Снимка: © Getty Images

Погребението на принц Филип на 17 април ще бъде белязано от изключение в протокола. Членовете на кралското семейство, които имат военен ранг, няма да носят униформи.

Решението не е продиктувано от лични стилови предпочитания, а е опит за заобикаляне на два от най-проблематичните спорове във фамилията.

Основният мотив е свързан с връщането на принц Хари. Внукът на кралица Елизабет II и покойния принц Филип се отказа от привилегиите си като работещ член на монархическото семейство, а с тях изгуби и военните си титли. Една от почетните му висши позиции беше главен капитан на кралската морска пехота - длъжност, която по-рано се е заемала от принц Филип. Сега Хари няма право да носи униформа, но може да поставя медалите си върху цивилно облекло.

При това положение по-малкият син на принц Чарлз щеше да е единственият мъж от кралското семейство, който нямаше да е облечен във военни дрехи на погребението, въпреки че той беше на активна армейска служба в продължение на десет години и има две мисии в Афганистан зад гърба си.

Вторият проблем е свързан с принц Андрю - сина на кралица Елизабет II, който изпадна в немилост след журналистическите разследвания за връзките му с финансиста Джефри Епстийн, осъден за сексуални престъпления.

Според неофициални източници, цитирани в няколко британски медии, принц Андрю е настоявал да се яви на погребението на баща си в униформа на адмирал. Официално обаче той не притежава такъв военен ранг. Чинът е трябвало да му бъде присвоен през 2020 г. по случай 60-годишния му юбилей, но събитието беше отменено заради скандалите около аферата "Епстийн". Още в края на 2019 г. той беше принуден да се оттегли от обществените си задължения като представител на Короната.

Единствената дъщеря на кралицата - 70-годишната принцеса Ан - има почетен адмиралски чин от 2012 г. и можеше да получи право да присъства на погребението на принц Филип в церемониалната си униформа.

Тя обаче никога не е служила във Военноморските сили за разлика от своя брат Андрю, който е бил пилот на хеликоптер и капитан на боен кораб, участвал във войната за Фолклендските острови. Принц Чарлз също е служил във ВВС и флота между 1971 г. и 1976 г.

В крайна сметка кралицата е одобрила предложението, според което нито един от децата и внуците й няма да носи военна униформа на траурната церемония в имението Уиндзор. На събитието ще присъстват само 30 гости заради противоепидемичните ограничения.

Обичайната традиция при изпращането на висши представители на кралското семейство е близките им с военен чин да носят униформите си. Покойният принц Филип е служил в британските Военноморски сили по време на Втората световна война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори