Снимка: © Getty Images

„Очакваме голям ръст на безработицата“ – по този начин социалният министър Деница Сачева коментира прогнозите си за периода до края на извънредното положение. В интервю пред BTV тя каза, че регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица са се увеличили от 750 на ден до 1300 на ден.

„В петък регистрациите бяха 1301. Имаме готовност през оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да подпомогнем обезщетенията за безработица“, каза Сачева.

Един от текстовете, заложени в Закона за извънредното положение, гласи, че фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване ще покрие 60% от заплатата на съответния служител, ако работодателят запази работното място и осигури на работника останалата част от възнаграждението му.

„Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата“, каза социалният министър.

Сачева сподели, че въпреки освобождаването на служители, се наблюдава тенденция на търсене на работна ръка в някои сектори.

„Част от бизнесите се трансформират и има търсене на хора. Ресторантите преминават към доставки по домовете и са им нужни хора, които да ги изпълняват“.

По думите ѝ, има хора, които не могат да изоставят работата си – лекари, полицаи, медицински сестри, санитари и други. За тях се обмисля предложение за защитени детски градини, в които да се приемат децата им.

Тя обяви също така, че лекарите „на първа линия“ в борбата срещу коронавируса вече ще получат обещаните от министър-председателя Бойко Борисов по 1000 лева бонуси. Част от средствата вече се намират по сметките на Министерството на здравеопазването.

„Отделили сме на първо време 20 милиона, но имаме готовност сумата да стигне до 60 милиона“, каза Сачева.

Тя говори и за системата за социално подпомагане на възрастни хора и хора с увреждания. От днес министерството ще им предоставя безплатна психологическа подкрепа на тел. 080088001. Ще им помагат доброволци, които са психолози и студенти по психология и социална педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Освен това, ще дават актуална информация за въведените мерки в социалната сфера до края на извънредното положение.

„От следващата седмица би трябвало към общините да бъдат насочени 20 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които да се разшири грижата за възрастни, самотни хора, хора с увреждания и хора под карантина. В момента 43 хиляди самотно живеещи пенсионери получават патронажна грижа. Увеличен е бюджетът на програмата, по която се осигурява топъл обяд на 20 хиляди нуждаещи се“, каза Сачева.

Както знаете, вчера президентът каза, че ще наложи частично вето на Закона за извънредното положение, а един от текстовете, които ще върне, е за предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест. В първоначалния текст наказанието за това беше лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Деница Сачева коментира, че според нея законът не ограничава свободата на словото.

„Когато говорим за разпространение на невярна информация за лечение, това е опасно за хората. Дори и за президенството се разпространи невярна информация за заразени служители“, обясни социалният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават