Поп-звездата Били Айлиш отново беше нападната от разочаровани фенове и критици заради идеята си да обяви конкурс за дизайн в сътрудничество с Adobe. 

Айлиш публикува клип, в който предизвиква всички свои почитатели да изпратят свои произведения на изкуството във връзка с предстоящото й турне Happier Than Ever.

Най-добрата илюстрация ще бъде отпечатана върху тениска, която ще се продава по време на концертите. 

"Знам колко креативни сте всички, затова исках да видя дали не бихте искали да се включите в разработването на дизайна. Ще избера най-доброто предложение на феновете, така че то ще се продава върху един от официалните мърчъндайз-продукти на турнето ми. Нямам търпение да видя какво ще измислите и знам, че ще е страхотно", казва Айлиш в клипа си в Twitter. 

Наградата за победителя е в размер на 10 000 долара, плюс два билета за концерт от турнето и абонамент за Adobe. Десет финалисти също ще получат по-малки суми пари и билети за концерти. Всичко изглежда чудесно, докато последователите й не стигат до "дребния шрифт".

Конкурсът на певицата е организиран с подкрепата на Adobe - създателите на PhotoShop и Illustrator. В условията за включване в състезанието е указано: "Споносорът запазва собствеността върху произведението на получателя на голямата награда. Получателят на голямата награда няма право да притежава или разпространява награденото произведение на изкуството. Получателят на голямата награда няма да получи приходи от продажбите на мърчъндайз, съдържащ неговото изкуство". 

Нещо повече - независимо дали участниците в конкурса го спечелят или не, те се задължават да дадат правото на Айлиш и "спонсора" Adobe да препубликуват, използват, копират, променят и създават вторични произведения от техните материали. 

Това накара доста илюстратори и художници да се възмутят публично от кампанията на Айлиш заради това, че условията създават риск от злоупотреба с приноса на своите фенове.  

"Били Айлиш има нетно богатство над 50 млн. долара, но тя иска от вас да й предоставите безплатно своето изкуство, върху което тя ще има пълен контрол. Не се включвайте в такива конкурси и никога не работете без възнаграждение. Трябва да знаете колко струвате. Плащайте на артистите!", пише в един от коментарите на илюстраторка. 

"Конкурсите за лого са измама. Победителят получава награда, но всяко предложение остава собственост на организатора - завинаги. Дават само една награда, но получават хиляди дизайни, от които могат да правят пари и създават мърчъндайз линия, без да платят на никого", се казва в друг коментар. 

"Това е ужасно нередна практика. Искаш от феновете си да свършат определена работа, върху която ще изгубят правата си и няма да получат възнаграждение. Можеш просто да наемеш художници. Можеш да платиш на хората за това, че отделят от своето време, енергия и умения, а не да се възползваш от млади създатели на изкуство по време на пандемия", коментира друг човек, който призовава Били Айлиш да преосмисли сътрудничеството си с Adobe. 

"Може ли Били да ми напише една песен, няма да платя за нея, но ще запазя правата върху нея и ако парчето е по-добро от хиляди други, които ми напишат своя песен, мога да го използвам за лична печалба", иронизира друг коментатор.

Част от критиците на Айлиш започнаха да я "тролят" в Twitter, като изпращат "предложения" под формата на набързо надраскани нейни портрети или рисунки.  

Турнето Happier Than Ever ще премине през Америка, Великобритания, Нидерландия, Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Нова Зеландия и Австралия, като се очаква да приключи в края на септември 2022. 


Били Айлиш променя модата - пуска нови "веган кецове" в партньорство с Nike

Били Айлиш от тъмната страна на славата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия