Кирил Петков се яви изненадващо на дебат, ГЕРБ си тръгна, bTV обяви "безпрецедентна ситуация" Снимка: © Screenshot

Предизборният сблъсък между кандидат-депутатите от водещите според социологията партии по bTV започна с "безпрецедентна ситуация" - по думите на водещата Мария Цънцарова.

Причината: вместо в заключителния дебат да се включи кандидатът на "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев, неговото място изненадващо зае бившият премиер Кирил Петков. Сабрутев не успял да се яви поради "лични причини", обясни в началото лидерът му.

"Казусите са толкова важни пред България в този момент, че когато Венко не можа да дойде, аз си казах, че няма по-добър човек от "Продължаваме промяната", който да адресира българските избиратели, от мен", обясни появата си Петков.

Това, освен репликата на водещата, предизвика и недоволство сред останалите участници в студиото, но най-вече на от тези на ГЕРБ. В предаването трябваше да участва Деница Сачева. Щом научил за промяната в плана на ПП, от ГЕРБ дошъл и Томислав Дончев, който бил наблизо и решил да се включи, за да каже "няколко важни неща".

Двамата бивши министри се възмутиха, че Петков нарушава правилата, обявени от телевизията, и малко по-късно в знак на протест напуснаха студиото.

Но не и преди да се чуят "важните неща":

"Политическият сблъсък на идеи, на принципи, на цели, на програми е изключително важен, но преди това има един друг разговор за правилата - кой ги спазва, кой не ги спазва. Можете да го проведете - може би в рамките дори на днешния дебат. И друг разговор - той е за свободата на словото. Пожелавам ви хубава вечер", каза Дончев и със Сачева си тръгнаха.

Цънцарова също порица постъпката на Петков, като обясни, че телевизията държи на правилата и "политиците трябва да подхождат по същия начин".

"Правилата важат за държавата, ако вие не се съобразявате с правилата, по които сте приели да участвате в дебата ни, защо да Ви вярваме, че ще го правите в държавата", попита водещата бившия министър-председател.

Той обаче отново изтъкна като аргумент, че появата му е породена от невъзможността на Сабрутев за участие и обвини кандидатите на ГЕРБ, че се "страхуват от нормален дебат". Петков дори предложи към Сачева и Дончев да се присъедини и още един човек, за да може дебатът да бъде "3 към 1".

"Къде се крие г-н Борисов? Той е вашият лидер. Къде е той?", попита лидерът на ПП, но въпросът не получи отговор. Вместо това водещата уточни, че дебатът не е бил планиран като лидерски, а Сачева обвини Петков, че с участието си той не уважава "правилата, законите и конституцията".

Реакции имаше и от останалите участници в студиото, но те бяха насочени по-скоро срещу решението на представителите на ГЕРБ да напуснат дискусията. Кандидатът на "Демократична България" Мартин Димитров осъди постъпката им, като изтъкна, че всеки, който си тръгва от обсъждане по важни за страната теми, "изглежда тотално несериозен". И нарече поведението "на си ти куклите, дай си ми парцалките".

Представителят на БСП Христо Проданов се застъпи за спазването на правилата в студиото, но не беше впечатлен от поведението на Сачева и Дончев.

"Ако г-жа Сачева е единствената, която може да отговаря за политиките на ГЕРБ - ами много жалко за ГЕРБ", коментира Проданов.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" зае страната на Сачева и Дончев, а по време на дебата също заплаши, че ще напусне в момент, в който бе апострофиран от Петков.

Единственият, който не взе страна в конфликта, беше кандидат-депутатът от "Възраждане" Деян Николов, който видя в ПП и ГЕРБ "два проекта на американското посолство", които се скарали в ефир и които "по ирония на съдбата скоро ще трябва да си партнират" в парламента.

В края на телевизионното предаване водещата отново попита Петков защо е постъпил така - да се появи изненадващо - и обяви, че колегите й са казали, че Сарбутев е бил в друга телевизия преди обявената невъзможност да се яви и в bTV. (Оказа се, че е бил по Нова Нюз в 17,40 ч. Вечерният дебат бе от 19,45 ч - б.р.). Бившият премиер отвърна, че няма по-добро от това гражданите да чуват позициите по ключовите за държавата теми от партийните лидери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022