Без оправдания за грешки - официалният правописен речник ще е онлайн безплатно

МОН ще създаде цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика, която ще носи името БЕРОН.

В нея влиза и официалният правописен речник на българския език, който ще е свободно достъпен онлайн.

Платформата ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В нея ще бъде интегрирана и специализираната служба "Езикови справки".

Очаква се платформата да бъде пусната до края на 2023 г.

В частта за правопис например ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена.

Частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.

От министерството казват, че целта е да се създаде надежден дигитален източник на информация за книжовния български език.

В момента такъв липсва, сочи изследване на БАН от 2019 г. за нагласите и ценностните ориентации към съвременния ни език. Според резултатите от проучването над 45 процента от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници. Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от участниците в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва.

Платформата ще бъде разработена от Българската академия на науките (БАН), по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще бъде ИБЕ в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии. Проектът ще струва 378 800 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024