Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за Украйна - за първи път в историята на съюза, създаден като мирно обединение на народи, се постига консенсус за подобен акт.

Дългогодишните политически табута в ЕС падат, под натиска на непредизвиканото нападение на Украйна от страна на Владимир Путин. Новата оръжейна програма ще се финансира чрез Европейския механизъм за мир. Тя беше обявена в неделя, заедно с новите санкции срещу руските самолети, държавните медии и икономиката на Беларус.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че страните членки ще предоставят на Украйна бойни самолети, а не само боеприпаси.

"[Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската армия е в състояние да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети", каза Борел, препращайки към самолети от съветската епоха, притежавани от източноевропейските страни.

„Днес ще предложа да използваме Европейския механизъм за мир по две мерки за спешна помощ — за финансиране на доставката на смъртоносни материали за украинската армия, както и спешно необходимо гориво, защитно оборудване и медицински консумативи“, обяви Борел.

450 млн. евро ще бъдат отделени за поразяващия оръжия и още 50 млн. евро за горива и предпазни средства.

„Лидерството на президента Зеленски, неговата храброст и устойчивостта на украинския народ са изключителни и впечатляващи. Те са вдъхновение за всички нас“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, наричайки новата политика „преломен момент“.

Новината беше посрещната с еуфория в официалните украински канали в Telegram, които я рекламираха като още един знак, че западният свят е обединен срещу агресията на Путин.

В допълнение към централизираната програма на ЕС, отделните държави-членки предприемат свои собствени стъпки, за да предоставят на Украйна военна и хуманитарна помощ.

Германия, която беше подложена на интензивни критики за отказа си да изнася оръжия за Украйна по време на военното натрупване, обърна позицията си и заяви, че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети Stinger в Украйна.

Швеция, член на ЕС, която не е в НАТО и исторически поддържа неутрална позиция в глобалните конфликти, заяви, че ще изпрати 5 000 противотанкови оръжия, 5 000 каски, 5 000 щита за тялото и 135 000 полеви дажби – както и 50 милиона долара директно финансиране на украинските военни.

Дания ще прехвърли 2700 противотанкови оръжия и ще позволи на доброволци да се присъединят към чуждестранна бригада, за да се бият с Украйна.

Белгия изпраща допълнителни 3000 картечници и 200 противотанкови гранатомета.

Унгария заяви, че няма да предостави оръжие на Украйна, но се ангажира да изпрати 100 000 литра гориво и 28 тона храна, според украинските власти.

По данни на НАТО Белгия, Канада, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Обединеното кралство и САЩ „вече са изпратили или одобряват значителни доставки на военно оборудване за Украйна“.

За военна помощ говори и България, но не за момента не е ясно каква. В интервю за bTV украинският посланик у нас Виталий Москаленко каза, че България ще предостави военна помощ на Украйна под формата на патрони и снаряди през територията на Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обяви фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023