Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница Снимка: © Булевард България

Нито един от членовете на служебния кабинет - включително Димитър Главчев - не са възразили против предложението на здравния министър Галя Кондева при гласуването на спорното предложение за строеж на нова частна болница от групата "Сърце и мозък".

Това показва стенограмата на Министерския съвет, публикувана ден след опита на служебния премиер Димитър Главчев да се разграничи от Кондева по казуса.

Заседанието на служебното правителство е проведено на 30 април. Предложението е било записано като точка 2 в дневния ред на заседанието и според мининстър Галя Кондева "са преминати всички процедури, за да достигнем до това предложение за проект."

"Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София," защитава Кондева мотивите за строителството пред министрите.

Тя твърди, че има и "становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените от инвеститора дейности в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса финансови параметри при сключване на договор".

Преди това посочва и какво ще представлява болницата с инвеститор "Търговска лига", както и че дружеството "има готовност за изграждане в срок до 48 месеца от решението на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебното заведение за болнична помощ."

Главчев изслушва изложението ѝ и пита министрите "имате ли някакви съображения по въпроса?", след което сам си отговаря: "Не виждам. Одобряваме проекта на решението".

Самият той не поставя никакви допълнителни питания за това защо се налага откриване на поредната голяма частна болница в София.

От обществения съвет за построяване на националната детска болница вече настояха кабинетът на Димитър Главчев да публикува всички документи, на база на които е взето решението за одобряване на нова частна болница с педиатрия в София на групата "Сърце и мозък".

В сряда Главчев обяви, че оттегля спорното решение и заяви, че "ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет".

Преди да бъде отменено решението той посочи, че ако то не бъде депозирано от министъра на здравеопазването Галя Кондева в рамките на деня, той ще предложи тя да бъде освободена от поста си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024