Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви възстановяването на три от мерките срещу епидемията от коронавирус.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер вече ще се провеждат без публика.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в нощни заведения на открито се допуска при заетост до 50% от общия капацитет при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

Въвежда се и забрана за групови празненства с присъствие над 30 души на открито или закрито - сватби, балове, кръщенета и подобни. Те могат да се провеждат с по-малко от тридесет души, като се организира дистанция между тях.

От подписаната заповед на Ананиев се вижда, че тя е разписана със срок между от 10 и 15 юли 2020 г. Причината е, че на 15 юли формално изтича срокът на извънредната епидемична обстановка. Очаква се обаче съвсем скоро Министерски съвет да удължи периода на действието й до края на месец юли. Вероятно впоследствие ще бъде ревизирана и последната заповед за ограниченията, така че да остане в сила до края на извънредната обстановка.

"От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на българските граждани, на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия, за да може гражданите да се върнат към нормалния начин на живот. За съжаление броят на носителите на коронавируса премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на Covid, може да има и тенденция за ново увеличение. Заедно с щаба предложихме на премиера и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество", каза Кирил Ананиев.

Министър Ананиев обяви, че смята мерките за достатъчни за спирането на възходящата тенденция от последните дни.

"Случи ли се обаче нещо по-тежко като рязък скок на вирусоносителите или други неща, свързани със заболеваемостта или неспазване на мерките, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. Но нямаме основания за по-тежки мерки. С всеки изминал ден броят на излекуваните се увеличава. Това е една добра новина, която ако се запази като тенденция, мисля, че ще даде друг поглед върху сегашното състояние", каза здравният министър.

Ананиев призна, че един от източниците на повишение на новите случаи в последните седмици е видимата липсата на дистанция по време на мача за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив. Той заяви, че е напуснал стадион "Васил Левски", след като е станал пряк свидетел на нарушаването на мерките за сигурност.

"Аз напуснах стадиона, след като видях накъде вървят нещата - и то с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. От начало имаше, общо взето, спазване на правилата. Но след като започна, вие знаете каква е емоцията сред младите хора. Забравиха за всичко. Емоцията на стадиона е различно нещо, аз в младите си години съм бил футболист и съм усещал тази тръпка. Ние гласувахме доверие на българските граждани, но щом не се спазват, връщаме мерките", каза Ананиев.


200 заразени на ден?! Важното е купон да става

Борисов: Неправилно е да се налагат ограничителни мерки за Covid-19

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 9 ЮЛИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024