Без военни униформи на погребението на принц Филип: Защо кралица Елизабет II промени траурния протокол Снимка: © Getty Images

Погребението на принц Филип на 17 април ще бъде белязано от изключение в протокола. Членовете на кралското семейство, които имат военен ранг, няма да носят униформи.

Решението не е продиктувано от лични стилови предпочитания, а е опит за заобикаляне на два от най-проблематичните спорове във фамилията.

Основният мотив е свързан с връщането на принц Хари. Внукът на кралица Елизабет II и покойния принц Филип се отказа от привилегиите си като работещ член на монархическото семейство, а с тях изгуби и военните си титли. Една от почетните му висши позиции беше главен капитан на кралската морска пехота - длъжност, която по-рано се е заемала от принц Филип. Сега Хари няма право да носи униформа, но може да поставя медалите си върху цивилно облекло.

При това положение по-малкият син на принц Чарлз щеше да е единственият мъж от кралското семейство, който нямаше да е облечен във военни дрехи на погребението, въпреки че той беше на активна армейска служба в продължение на десет години и има две мисии в Афганистан зад гърба си.

Вторият проблем е свързан с принц Андрю - сина на кралица Елизабет II, който изпадна в немилост след журналистическите разследвания за връзките му с финансиста Джефри Епстийн, осъден за сексуални престъпления.

Според неофициални източници, цитирани в няколко британски медии, принц Андрю е настоявал да се яви на погребението на баща си в униформа на адмирал. Официално обаче той не притежава такъв военен ранг. Чинът е трябвало да му бъде присвоен през 2020 г. по случай 60-годишния му юбилей, но събитието беше отменено заради скандалите около аферата "Епстийн". Още в края на 2019 г. той беше принуден да се оттегли от обществените си задължения като представител на Короната.

Единствената дъщеря на кралицата - 70-годишната принцеса Ан - има почетен адмиралски чин от 2012 г. и можеше да получи право да присъства на погребението на принц Филип в церемониалната си униформа.

Тя обаче никога не е служила във Военноморските сили за разлика от своя брат Андрю, който е бил пилот на хеликоптер и капитан на боен кораб, участвал във войната за Фолклендските острови. Принц Чарлз също е служил във ВВС и флота между 1971 г. и 1976 г.

В крайна сметка кралицата е одобрила предложението, според което нито един от децата и внуците й няма да носи военна униформа на траурната церемония в имението Уиндзор. На събитието ще присъстват само 30 гости заради противоепидемичните ограничения.

Обичайната традиция при изпращането на висши представители на кралското семейство е близките им с военен чин да носят униформите си. Покойният принц Филип е служил в британските Военноморски сили по време на Втората световна война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024