Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за Украйна - за първи път в историята на съюза, създаден като мирно обединение на народи, се постига консенсус за подобен акт. 

Дългогодишните политически табута в ЕС падат, под натиска на непредизвиканото нападение на Украйна от страна на Владимир Путин. Новата оръжейна програма ще се финансира чрез Европейския механизъм за мир. Тя беше обявена в неделя, заедно с новите санкции срещу руските самолети, държавните медии и икономиката на Беларус.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че страните членки ще предоставят на Украйна бойни самолети, а не само боеприпаси. 

"[Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската армия е в състояние да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети", каза Борел, препращайки към самолети от съветската епоха, притежавани от източноевропейските страни. 

„Днес ще предложа да използваме Европейския механизъм за мир по две мерки за спешна помощ — за финансиране на доставката на смъртоносни материали за украинската армия, както и спешно необходимо гориво, защитно оборудване и медицински консумативи“, обяви Борел.

450 млн. евро ще бъдат отделени за поразяващия оръжия и още 50 млн. евро за горива и предпазни средства.

„Лидерството на президента Зеленски, неговата храброст и устойчивостта на украинския народ са изключителни и впечатляващи. Те са вдъхновение за всички нас“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, наричайки новата политика „преломен момент“.

Новината беше посрещната с еуфория в официалните украински канали в Telegram, които я рекламираха като още един знак, че западният свят е обединен срещу агресията на Путин.

В допълнение към централизираната програма на ЕС, отделните държави-членки предприемат свои собствени стъпки, за да предоставят на Украйна военна и хуманитарна помощ.

Германия, която беше подложена на интензивни критики за отказа си да изнася оръжия за Украйна по време на военното натрупване, обърна позицията си и заяви, че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети Stinger в Украйна.

Швеция, член на ЕС, която не е в НАТО и исторически поддържа неутрална позиция в глобалните конфликти, заяви, че ще изпрати 5 000 противотанкови оръжия, 5 000 каски, 5 000 щита за тялото и 135 000 полеви дажби – както и 50 милиона долара директно финансиране на украинските военни.

Дания ще прехвърли 2700 противотанкови оръжия и ще позволи на доброволци да се присъединят към чуждестранна бригада, за да се бият с Украйна.

Белгия изпраща допълнителни 3000 картечници и 200 противотанкови гранатомета.

Унгария заяви, че няма да предостави оръжие на Украйна, но се ангажира да изпрати 100 000 литра гориво и 28 тона храна, според украинските власти.

По данни на НАТО Белгия, Канада, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Обединеното кралство и САЩ „вече са изпратили или одобряват значителни доставки на военно оборудване за Украйна“.

За военна помощ говори и България, но не за момента не е ясно каква. В интервю за bTV украинският посланик у нас Виталий Москаленко каза, че България ще предостави военна помощ на Украйна под формата на патрони и снаряди през територията на Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка