БФС обяви отмяна на конгреса, но съмненията за тайно провеждане остават

Българският футболен съюз обяви, че конгресът за избор на президент и ръководство на централата, предвиден за 18 март (петък), е отменен. Причината - съдебните спорове относно последния конгрес на 12 октомври 2021 г., когато Борислав Михайлов беше преизбран за ръководител по много спорен начин.

"Българският футболен съюз още веднъж публично и официално информира футболните клубове – членове на БФС, че с решение на Изпълнителния комитет от 1 март 2022 г., провеждането на Общо събрание на БФС на 18 март 2022 г. е отменено. Причините са в редицата съдебни спорове относно конгреса на 12.10.2021 г., по които не е постановено окончателно решение", съобщават от БФС в сряда.

"Въз основа на горното решение на ИК, не е откривана предвидената в Устава процедура по избор на делегати на футболните клубове – членове на БФС, и тяхното регистриране във федерацията. Призоваваме футболните клубове да не се поддават на манипулативни внушения за провеждане на „конгрес“ на 18 март 2022 г.", пишат от съюза.

Ден по-рано кандидатът за поста на Михайлов - Димитър Бербатов, заяви, че БФС готви таен конгрес в петък. Той посочи, че вотът за избор на ново ръководство все още не е отменен в Търговския регистър и това означава, че конгрес трябва да се проведе. Още повече, че отмяна на 1 март не е възможна - такава трябва да се направи най-късно 1 месец преди провеждане на общото събрание. А и до този момент действията на БФС са били в посока да се проведе конгрес - на Изпълком през януари се потвърждава провеждането на форума на 18 март, като подписката на над 1/3 от клубовете за дневен ред на този конгрес само се взема под внимание. През февруари пък бюрото на Изпълкома се събира, за да утвърди правила и документи за конгреса, каза Бербатов.

Съмненията му накараха привърженици на "ЦСКА-София" да се обединят за "масово посрещане" на събитието в 10 ч. на 18 март пред НДК.

"До нас достигна информация, че въпреки широко прокламирания от престъпното управление на БФС "отложен" Конгрес, истината е както винаги съвсем, съвсем друга. На 18.03. неуважаемите господа не просто планират да проведат такъв и са запазили НДК, но е направена и стройна организация екипът на Димитър Бербатов и клубовете, които го подкрепят, да не бъдат допуснати в залата. Очевидно Борислав Михайлов и кликата около него смята, че живее на територията на Северна Корея", се казва в изявление на фенклуб "Трибуна Сектор Г".

"Призоваваме всеки един от вас, до последния човек, да дойде и да застане рамо до рамо с нас. Разберете, после ще е късно... Обръщаме се и към всички останали "публики" и фенове на футбола у нас - елате! Нека поне за един ден в годината загърбим всички различия и да се преборим за по-доброто и светло бъдеще на най-великата игра в България. Алтернативата е нейната гибел", пишат феновете на тима.

Бербатов каза във вторник, че конгресът е пренасрочен, а не отменен, и че бюджетът на БФС ще бъде предаден в спортното министерство до крайния срок (31 март).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023