Билетите в градския транспорт в София стават за време Снимка: © Getty Images

Новата наредба за тарифна политика за билетите в градския транспорт бе одобрена на заседание в Столичния общински съвет с С 37 гласа "за", 14 "въздържали" се и 0 "против".

С нея билетите за градския транспорт в София стават за време.

Въвежда се билет/карта “30 плюс” на цената на досегашния еднократен билет - 1,60 лв. В първите 30 минути пътуващият ще има има възможност да се използва цялата мрежа на градския транспорт с възможност да се прекачва. След изтичане на 30-те минути пътуващият може да се довърши пътуването в последното превозно средство, без ограничаване на времето.

С карта "60+" на стойност 2,20 лв. ще може да се сменят превозни средства в рамките на един час, като пътуването с последното може да продължи без нарушение, ако качването е извършено преди изтичането на 60 минути от началото на пътуването.

Въвежда се еднодневна карта с възможност за пътуване и през нощта.

Годишната карта за градски транспорт остава 365 лв. Новото при нея е възможността за трикратно разсрочване на вноски. Вноската за първото тримесечие е на цена от 150 лв., за второто - 120 лв., а за останалите 6 месеца е 100 лв. С нея може да се паркира и безплатно в буферните паркинги.

Има промяна при месечната студентска карта, която ще бъде на стойност от 20 лв., вместо 21,50 лв. Предвижда се годишна карта за студенти и ученици - 200 лв.

Въвежда се нов превозен документ - младежка карта за младежи до 26 г. Тя дава възможност срещу 25 лв. на месец и 250 лв. на година младите хора да се снабдят с относително евтин документ за ползване на обществен транспорт.

Месечната карта е най-ползваният документ, тя ще запази цената си от 50 лв. за работещи. Въвежда се месечна карта "Родител" на стойност от 10 лв. за всеки родител, който ползва отпуск при отглеждане на дете до 2 г.

За пенсионерите над 68 г. отстъпката ще бъде 80% от цената на редовната месечна карта - те ще плащат 10 лева.

Въвежда се задължителна валидация при качване в обществения транспорт. Тя служи освен за застраховка на пътника, и за улесняване на проверките, които да не допускат пътуващи гратис.

Картата с талони за 10 еднократни пътувания отпада, защото чрез електронната система има възможност за закупуване на неограничен брой талони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024