Какво може да се обърка, когато си на 19 години, а целият свят следи под лупа всяка твоя публична изява?

Били Айлиш много добре познава тъмната страна на популярността, в която един погрешен ход може да има непредсказуеми ефекти. И ако досега тя пазеше личното си пространство в тайна, пълната й трансформация започва да привлича негативни реакции.

В началото на юни (месецът, посветен на различни прояви в подкрепа на правата на LGBT-общността), Айлиш пусна най-новия си видеоклип към песента "Lost Cause" от албума "Happier Than Ever".

Клипът показва певицата в серия от провокативни сцени на домашно парти в компанията на група момичета. Били и приятелките й сменят няколко различни визии, повечето от които представляват изрязани спортни дрехи, бельо или нощници. Момичетата видимо се забавляват, докато танцуват, ядат сметана или се снимат в секси пози. Внушението на клипа явно е било достатъчно силно, за да накара част от феновете на Били Айлиш да видят в него хомоеротични намеци.

Повечето коментари под клипа й в YouTube са във възхвала на песента, но доста хора изказват съмнения, че носителката на "Грами" умишлено имитира LGBT-поведение заради имиджов интерес.

В Instagram тя публикува и няколко кадъра от процеса по заснемане на клипа, с коментар "Обичам момичета", с което отново даде повод за спекулации около подтекста.

Критиците на Айлиш я обвиняват в "queerbaiting" - маркетингов трик за привличане на хомосексуална аудитория към даден бранд или продукт от развлекателната индустрия чрез изкуствено добавяне на "кодирани" символи или алюзии, за да се популяризират сред общността.

Недоволството спрямо този подход е, че целите му са изцяло комерсиални, без брандът да допринася за позитивна промяна в обществените нагласи към LGBT-проблемите.

Били Айлиш никога не е правила по-ранни изказвания, от които да се подразбира, че е с различна от хетеросексуалната ориентация. Певицата държи много на дискретността във връзките си, като неотдавна беше коментирала, че "съжалява дори за случаите, в които е допуснала светът да види миниатюрна част" от любовния й живот.

Още на 17 г. тя споделяше, че е страдала от депресия след феноменалния успех на първия й албум "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?", а една от причините e романтичната й връзка с човек, който се е отнасял зле с нея.

В последните месеци обаче Айлиш вече не крие факта, че има нов партньор - 29-годишния актьор Матю Тайлър Ворс. Именно връзката й с него катализира недоволството на LGBT-хората срещу Айлиш.

Малко след излизането на клипа за "Lost Cause", Ворс беше принуден да се извинява публично заради серия от хомофобски, сексистки и расистки изказвания, публикувани в профила му в Twitter преди години.

"Искам да се извиня за всичко, което съм писал в социалните мрежи в миналото. Езикът, който съм използвал, е нараняващ и безотговорен, и разбирам колко обидни са тези думи. Независимо дали става дума за откъс от песен, цитат или собствената ми глупост, няма значение. Срамувам се и дълбоко съжалявам, че съм ги използвал в какъвто и да е контекст", написа той в профила си в Instagram.

Колкото до "токсичните" отношения - Били Айлиш има опит с тях, който използва и за вдъхновение на новия си албум.

В песента си Your Power тя описва мъжете, които влизат в покровителствени връзки с непълнолетни момичета, твърдейки, че не са подозирали колко млади са те.

"Преди не разбирах защо възрастта има толкова голямо значение. Разбира се - така се чувстваш, когато си млад, защото никога не си бил по-възрастен от това. Смяташ, че си много зрял и че всичко ти е ясно. Но не си длъжен да знаеш всичко. Хората забравят, че когато пораснеш още малко, може да осъзнаеш, че преживяванията ти са били ужасно сбъркани", казва Айлиш в интервю за Vogue.

Неузнаваемата Били Айлиш на корицата на Vogue: Нова визия, нова музика, нов живот



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024