Бил Гейтс скоро ще стане дядо: Как това променя възгледите му за богатството и дарителството?

Милиардерът и филантроп Бил Гейтс не се е отказал от последната мисия на живота си - да дари почти цялото си богатство за благотворителни цели и наука.

"Макар че не ме интересува на кое място съм в класацията на най-богатите хора в света, знам, че докато успявам да дарявам, ще слизам все по-надолу и най-накрая ще изпадна от списъка", казва Гейтс в традиционното си писмо преди началото на новата година, с което описва своите планове.

67-годишният съосновател на Microsoft обяснява, че е започнал да гледа на света през съвсем различна перспектива, след като е разбрал, че предстои да стане дядо.

Голямата му дъщеря Дженифър, която се омъжи за партньора си преди една година, очаква първото си дете през 2023 г.

"Само докато пиша думите "Ще стана дядо през следващата година", се разчувствам. Тази мисъл придава ново измерение на работата ми. Когато мисля за света, в който ще се роди моето внуче, се вдъхновявам още повече за това да помогна на децата и внуците на всички останали хора да могат да оцеляват и да успяват в живота", казва още Гейтс.

"Това е дългосрочен проект, който изисква търпение. В усилията да направим света по-справедлив успехът се измерва в години и десетилетия. Може би възрастта ми помага да разбирам по-лесно това. Когато бях на двайсетина години, не смятах, че хората от поколението на баба ми и дядо ми могат да допринесат с нещо полезно за света. Колкото повече остарявам, толкова повече осъзнавам колко съм грешил", казва още Гейтс.

Предприемачът посочва, че от началото на работата на семейната му фондация (която разпределя както свои средства, така и дарения в размер на десетки милиарди от Уорън Бъфет и други инвеститори) през 2000 г. досега, детската смъртност по света е намаляла почти с 50%.

Гейтс обаче признава, че напредъкът в тази посока се забавя и дори се обръща наобратно заради катаклизмите по света:

  • Covid-19 доведе до смъртта на милиони души и повлия сериозно на кампаниите за ваксиниране на децата срещу предотвратими тежки болести;
  • Руската инвазия в Украйна доведе до огромни проблеми в Източна Европа и провокира поскъпване на храните и енергоизточниците в цял свят;
  • Богатите държави съкращават програмите за хуманитарни помощи, отчасти за да увеличат разходите си за отбрана, енергийни субсидии и подкрепа за бежанците, останали без дом заради войната;
  • Инфлацията расте, а икономическият растеж се забавя;
  • Климатичните промени водят до все по-чести случаи на екстремни флуктуации в температурите;
  • В САЩ политиката е поляризирана в невиждани досега мащаби;

"Единственият друг период от моя живот, който се е усещал толкова турбулентен, бяха 60-те години", казва Бил Гейтс.

Гейтс планира да увеличи с 50% разходите на фондацията си - от около 6 млрд. долара през 2019 г. до 9 млрд. долара през 2026 г., като за целта вече е прехвърлил 20 млрд. долара от личното си състояние към бюджета на организацията. Както той описва целта си: "използвам ресурсите си, за да насоча повече пари и иновативно IQ към решаването на проблема с неравенството".

През 2023 г. Гейтс си поставя няколко основни цели:

  • Увеличаване на подкрепата за ученици в САЩ за подобряване на математическите им знания и способности - децата, които се справят с алгебрата към 9 клас, имат двойно по-голяма вероятност да завършат гимназия и да влязат в колеж. Онези, които не успеят да усвоят учебния материал по математика на това ниво, са с едва 20% шанс да завършат гимназия.
  • Фондацията на Гейтс си партнира не само с училища, но и с неправителствени организации като Khan Academy, Zearn и компанията Mastory, за да подобри процеса на обучение на децата по математика.
  • "Как да избегнем следващата пандемия" - това беше заглавието на книгата, която Гейтс публикува през 2022 г. Светът е малко по-подготвен да се справи с подобно изпитание след Covid-19, но успокоението след края на най-острата фаза не означава, че този кошмар няма да се повтори. "Светът се нуждае от глобална мрежа от експерти, чиято основна работа да бъде изпреварващи мекри срещу глобални епидемии", казва той.
  • Борба срещу завръщането на детския паралич - само за една година случаите на тежкото заболяване по света са се увеличили 5-кратно, от 6 на 30 парализирани деца. Само в Пакистан са установени 20 от тези случаи за една година, а в канализацията на Лондон и Ню Йорк бяха открити следи от щамове на полио-вируса за първи път от дълго време. Фондацията на Гейтс планира да вложи до 2.6 млрд. долара за преодоляване на последните пречки пред окончателното отстраняване на полиомиелита по света.
  • AI може да спасява живота на новородените деца - въпреки значителния спад в цялостната смъртност при децата, тази тенденция не се вижда толкова отчетливо при ограничаване на фаталните случаи при новородените. Причините за този проблем са различни, но една от най-първите стъпки е да се идентифицират жените в най-голям риск от усложнения по време на бременността. Едно от иновативните решения е устройство за ултразвукови прегледи с изкуствен интелект, което засича високорискови случаи дори по-добре от нормалните прегледи от специалист.
  • Генетична терапия за лечение на СПИН - фондацията на Гейтс финансира частично нови изследвания, на база на които той прави прогноза, че лекарство за HIV и за сърповидно-клетъчна болест може да бъде достъпно за пациентите през следващите 10-15 години. Терапиите са свързани с редакция на част от генетичния материал на клетките с цел да се отстранят мутациите, причиняващи тежки и смъртоносни медицински проблеми.
  • Ограничаване на енергийните разходи и емисии на сградите - почти 14% от всички парникови газове се дължат на енергията, която жилищните и бизнес сградите използват. А неправилната грижа за тях води до прахосване на до 40% от затопления/охладения въздух от климатичните системи. Гейтс инвестира в компании като Aeroseal и Luxwall, които произвеждат енергийно-ефективни прозорци и стъклопакети, или откриват къде са най-пропускащите точки в сградата и ги запечатват.

"С пандемията, войната в Украйна и спада в икономиката последните три години бяха сред най-тежките, които можем да си спомним. Всеки по света преживя загуба през този период - на близък човек, на финансовата си стабилност, на начина си на живот. Благодарение на позицията си аз съм защитен от много от тези трудности. Но и аз преминах през няколко лични тежки моменти в последните години - включително заради смъртта на баща ми и края на брака ми", пише Бил Гейтс в края на писмото си.

"Възможностите за ограничаване на неравенството все още съществуват, дори в тези бурни времена. Успехът е дългосрочна перспектива, но започва с действията, които предприемаме днес", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024