Снимка: © Getty Images

Европейските управляващи стигнаха до консенсус граждани на кои трети страни могат да влизат на територията на ЕС от 1 юли. Те определиха 14 „безопасни“ държави, сред които са Австралия и Канада, но не САЩ и Китай.

Вътрешните граници на Европейския съюз бяха отворени за свободно пътуване, но остават затворени за трети страни заради продължаващата пандемия от новия коронавирус. След като първо ЕС не стигна до консенсус граждани на кои трети страни да допуска от 1 юли Хърватското председателство даде на управляващите още един ден, в който да съставят списъка.

Граждани на Алжир, Австралия, Канада, Грузия и Япония могат да влизат свободно в блока от 1 юли, твърдят дипломатическите източници, цитирани от BBC. Същото важи за Черна Гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Важно е да се отбележи, че Обединеното кралство все още се счита за част от Европейския съюз, тъй като „Брекзит“ ще продължи формално до края на годината. Това означава, че за гражданите на Великобритания няма ограничения при пътуването в блока.

САЩ, Бразилия и Китай обаче не са включени в списъка заради нарастващия брой новозаразени.

ЕС е готов да добави Китай, ако правителството предприеме реципрочни мерки – тоест, ако допусне европейските граждани на територията си. Що се отнася до Щатите, те могат да бъдат добавени на по-късен етап, тъй като списъкът се променя през всеки две седмици.

Гражданите на 14-те държави, които получават правото да влизат в ЕС от утре, трябваше да бъдат избрани с мнозинство от поне 55% от страните в блока, представящи 65% от неговото население.

Имало е разделение на два лагера – от едната страна е била Испания, която цели да съживи туризма си, но предпочита все още да „играе на сигурно“. На същото мнение е Германия. Страни като Гърция и Португалия, които също разчитат главно на туризма, са проявили по-малко „страх“ от вируса, споделят източници, цитирани от BBC.

Интересен случай е Хърватия, която отвори границите си, но миналата седмица управляващите обявиха, че идващите от Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония трябва да се подложат на 14-дневна карантина заради нарастващия брой нови случаи на коронавирус в съответните страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента