Българският футболен съюз обяви, че конгресът за избор на президент и ръководство на централата, предвиден за 18 март (петък), е отменен. Причината - съдебните спорове относно последния конгрес на 12 октомври 2021 г., когато Борислав Михайлов беше преизбран за ръководител по много спорен начин.

"Българският футболен съюз още веднъж публично и официално информира футболните клубове – членове на БФС, че с решение на Изпълнителния комитет от 1 март 2022 г., провеждането на Общо събрание на БФС на 18 март 2022 г. е отменено. Причините са в редицата съдебни спорове относно конгреса на 12.10.2021 г., по които не е постановено окончателно решение", съобщават от БФС в сряда.

"Въз основа на горното решение на ИК, не е откривана предвидената в Устава процедура по избор на делегати на футболните клубове – членове на БФС, и тяхното регистриране във федерацията. Призоваваме футболните клубове да не се поддават на манипулативни внушения за провеждане на „конгрес“ на 18 март 2022 г.", пишат от съюза.

Ден по-рано кандидатът за поста на Михайлов - Димитър Бербатов, заяви, че БФС готви таен конгрес в петък. Той посочи, че вотът за избор на ново ръководство все още не е отменен в Търговския регистър и това означава, че конгрес трябва да се проведе. Още повече, че отмяна на 1 март не е възможна - такава трябва да се направи най-късно 1 месец преди провеждане на общото събрание. А и до този момент действията на БФС са били в посока да се проведе конгрес - на Изпълком през януари се потвърждава провеждането на форума на 18 март, като подписката на над 1/3 от клубовете за дневен ред на този конгрес само се взема под внимание. През февруари пък бюрото на Изпълкома се събира, за да утвърди правила и документи за конгреса, каза Бербатов.

Съмненията му накараха привърженици на "ЦСКА-София" да се обединят за "масово посрещане" на събитието в 10 ч. на 18 март пред НДК. 

"До нас достигна информация, че въпреки широко прокламирания от престъпното управление на БФС "отложен" Конгрес, истината е както винаги съвсем, съвсем друга. На 18.03. неуважаемите господа не просто планират да проведат такъв и са запазили НДК, но е направена и стройна организация екипът на Димитър Бербатов и клубовете, които го подкрепят, да не бъдат допуснати в залата. Очевидно Борислав Михайлов и кликата около него смята, че живее на територията на Северна Корея", се казва в изявление на фенклуб "Трибуна Сектор Г".

"Призоваваме всеки един от вас, до последния човек, да дойде и да застане рамо до рамо с нас. Разберете, после ще е късно... Обръщаме се и към всички останали "публики" и фенове на футбола у нас - елате! Нека поне за един ден в годината загърбим всички различия и да се преборим за по-доброто и светло бъдеще на най-великата игра в България. Алтернативата е нейната гибел", пишат феновете на тима.

Бербатов каза във вторник, че конгресът е пренасрочен, а не отменен, и че бюджетът на БФС ще бъде предаден в спортното министерство до крайния срок (31 март).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония