Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви възстановяването на три от мерките срещу епидемията от коронавирус.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер вече ще се провеждат без публика.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в нощни заведения на открито се допуска при заетост до 50% от общия капацитет при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

Въвежда се и забрана за групови празненства с присъствие над 30 души на открито или закрито - сватби, балове, кръщенета и подобни. Те могат да се провеждат с по-малко от тридесет души, като се организира дистанция между тях.

От подписаната заповед на Ананиев се вижда, че тя е разписана със срок между от 10 и 15 юли 2020 г. Причината е, че на 15 юли формално изтича срокът на извънредната епидемична обстановка. Очаква се обаче съвсем скоро Министерски съвет да удължи периода на действието й до края на месец юли. Вероятно впоследствие ще бъде ревизирана и последната заповед за ограниченията, така че да остане в сила до края на извънредната обстановка.

"От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на българските граждани, на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия, за да може гражданите да се върнат към нормалния начин на живот. За съжаление броят на носителите на коронавируса премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на Covid, може да има и тенденция за ново увеличение. Заедно с щаба предложихме на премиера и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество", каза Кирил Ананиев.

Министър Ананиев обяви, че смята мерките за достатъчни за спирането на възходящата тенденция от последните дни.

"Случи ли се обаче нещо по-тежко като рязък скок на вирусоносителите или други неща, свързани със заболеваемостта или неспазване на мерките, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. Но нямаме основания за по-тежки мерки. С всеки изминал ден броят на излекуваните се увеличава. Това е една добра новина, която ако се запази като тенденция, мисля, че ще даде друг поглед върху сегашното състояние", каза здравният министър.

Ананиев призна, че един от източниците на повишение на новите случаи в последните седмици е видимата липсата на дистанция по време на мача за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив. Той заяви, че е напуснал стадион "Васил Левски", след като е станал пряк свидетел на нарушаването на мерките за сигурност.

"Аз напуснах стадиона, след като видях накъде вървят нещата - и то с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. От начало имаше, общо взето, спазване на правилата. Но след като започна, вие знаете каква е емоцията сред младите хора. Забравиха за всичко. Емоцията на стадиона е различно нещо, аз в младите си години съм бил футболист и съм усещал тази тръпка. Ние гласувахме доверие на българските граждани, но щом не се спазват, връщаме мерките", каза Ананиев.


200 заразени на ден?! Важното е купон да става

Борисов: Неправилно е да се налагат ограничителни мерки за Covid-19

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 9 ЮЛИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев за изгонените 70 руски дипломати: Надявам се Кирил Петков да е обмислил добре това решение

Президентът твърди, че "не разполага с необходимата информация" по разследването

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката