Снимка: © bTV

Президентът на футболния „Славия“ и член на Изпълнителния комитет на БФС Венцеслав Стефанов е разследван по обвинение за расизъм.

Международната асоциация за борба с расизмa FARE е сезирала Българския футболен съюз за изказвания на Стефанов, направени на пресконференция в средата на миналата година, съобщиха „Дарик“ и dsport, а от FARE потвърдиха информацията. През юни 2020 г. президентът на „Славия“ използва изрази като „бежанци“ и „взимаме такива от джунглите по Амазонка“. Употреби и други думи, показващи расова дискриминация към футболисти.

Комисията за защита от дискриминация в България и УЕФА също са обърнали сериозно внимание на изказванията на президента. БФС работи по сигнала едва след получената жалба от FARE на 18 февруари 2021 г., макар да е наясно с думите на Стефанов, направени преди около 8 месеца.

„Запознати сме с коментарите, направени от президента на "Славия" през юни 2020 г. по време на пресконференция в София. Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло“, каза представителят на организацията FARE за Източна Европа Павел Клименко.

„На първо място отговорността за разследването е на БФС“, добави той и каза, че в момента в неговата организация няма други доклади, свързани с расизъм от България.

Президентът на БФС Михаил Казабов обяви, че „осъжда“ подобни прояви, а съюзът води активна битка срещу дискриминацията и ксенофобията във футбола.

Комисията по „Етика и феърплей“ ще разследва Стефанов, като има право да предложи финансова санкция за него от страна на Дисциплинарната комисия. Тя може да е в размери до 37 500 лв., както предвижда правилникът на БФС.

Венцеслав Стефанов, който неведнъж е употребявал подобни думи, се защити и каза, че те са извадени от контекст.

„Наистина споменах, че понякога и ние в "Славия" взимаме футболисти от "джунглите на река Амазонка", в което не намирам нищо обидно. Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на "Славия" Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята“, каза президентът на „белите“ пред „Спортал“.

Преди няколко месеца в Англия избухна скандал, след който президентът на Футболната асоциация Крег Кларк подаде оставка, тъй като нарече чернокожите футболисти „цветни“. По същото време УЕФА наказа шефа по медийни комуникации на азербайджанския ФК "Карабах" Нурлан Ибрахимов с изхвърляне до живот от футбола за пост в социалните мрежи, който бе счетен за непристоен. От БФС обявиха, че думите на Стефанов няма да застрашат лиценза на "Славия" за следващия сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада