Снимка: © Getty Images

Погребението на принц Филип на 17 април ще бъде белязано от изключение в протокола. Членовете на кралското семейство, които имат военен ранг, няма да носят униформи.

Решението не е продиктувано от лични стилови предпочитания, а е опит за заобикаляне на два от най-проблематичните спорове във фамилията. 

Основният мотив е свързан с връщането на принц Хари. Внукът на кралица Елизабет II и покойния принц Филип се отказа от привилегиите си като работещ член на монархическото семейство, а с тях изгуби и военните си титли. Една от почетните му висши позиции беше главен капитан на кралската морска пехота - длъжност, която по-рано се е заемала от принц Филип. Сега Хари няма право да носи униформа, но може да поставя медалите си върху цивилно облекло. 

При това положение по-малкият син на принц Чарлз щеше да е единственият мъж от кралското семейство, който нямаше да е облечен във военни дрехи на погребението, въпреки че той беше на активна армейска служба в продължение на десет години и има две мисии в Афганистан зад гърба си. 

Вторият проблем е свързан с принц Андрю - сина на кралица Елизабет II, който изпадна в немилост след журналистическите разследвания за връзките му с финансиста Джефри Епстийн, осъден за сексуални престъпления. 

Според неофициални източници, цитирани в няколко британски медии, принц Андрю е настоявал да се яви на погребението на баща си в униформа на адмирал. Официално обаче той не притежава такъв военен ранг. Чинът е трябвало да му бъде присвоен през 2020 г. по случай 60-годишния му юбилей, но събитието беше отменено заради скандалите около аферата "Епстийн". Още в края на 2019 г. той беше принуден да се оттегли от обществените си задължения като представител на Короната. 

Единствената дъщеря на кралицата - 70-годишната принцеса Ан - има почетен адмиралски чин от 2012 г. и можеше да получи право да присъства на погребението на принц Филип в церемониалната си униформа.

Тя обаче никога не е служила във Военноморските сили за разлика от своя брат Андрю, който е бил пилот на хеликоптер и капитан на боен кораб, участвал във войната за Фолклендските острови. Принц Чарлз също е служил във ВВС и флота между 1971 г. и 1976 г.

В крайна сметка кралицата е одобрила предложението, според което нито един от децата и внуците й няма да носи военна униформа на траурната церемония в имението Уиндзор. На събитието ще присъстват само 30 гости заради противоепидемичните ограничения. 

Обичайната традиция при изпращането на висши представители на кралското семейство е близките им с военен чин да носят униформите си. Покойният принц Филип е служил в британските Военноморски сили по време на Втората световна война.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед