БФС започна разследване за расизъм срещу президента на "Славия" 8 месеца след изказванията му Снимка: © bTV

Президентът на футболния „Славия“ и член на Изпълнителния комитет на БФС Венцеслав Стефанов е разследван по обвинение за расизъм.

Международната асоциация за борба с расизмa FARE е сезирала Българския футболен съюз за изказвания на Стефанов, направени на пресконференция в средата на миналата година, съобщиха „Дарик“ и dsport, а от FARE потвърдиха информацията. През юни 2020 г. президентът на „Славия“ използва изрази като „бежанци“ и „взимаме такива от джунглите по Амазонка“. Употреби и други думи, показващи расова дискриминация към футболисти.

Комисията за защита от дискриминация в България и УЕФА също са обърнали сериозно внимание на изказванията на президента. БФС работи по сигнала едва след получената жалба от FARE на 18 февруари 2021 г., макар да е наясно с думите на Стефанов, направени преди около 8 месеца.

„Запознати сме с коментарите, направени от президента на "Славия" през юни 2020 г. по време на пресконференция в София. Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло“, каза представителят на организацията FARE за Източна Европа Павел Клименко.

„На първо място отговорността за разследването е на БФС“, добави той и каза, че в момента в неговата организация няма други доклади, свързани с расизъм от България.

Президентът на БФС Михаил Казабов обяви, че „осъжда“ подобни прояви, а съюзът води активна битка срещу дискриминацията и ксенофобията във футбола.

Комисията по „Етика и феърплей“ ще разследва Стефанов, като има право да предложи финансова санкция за него от страна на Дисциплинарната комисия. Тя може да е в размери до 37 500 лв., както предвижда правилникът на БФС.

Венцеслав Стефанов, който неведнъж е употребявал подобни думи, се защити и каза, че те са извадени от контекст.

„Наистина споменах, че понякога и ние в "Славия" взимаме футболисти от "джунглите на река Амазонка", в което не намирам нищо обидно. Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на "Славия" Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята“, каза президентът на „белите“ пред „Спортал“.

Преди няколко месеца в Англия избухна скандал, след който президентът на Футболната асоциация Крег Кларк подаде оставка, тъй като нарече чернокожите футболисти „цветни“. По същото време УЕФА наказа шефа по медийни комуникации на азербайджанския ФК "Карабах" Нурлан Ибрахимов с изхвърляне до живот от футбола за пост в социалните мрежи, който бе счетен за непристоен. От БФС обявиха, че думите на Стефанов няма да застрашат лиценза на "Славия" за следващия сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024