БФС започна разследване за расизъм срещу президента на "Славия" 8 месеца след изказванията му Снимка: © bTV

Президентът на футболния „Славия“ и член на Изпълнителния комитет на БФС Венцеслав Стефанов е разследван по обвинение за расизъм.

Международната асоциация за борба с расизмa FARE е сезирала Българския футболен съюз за изказвания на Стефанов, направени на пресконференция в средата на миналата година, съобщиха „Дарик“ и dsport, а от FARE потвърдиха информацията. През юни 2020 г. президентът на „Славия“ използва изрази като „бежанци“ и „взимаме такива от джунглите по Амазонка“. Употреби и други думи, показващи расова дискриминация към футболисти.

Комисията за защита от дискриминация в България и УЕФА също са обърнали сериозно внимание на изказванията на президента. БФС работи по сигнала едва след получената жалба от FARE на 18 февруари 2021 г., макар да е наясно с думите на Стефанов, направени преди около 8 месеца.

„Запознати сме с коментарите, направени от президента на "Славия" през юни 2020 г. по време на пресконференция в София. Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло“, каза представителят на организацията FARE за Източна Европа Павел Клименко.

„На първо място отговорността за разследването е на БФС“, добави той и каза, че в момента в неговата организация няма други доклади, свързани с расизъм от България.

Президентът на БФС Михаил Казабов обяви, че „осъжда“ подобни прояви, а съюзът води активна битка срещу дискриминацията и ксенофобията във футбола.

Комисията по „Етика и феърплей“ ще разследва Стефанов, като има право да предложи финансова санкция за него от страна на Дисциплинарната комисия. Тя може да е в размери до 37 500 лв., както предвижда правилникът на БФС.

Венцеслав Стефанов, който неведнъж е употребявал подобни думи, се защити и каза, че те са извадени от контекст.

„Наистина споменах, че понякога и ние в "Славия" взимаме футболисти от "джунглите на река Амазонка", в което не намирам нищо обидно. Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на "Славия" Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята“, каза президентът на „белите“ пред „Спортал“.

Преди няколко месеца в Англия избухна скандал, след който президентът на Футболната асоциация Крег Кларк подаде оставка, тъй като нарече чернокожите футболисти „цветни“. По същото време УЕФА наказа шефа по медийни комуникации на азербайджанския ФК "Карабах" Нурлан Ибрахимов с изхвърляне до живот от футбола за пост в социалните мрежи, който бе счетен за непристоен. От БФС обявиха, че думите на Стефанов няма да застрашат лиценза на "Славия" за следващия сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024