Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за Украйна - за първи път в историята на съюза, създаден като мирно обединение на народи, се постига консенсус за подобен акт.

Дългогодишните политически табута в ЕС падат, под натиска на непредизвиканото нападение на Украйна от страна на Владимир Путин. Новата оръжейна програма ще се финансира чрез Европейския механизъм за мир. Тя беше обявена в неделя, заедно с новите санкции срещу руските самолети, държавните медии и икономиката на Беларус.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че страните членки ще предоставят на Украйна бойни самолети, а не само боеприпаси.

"[Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската армия е в състояние да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети", каза Борел, препращайки към самолети от съветската епоха, притежавани от източноевропейските страни.

„Днес ще предложа да използваме Европейския механизъм за мир по две мерки за спешна помощ — за финансиране на доставката на смъртоносни материали за украинската армия, както и спешно необходимо гориво, защитно оборудване и медицински консумативи“, обяви Борел.

450 млн. евро ще бъдат отделени за поразяващия оръжия и още 50 млн. евро за горива и предпазни средства.

„Лидерството на президента Зеленски, неговата храброст и устойчивостта на украинския народ са изключителни и впечатляващи. Те са вдъхновение за всички нас“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, наричайки новата политика „преломен момент“.

Новината беше посрещната с еуфория в официалните украински канали в Telegram, които я рекламираха като още един знак, че западният свят е обединен срещу агресията на Путин.

В допълнение към централизираната програма на ЕС, отделните държави-членки предприемат свои собствени стъпки, за да предоставят на Украйна военна и хуманитарна помощ.

Германия, която беше подложена на интензивни критики за отказа си да изнася оръжия за Украйна по време на военното натрупване, обърна позицията си и заяви, че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети Stinger в Украйна.

Швеция, член на ЕС, която не е в НАТО и исторически поддържа неутрална позиция в глобалните конфликти, заяви, че ще изпрати 5 000 противотанкови оръжия, 5 000 каски, 5 000 щита за тялото и 135 000 полеви дажби – както и 50 милиона долара директно финансиране на украинските военни.

Дания ще прехвърли 2700 противотанкови оръжия и ще позволи на доброволци да се присъединят към чуждестранна бригада, за да се бият с Украйна.

Белгия изпраща допълнителни 3000 картечници и 200 противотанкови гранатомета.

Унгария заяви, че няма да предостави оръжие на Украйна, но се ангажира да изпрати 100 000 литра гориво и 28 тона храна, според украинските власти.

По данни на НАТО Белгия, Канада, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Обединеното кралство и САЩ „вече са изпратили или одобряват значителни доставки на военно оборудване за Украйна“.

За военна помощ говори и България, но не за момента не е ясно каква. В интервю за bTV украинският посланик у нас Виталий Москаленко каза, че България ще предостави военна помощ на Украйна под формата на патрони и снаряди през територията на Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024