Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви възстановяването на три от мерките срещу епидемията от коронавирус. 

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер вече ще се провеждат без публика.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в нощни заведения на открито се допуска при заетост до 50% от общия капацитет при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.  

Въвежда се и забрана за групови празненства с присъствие над 30 души на открито или закрито - сватби, балове, кръщенета и подобни. Те могат да се провеждат с по-малко от тридесет души, като се организира дистанция между тях. 

От подписаната заповед на Ананиев се вижда, че тя е разписана със срок между от 10 и 15 юли 2020 г. Причината е, че на 15 юли формално изтича срокът на извънредната епидемична обстановка. Очаква се обаче съвсем скоро Министерски съвет да удължи периода на действието й до края на месец юли. Вероятно впоследствие ще бъде ревизирана и последната заповед за ограниченията, така че да остане в сила до края на извънредната обстановка. 

"От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на българските граждани, на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия, за да може гражданите да се върнат към нормалния начин на живот. За съжаление броят на носителите на коронавируса премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на Covid, може да има и тенденция за ново увеличение. Заедно с щаба предложихме на премиера и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество", каза Кирил Ананиев. 

Министър Ананиев обяви, че смята мерките за достатъчни за спирането на възходящата тенденция от последните дни. 

"Случи ли се обаче нещо по-тежко като рязък скок на вирусоносителите или други неща, свързани със заболеваемостта или неспазване на мерките, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. Но нямаме основания за по-тежки мерки. С всеки изминал ден броят на излекуваните се увеличава. Това е една добра новина, която ако се запази като тенденция, мисля, че ще даде друг поглед върху сегашното състояние", каза здравният министър. 

Ананиев призна, че един от източниците на повишение на новите случаи в последните седмици е видимата липсата на дистанция по време на мача за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив. Той заяви, че е напуснал стадион "Васил Левски", след като е станал пряк свидетел на нарушаването на мерките за сигурност. 

"Аз напуснах стадиона, след като видях накъде вървят нещата - и то с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. От начало имаше, общо взето, спазване на правилата. Но след като започна, вие знаете каква е емоцията сред младите хора. Забравиха за всичко. Емоцията на стадиона е различно нещо, аз в младите си години съм бил футболист и съм усещал тази тръпка. Ние гласувахме доверие на българските граждани, но щом не се спазват, връщаме мерките", каза Ананиев.


200 заразени на ден?! Важното е купон да става

Борисов: Неправилно е да се налагат ограничителни мерки за Covid-19

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 9 ЮЛИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти