Без САЩ и Китай: Граждани на 14 страни могат да влизат в ЕС от 1 юли Снимка: © Getty Images

Европейските управляващи стигнаха до консенсус граждани на кои трети страни могат да влизат на територията на ЕС от 1 юли. Те определиха 14 „безопасни“ държави, сред които са Австралия и Канада, но не САЩ и Китай.

Вътрешните граници на Европейския съюз бяха отворени за свободно пътуване, но остават затворени за трети страни заради продължаващата пандемия от новия коронавирус. След като първо ЕС не стигна до консенсус граждани на кои трети страни да допуска от 1 юли Хърватското председателство даде на управляващите още един ден, в който да съставят списъка.

Граждани на Алжир, Австралия, Канада, Грузия и Япония могат да влизат свободно в блока от 1 юли, твърдят дипломатическите източници, цитирани от BBC. Същото важи за Черна Гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Важно е да се отбележи, че Обединеното кралство все още се счита за част от Европейския съюз, тъй като „Брекзит“ ще продължи формално до края на годината. Това означава, че за гражданите на Великобритания няма ограничения при пътуването в блока.

САЩ, Бразилия и Китай обаче не са включени в списъка заради нарастващия брой новозаразени.

ЕС е готов да добави Китай, ако правителството предприеме реципрочни мерки – тоест, ако допусне европейските граждани на територията си. Що се отнася до Щатите, те могат да бъдат добавени на по-късен етап, тъй като списъкът се променя през всеки две седмици.

Гражданите на 14-те държави, които получават правото да влизат в ЕС от утре, трябваше да бъдат избрани с мнозинство от поне 55% от страните в блока, представящи 65% от неговото население.

Имало е разделение на два лагера – от едната страна е била Испания, която цели да съживи туризма си, но предпочита все още да „играе на сигурно“. На същото мнение е Германия. Страни като Гърция и Португалия, които също разчитат главно на туризма, са проявили по-малко „страх“ от вируса, споделят източници, цитирани от BBC.

Интересен случай е Хърватия, която отвори границите си, но миналата седмица управляващите обявиха, че идващите от Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония трябва да се подложат на 14-дневна карантина заради нарастващия брой нови случаи на коронавирус в съответните страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024