Снимка: © Булевард България

На извънредното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 14 февруари, тихомълком е било взето решение в ущърб на българските футболисти. „Спортал“ показа подписан от БФС документ, с който пада ограничението за броя на картотекираните чужденци в клубовете от Първа и Втора лига.

Става въпрос за тези футболисти, които не са граждани на Европейския съюз. Към днешна дата клубовете от най-елитната дивизия можеха да картотекират до петима чужденци извън ЕС. Сега този таван е бил премахнат и остава само лимитът отборите да ползват до 20 футболисти, които не са юноши на съответния клуб или българи. Това означава, че всеки тим може да играе с 11 чужденци извън ЕС, което би попречило на развитието на българските таланти в школите на клубовете.

По-притеснителното е, че от БФС (който е управляван от Борислав Михайлов) не съобщиха официално за решението след заседанието. То не присъстваше и сред останалите взети решения, публикувани в сайта на съюза.

След като то стана ясно пред обществеността, от централата обявиха, че променили правилата, след като изпратили официално писмо до професионалните клубове. По-голяма част от тях изразили желание за вземане на такова решение.

„Лудогорец“ и ЦСКА например искат повече чужденци, за да бъдат конкурентноспособни в евротурнирите. 10-кратните шампиони дори вече се възползват от правилото, тъй като с привличането на Матиас Тисера имат договори с шестима играчи без европейски паспорт. Собственик на „Лудогорец“ е Кирил Домусчиев, който е член на Изпълнителния комитет на БФС.

„Червените“ имат петима след трансферите на колумбиеца Браян Морено Алварес и бразилеца Маурисио Гарсес, докато всички останали клубове са най-много с по трима.

Отборите от Втора лига могат да ползват до петима играчи извън ЕС. До момента те нямаха право да картотекират нито един чужденец извън рамките на Съюза.

Президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов, който е известен с това, че дава шанс на най-младите в школата на клуба и след това успява да ги продаде в чужбина, не хареса решението на Изпълкома. „Това е едно много грешно решение. Нямам идея кой го е предложил, но е безумие. Борислав Михайлов да помисли. Някой там е прокарал идеята, но това решение не е в интерес на българския футбол", каза той пред „Спортал“.

Той присъстваше на заседанието като бивш член на Изпълнителния комитет.

Димитър Бербатов, който е основен претендент за поста президент на БФС на предстоящия конгрес през март, все още не е коментирал казуса. Той заяви в програмата си, че ще работи за развитие на детско-юношеския футбол и школите за млади таланти.

Футболният мениджър Николай Жейнов се обяви против промяната. Той написа в профила си във Facebook, че БФС е трябвало да обяви решението, а не да го крие.

„Интересно също така дали клубовете са били питани по някакъв начин за това решение и кой точно е направил запитването. Някак се навява, че това решение е в полза на само един клуб, а не на българския футбол като цяло. Питам се, прокарват ли се клубни интереси, замаскирани с дейността на Професионалната лига?“, добави Жейнов.

БФС се оправда с това, че практиката без лимит на чужденците се прилагала в няколко други национални първенства като германското и португалското.

"Българският футболен съюз уточнява, че промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение“, пише БФС.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът "националност". Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо