Снимка: © Getty Images

Борис Джонсън е новият стар министър-председател на Великобритания, след като неговата Консервативна партия спечели убедително мнозинство на парламентарните избори на 12 декември. 

При 647 преброени избирателни райони от общо 650 в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, торите печелят 362 мандата, като увеличават представителството си в Камарата на общините с 47 места. За пълно мнозинство са необходими 326 мандата, което означава, че Джонсън ще разполага с комфортна преднина през следващите пет години на управлението си, в които Brexit ще трябва да бъде доведен до край. 

Това е най-доброто представяне на Консерваторите от 1987 г. насам, когато Маргарет Тачър спечели третия си пореден мандат с парламентарно мнозинство от 376 депутати. 

 

Лейбъристката партия отбелязва сериозен спад до 203 мандата, като губи цели 59 места. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин обяви, че повече няма да води партията си на избори, но до момента не е подал оставка.

Председателят на Либералдемократите Джо Суинсън, която водеше коалиция в подкрепа на оставането в Европейския съюз и отмяна на Brexit, регистрира сериозно поражение, след като изгуби собствения си мандат като член на парламента. Суинсън се оттегли от лидерството заради резултата в нейния избирателен регион Дънбартъншър Ийст (Шотландия). 

Резултатът с потенциални дългосрочни последици за бъдещето на Обединеното кралство беше победата на Шотландската националистическа партия (SNP), водена от Никола Стърджън. 

Окончателните данни показват, че SNP печели 48 от общо 59 мандата, или увеличение с 13 в сравнение с резултатите от предходните избори през 2017 г. Победата на Стърджън идва за сметка на загуба както при консерваторите, така и при лейбъристите, но докато партията на Джонсън успява да запази общо 6 депутатски места в Шотландия, най-голямата опозиционна партия в Англия остава само с 1 шотландски мандат.

Лидерът на SNP Никола Стърджън обяви, че страната й е дала ясен сигнал за това, че желае провеждането на втори референдум за независимост след неуспешния първи опит за отделяне от Обединеното кралство през 2014 г.

Това не е най-силното присъствие на шотландските националисти в парламента в Лондон - през 2015 г. партията успя да вкара цели 56 представители в Камарата на общините. Ситуацията в момента обаче е значително променена, тъй като междувременно се проведе референдумът за Brexit. Резултатите от него показаха, че Шотландия гласува преимуществено за запазване на членството в ЕС, за разлика от по-голямата част от английските територии и Уелс. 

"Шотландия показа, че не иска консервативно управление и не иска Brexit. Борис Джонсън казва, че е получили мандат за Brexit, но не е получил такъв мандат от Шотландия", каза Стърджън в нощта на изборите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа