

Очаква се платформата да бъде пусната до края на 2023 г.

В частта за правопис например ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена.

Частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.

От министерството казват, че целта е да се създаде надежден дигитален източник на информация за книжовния български език.

В момента такъв липсва, сочи изследване на БАН от 2019 г. за нагласите и ценностните ориентации към съвременния ни език. Според резултатите от проучването над 45 процента от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници. Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от участниците в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва.

Платформата ще бъде разработена от Българската академия на науките (БАН), по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще бъде ИБЕ в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии. Проектът ще струва 378 800 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024