Футболната лига видя "финансов рекет" в глобите на БФС срещу "Левски" и ЦСКА-София Снимка: © ПФК Левски София/levski.bg

Глоби след дербито между "Левски" и ЦСКА-София станаха нов повод за напрежение в българския футбол. Президентът на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов обвини във "финансов рекет" дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС).

В публикация в профила си във Facebook той твърди, че комисията извършва "чист рекет по измислени правила".

Причината за недоволството му е са глоби, които бяха наложени на двата най-титулувани футболни клуба в България - "Левски" и "ЦСКА-София". Двата тима се изправиха един срещу друг в неделя в среща от 8-ия кръг на Първа лига.

Във вторник обаче дисциплинарната комисия към БФС обяви, че налага глоби и на двата отбора заради поведението на техните фенове по време на мача. "Левски" беше санкциониран със 7300 лв, а ЦСКА с 9300 лв.

Караиванов смята, че наложените санкции са неоснователни, тъй като двубоят е протекъл мирно. Вместо да получат поощрение или подкрепа за усилията обаче, БФС е предприел "пореден финансов рекет" срещу отборите

"Колко пари е осигурил като възнаграждение за дербито на “сини” и “червени” БФС, за да си позволи да налага санкции с подобен размер?...Крайно време е глобите и съдийските такси да са съобразени с приходите, които БФС осигурява на клубовете. Отборите от Първа лига плащат за съдийски такси и глоби над 2 600 000 лева, добавете към тях комисионата на БФС от над 700 000 лева за тв права - над 3,3 милиона лева. Бъркането в джоба на отборите в турнира за купата на България и Втора лига е само лек “бонус", пише той.

Освен президент на ПФЛ Атанас Караиванов е и член на настоящия Изпълком на БФС. Това е и една от най-острите скорошни реакции срещу ръководния орган на българския футбол.

Тя идва няколко седмици, след като беше представен проект, който предлага администрирането на първенствата на Първа и Втора лига да премине от БФС към професионалната лига. Очакванията са от началото на сезон 2026-2027 състезанията да се организират от професионалните клубове под шапката на ПФЛ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект

Загинали и ранени при терористична атака в Турция

16:48 - 23.10.2024
Важно днес

Съдът отказа да пусне на свобода един от главните герои от скандала в "Митници"

Двама от петимата обвиняеми по делото в момента се намират в ареста у нас

15:22 - 23.10.2024
Бизнес

Една друга банка – една друга реклама

Защо да оставяш другите да говорят за теб, когато можеш да говориш сам

13:05 - 23.10.2024
Важно днес

НЗОК наказва лекари и болници след сигнали за фалшиви прегледи в "еЗдраве"

Сигналите са получени от потребители на новото здравно приложение "еЗдраве"

12:19 - 23.10.2024
Кино и сериали

Къде да гледаме филма за "Исторически парк" на Любомир Жечев

Вижте къде е достъпен филмът "Исторически парк - Царството на Освободителя"

11:15 - 23.10.2024