Били Айлиш обяви нов албум, който ще бъде "еко" Снимка: © Getty Images

Най-новият албум на Били Айлиш ще следва конкретни екосъобразни практики при издаването си с цел да се намали въздействието от физическите му копия върху околната среда. Поп звездата обяви третия си звукозаписен албум, озаглавен "Hit Me Hard And Soft", като съобщи, че той ще следва "план за устойчиво развитие".

Албумът ще излезе на 17 май, като изпълнителката е решила да крие музикалните детайли около него в тайна. До излизането му Айлиш няма да пуска предварителни сингли, с които да го промотира, а иска феновете да могат да го чуят "наведнъж".

"Hit Me Hard And Soft" цели да бъде екосъобразен, затова ще се появи в ограничен физически вариант. Всички реални копия на албума ще бъдат изработени от 100% рециклируеми материали.

Грамофонните плочи ще се пресоват върху екологични или рециклирани материали, а всички опаковки също ще бъдат изработени от такива. Ще се използват и сурови мастила на растителна основа, лак на водна основа, а вместо термосвиваемо фолио, обложките ще бъдат 100% рециклирани.

Този ход идва на фона на продължаващия ръст в продажбите на винили, като за периода 2020-2022 г. в САЩ е отчетен скок от близо 98%. Очаква се през тази година продажбите на грамофонни плочи да се увеличат почти двойно спрямо последните три години.

Винилите се произвеждат от пластмаса, която оказва голямо въздействие върху околната среда, и често се опакова в материали, които не могат да се рециклират. Изследователи от университета в Кийл изчисляват, че виниловите плочи обикновено съдържат около 135 г PVC материал с въглероден отпечатък от около 0,5 кг.

Айлиш, която отдавна води кампания в борба с климатичните промени, споделя пред сп. "Billboard", че се е почувствала задължена да засегне проблема.

"Родителите ми винаги са ме информирали и да държали да съм наясно, че всеки избор, който правим, и всяко действие, което предприемаме, оказва влияние някъде или върху някого - добро или лошо. И това е останало в мен", каза многократната носителка на награди "Оскар" и "Грами".

"Не мога просто да пренебрегна това, което знам, да се занимавам с бизнеса и кариерата си и да не направя нещо. Просто не така съм възпитана и не искам да живея по този начин", допълва тя.

Позицията на младата поп звезда идва, след като тя отправи критики към свои колеги, че пускат грамофонни плочи на едни и същи албуми в различни варианти и цветове, за да увеличат продажбите си. Айлиш намира тази практика за "наистина разочароваща".

"Живеем в ден и епоха, в който по някаква причина за някои изпълнители е много важно да правят най-различни винили и опаковки, което увеличава продажбите и им носи повече пари", споделя тя пред "Billboard".

Въпреки това най-новият албум на носителката на "Грами" ще има повече от един винилов вариант - общо осем на брой. Обложката и списъкът с песни обаче ще останат едни и същи във всяко издание, което би трябвало да намали търсенето.

В сравнение с други индустрии, музикалната сфера е сравнително малък играч по отношение на вредите, които нанася върху околната среда. Въпреки това издаването на грамофонни плочи, а дори и на CD дискове, които се завръщат на мода през последните години, оказват влияние върху околната среда и все повече групи, лейбъли и изпълнители започват да обръщат внимание на този проблем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024