БФС обяви отмяна на конгреса, но съмненията за тайно провеждане остават

Българският футболен съюз обяви, че конгресът за избор на президент и ръководство на централата, предвиден за 18 март (петък), е отменен. Причината - съдебните спорове относно последния конгрес на 12 октомври 2021 г., когато Борислав Михайлов беше преизбран за ръководител по много спорен начин.

"Българският футболен съюз още веднъж публично и официално информира футболните клубове – членове на БФС, че с решение на Изпълнителния комитет от 1 март 2022 г., провеждането на Общо събрание на БФС на 18 март 2022 г. е отменено. Причините са в редицата съдебни спорове относно конгреса на 12.10.2021 г., по които не е постановено окончателно решение", съобщават от БФС в сряда.

"Въз основа на горното решение на ИК, не е откривана предвидената в Устава процедура по избор на делегати на футболните клубове – членове на БФС, и тяхното регистриране във федерацията. Призоваваме футболните клубове да не се поддават на манипулативни внушения за провеждане на „конгрес“ на 18 март 2022 г.", пишат от съюза.

Ден по-рано кандидатът за поста на Михайлов - Димитър Бербатов, заяви, че БФС готви таен конгрес в петък. Той посочи, че вотът за избор на ново ръководство все още не е отменен в Търговския регистър и това означава, че конгрес трябва да се проведе. Още повече, че отмяна на 1 март не е възможна - такава трябва да се направи най-късно 1 месец преди провеждане на общото събрание. А и до този момент действията на БФС са били в посока да се проведе конгрес - на Изпълком през януари се потвърждава провеждането на форума на 18 март, като подписката на над 1/3 от клубовете за дневен ред на този конгрес само се взема под внимание. През февруари пък бюрото на Изпълкома се събира, за да утвърди правила и документи за конгреса, каза Бербатов.

Съмненията му накараха привърженици на "ЦСКА-София" да се обединят за "масово посрещане" на събитието в 10 ч. на 18 март пред НДК.

"До нас достигна информация, че въпреки широко прокламирания от престъпното управление на БФС "отложен" Конгрес, истината е както винаги съвсем, съвсем друга. На 18.03. неуважаемите господа не просто планират да проведат такъв и са запазили НДК, но е направена и стройна организация екипът на Димитър Бербатов и клубовете, които го подкрепят, да не бъдат допуснати в залата. Очевидно Борислав Михайлов и кликата около него смята, че живее на територията на Северна Корея", се казва в изявление на фенклуб "Трибуна Сектор Г".

"Призоваваме всеки един от вас, до последния човек, да дойде и да застане рамо до рамо с нас. Разберете, после ще е късно... Обръщаме се и към всички останали "публики" и фенове на футбола у нас - елате! Нека поне за един ден в годината загърбим всички различия и да се преборим за по-доброто и светло бъдеще на най-великата игра в България. Алтернативата е нейната гибел", пишат феновете на тима.

Бербатов каза във вторник, че конгресът е пренасрочен, а не отменен, и че бюджетът на БФС ще бъде предаден в спортното министерство до крайния срок (31 март).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024